Η ARM δεν θα πουλήσει τα νέα σχέδια των επεξεργαστών της σε Κινεζικές εταιρείες εξαιτίας των Αμερικανικών και Βρετανικών περιορισμών

Η ARM δεν πρόκειται να πουλήσει τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές της σειράς Neoverse V στον Κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Alibaba, καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να δώσουν άδεια στην εταιρεία να τους εξαγάγει.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται σε σχετικό άρθρο, η εφημερίδα Financial Times.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με τους νέους κανόνες που έχει ορίσει η Αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίοι περιορίζουν τις εξαγωγές ισχυρών επεξεργαστών στη Κίνα και στη Ρωσία υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν για στρατιωτική χρήση.

Η ARM που ανήκει στην εταιρεία Softbank πιστεύει ότι ο Neoverse V θα εμπίπτει στην κατηγορία των επεξεργαστών υψηλής απόδοσης που επηρεάζονται από τους νέους κανόνες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την Αμερικανική κυβέρνηση. Αν και η εταιρεία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να λάβει ειδική άδεια, το πιθανότερο είναι η αίτηση της να απορριφθεί σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας. Αυτή ενδεχομένως είναι η πρώτη φορά που η ARM αποφασίζει να μην πουλήσει τα πιο προηγμένα σχέδια επεξεργαστών της σε Κινέζικη εταιρεία. Όπως θα γνωρίζετε κατά πάσα πιθανότητα, η ARM σχεδιάζει επεξεργαστές για φορητές συσκευές -από smartphones, smartwatches, tablets, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές έως υπερυπολογιστές- με βάση την προηγμένη αρχιτεκτονική RISC. Δεν κατασκευάζει ωστόσο η ίδια τους επεξεργαστές, αλλά ουσιαστικά αδειοδοτεί άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τα σχέδια της, όπως για παράδειγμα η Samsung κ.ά. Ο πιο πρόσφατος πυρήνας Neoverse V2 έχει την υψηλότερη απόδοση μέχρι σήμερα, με τον σχεδιασμό του να προέρχεται από το τμήμα της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση Biden έχει ήδη τοποθετήσει τον Κινέζο κατασκευαστή chips με την επωνυμία YMTC στη «μαύρη λίστα» καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σε ξεχωριστό άρθρο, η Κινέζικη εταιρεία παραβίασε τους κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τις εξαγωγές προμηθεύοντας τον Κινεζικό κατασκευαστή smartphones Huawei με chips μνήμης NAND flash. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε συμπεριλάβει την εταιρεία YMTC σε μία μη επαληθευμένη «μαύρη λίστα» καθώς δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει ελέγχους για να επιβεβαιώσει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε παρανόμως τεχνολογία Αμερικανικής προέλευσης. Τριάντα Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της YMTC, είχαν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να συμμορφωθούν ώστε να αποφύγουν να μπουν στην «μαύρη λίστα» των εταιρειών που υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τις εξαγωγές. Η Κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον τέτοιους ελέγχους, ωστόσο δεν συνεργάζονται απαραίτητα όλες οι εταιρείες. Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι θα προβούν σε σαρωτικούς ελέγχους και περιορισμούς εξαγωγών τεχνολογικών ειδών τον Οκτώβριο. «Ο στόχος είναι η αποτροπή της απόκτησης και χρήσης Αμερικανικής τεχνολογίας από την Κίνα στο πλαίσιο του στρατιωτικού-πολιτικού προγράμματος σύντηξης για να ενισχύσει τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες» ανέφερε η διοίκηση Biden. Όταν ανακοινώθηκαν οι κανόνες, οι αναλυτές είπαν ότι οι κατασκευαστές chips μνήμης όπως η YMTC θα επηρεάζονταν περισσότερο από τις εξελίξεις.

Η Κίνα υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι η YMTC αποτελεί «εθνικό πρωταθλητή» στην Κίνα, οπότε είναι πιθανό με την τελευταία της κίνηση να γίνει στόχος έντονων αντιδράσεων. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα