Χρήστες βλέπουν την κατάσταση της υγείας του Samsung 990 Pro SSD τους να υποβαθμίζεται με ταχείς ρυθμούς

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι η υγεία του Samsung 990 Pro που έχουν στην κατοχή τους, ενός από τα καλύτερα SSDs της αγοράς, επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρη τη σειρά Samsung 990 Pro ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα, με ορισμένες μονάδες μάλιστα

να δείχνουν ήδη πάνω από 10% λιγότερη υγεία μέσα σε λίγες μέρες χρήσης ή εβδομάδες.

Η υγεία ενός SSD μόλις το εγκαταστήσετε για πρώτη φορά στον υπολογιστή σας βρίσκεται συνήθως στο 100% αν το ελέγξετε με κάποιο utility ειδικά σχεδιασμένο για μονάδες στερεάς κατάστασης όπως είναι το πρόγραμμα CrystalDiskInfo. Σταδιακά όμως, το παραπάνω ποσοστό αρχίζει να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και καθώς εγγράφονται δεδομένα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περίπτωση που η παραπάνω τιμή αρχίζει να μειώνεται με εκθετικούς ρυθμούς χωρίς να έχουν εγγραφεί δεδομένα στη μονάδα στερεάς κατάστασης.

Οι πρώτες αναφορές για το ζήτημα με την υποβάθμιση της υγείας των Samsung 990 Pro άρχισαν να εμφανίζονται στο forum της ιστοσελίδας Overclock.net τον περασμένο μήνα και από τότε, προβλήματα αναφέρονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στην πρώτη ανάρτηση για το ζήτημα, μία μονάδα 2 TB έχασε 7% μέσα σε μόλις έναν μήνα με μόλις 6.641 GB εγγεγραμμένων δεδομένων. Ένας άλλος κάτοχος του Samsung 990 Pro ανέφερε επιδείνωση 12% από τότε που εγκατέστησε τον SSD στον υπολογιστή του τον Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί περίπου 27,9 TB στη μονάδα με τον χρήστη να παρατηρεί ότι η υγεία της υποβαθμίζεται κατά περίπου 1% κάθε εβδομάδα.

Ένας χρήστης στο Reddit, ο οποίος είδε τη διάρκεια ζωής του Samsung 990 Pro 2TB του να μειώνεται κατά 6% μέσα σε δύο εβδομάδες, απέστειλε τον SSD του στη Samsung μέσω RMA. Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να του επέστρεψε πίσω την ίδια μονάδα ισχυριζόμενη ότι δεν βρήκε ελαττώματα. Η εταιρεία διαμόρφωσε τη μονάδα εκ νέου και την επανάφερε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, η Samsung πρότεινε στον χρήστη του Reddit να του αντικαταστήσει τον SSD με μία νέα μονάδα για να επιχειρήσει να επαναλάβει το πρόβλημα στο εργαστήριο. Η χειρότερη περίπτωση πάντως αναφέρθηκε από τον Neil Schofield στο Twitter, του οποίου το SSD αναφέρει κατάσταση υγείας 64% με εγγραφές δεδομένων μόνο 2 TB.

Η Samsung υποστηρίζει ότι το Samsung 990 Pro έχει αξιολογηθεί στα 1.200 TBW (TeraBytes Written). Επομένως, το 1% ισούται με εγγραφές δεδομένων έως και 12 TB. Για να αναφέρει μία τέτοια μονάδα ότι η υγεία της βρίσκεται στο 93% θα έπρεπε να εγγραφούν περίπου 84 TB δεδομένων και αυτό σημαίνει πως αν είστε μέσος χρήστης, η μονάδα δίσκου θα πρέπει να είναι σχεδόν άθικτη και όχι κατά 96% ή 93% υγιής. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα με το hardware του Samsung 990 Pro που προκαλεί την ταχεία υποβάθμιση της υγείας του ή αν οι τιμές που αναφέρονται σε σχέση με την υγεία αποτελούν κάποιο σφάλμα από τη μεριά του λογισμικού. Βεβαίως, το λογισμικό λαμβάνει δεδομένα από τις παραμέτρους υγείας S.M.A.R.T και επομένως η πληροφόρηση οφείλει να είναι ακριβής. Επιπλέον, το ζήτημα έχει επιβεβαιωθεί με τη χρήση διαφορετικών εφαρμογών, όπως είναι οι Samsung Magician, CrystalDiskInfo και Hard Disk Sentinel.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το πρόβλημα να οφείλεται στο firmware ή σε reporting bug. Παραδόξως, η λειτουργία σύντομου ή εκτεταμένου SMART self-test της εφαρμογής Samsung Magician δεν έτρεχε στο Samsung 990 Pro. Επί του παρόντος, δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει με τις μονάδες Samsung 990 Pro SSD. Το μόνο κοινό σημείο είναι ότι τα SSDs που επηρεάζονται είναι μονάδες στις οποίες βρίσκεται εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows, επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι να μην πηγαίνει καλά με τον συνδυασμό. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε να κάνουμε με μία ελαττωματική παρτίδα. Άλλωστε έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με κατόχους μονάδων Samsung 980 Pro στην Κίνα, οι οποίοι ανέφεραν αστοχίες μόλις μετά από έξι ή δώδεκα μήνες χρήσης εξαιτίας προβληματικών blocks. Επίσης έχουν αναφερθεί προβλήματα και με τις μονάδες Samsung 970 Evo Plus αλλά και τις OEM μονάδες με τις ονομασίες PM9A1 και PM981A, αν και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο. Όπως και να έχει, το ζήτημα με τις μονάδες Samsung 990 Pro πρέπει να διερευνηθεί από τη Samsung και μάλιστα το συντομότερο δυνατό να ανακοινώσει τρόπους αντιμετώπισης του.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα