Δεκάδες υπάλληλοι της Meta απολύθηκαν επειδή παρείχαν σε τρίτους μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών του Facebook με αντάλλαγμα χιλιάδες δολάρια

Ακόμη ένα σκάνδαλο για το Facebook και την μητρική εταιρεία Meta ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, η Meta απέλυσε δεκάδες εργαζομένους αφού πρώτα τους κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκαν ένα εσωτερικό εργαλείο για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών του Facebook

με αντάλλαγμα… δωροδοκίες.

Ορισμένοι από τους συμβασιούχους υπαλλήλους της εταιρείας -που πλέον έχουν απολυθεί- και εργάζονταν στον τομέα της ασφάλειας εντός των εγκαταστάσεων της Meta, χρησιμοποιούσαν ένα εσωτερικό εργαλείο του Facebook με την ονομασία «Oops», με το οποίο βοηθούσαν όσους χρήστες είχαν ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης ή την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ή ακόμα και εκείνους των οποίων οι λογαριασμοί είχαν παραβιαστεί να ξαναποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο «Oops» (συντομογραφία του Online Operations) κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα για να βοηθήσουν φίλους, μέλη της οικογένειας, επιχειρηματικούς συνεργάτες και δημόσιες προσωπικότητες να ανακτήσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook συμπληρώνοντας μία ειδική φόρμα.

Όμως, στη Meta διαπίστωσαν ότι η χρήση του Oops είχε εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνοντας να δώσει λύση σε 50.270 ζητήματα το 2020 όταν το 2017 είχε χρησιμοποιηθεί σε 28.270 περιπτώσεις. Η αύξηση κατά 56% στη χρήση του εργαλείου προκάλεσε ανησυχία στους υπευθύνους της Meta σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των δημοσιογράφων της Wall Street Journal. Στο πλαίσιο μίας εσωτερικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι υπάλληλοι έκαναν κατάχρηση του «Oops» καθώς συνεργάζονται με τρίτους τους παρείχαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών του Facebook ή του Instagram με αντάλλαγμα δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Μία από τους υπαλλήλους ήταν και η Reva Mandelowitz, η οποία εργαζόταν ως συμβασιούχος υπάλληλος στον τομέα της ασφαλείας της Meta μέσω της εταιρείας Allied Universal. Η σύμβαση της Reva Mandelowitz τερματίστηκε τον Φεβρουάριο καθώς ανακαλύφθηκε ότι είχε λάβει χιλιάδες δολάρια σε bitcoin για να προχωρήσει στην επαναφορά (resetting) ορισμένων λογαριασμών χρηστών για να τους παραδώσει υπό τον έλεγχο hackers. Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Reva Mandelowitz στην εφημερίδα Wall Street Journal αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενη ότι είναι ψευδείς. Η κ. Mandelowitz είπε ότι ζήτησε 20 επαναφορές λογαριασμών για αγαπημένα της πρόσωπα και πως εξαναγκάστηκε από ένα άγνωστο άτομο να ζητήσει περισσότερες.

Περίπου μισό χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2021, η Meta απέλυσε τον Kendel Melbourne, έναν άλλο συμβασιούχο υπάλληλο που εργαζόταν στη Meta μέσω της εταιρείας που είχε αναλάβει την εργολαβία, Allied Universal. Ο Kendel Melbourne απολύθηκε με την κατηγορία της απάτης καθώς αποδείχτηκε ότι είχε βοηθήσει τρίτους να πάρουν υπό τον έλεγχο τους διάφορους λογαριασμούς στο Instagram, τόσο όσο εργαζόταν στην εταιρεία όσο και μετά την αποχώρηση του. Όπως έκανε και η Reva Mandelowitz, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν ήταν ενημερωμένος για το πως υποτίθεται ότι έπρεπε να χρησιμοποιεί το σύστημα «Oops». Ένας εκπρόσωπος της Allied Universal δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις αναφορές για παραβιάσεις των κανόνων δεοντολογίας της».

Ο Andy Stone, εκπρόσωπος της Meta, είπε στην ιστοσελίδα Business Insider ότι οι hackers έχουν πάντα στόχο τις διαδικτυακές πλατφόρμες όπως είναι η Meta και πως «οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουν ή να πουλούν λογαριασμούς χρηστών ή να πληρώνουν για υπηρεσίες ανάκτησης λογαριασμών, επειδή κάτι τέτοιο παραβιάζει τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας». Ο Andy Stone τόνισε ότι οι υπάλληλοι της Meta που επιλέγουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο «Oops» λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι θα πρέπει να επαγρυπνούν και να προσέχουν για απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και να μην αλληλεπιδρούν με αγνώστους που τους προσεγγίζουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Επίσης είπε ότι η Meta ενημερώνει διαρκώς τα μέτρα ασφαλείας της και πως «πρόκειται να λάβει κατάλληλα μέτρα ενάντια σε εκείνους που εμπλέκονται σε τέτοιες απάτες». Να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω απολύσεις έγιναν γνωστές λίγο καιρό αφότου η Meta προχώρησε στην απόλυση 11 χιλιάδων υπαλλήλων.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα