To νέο γλωσσικό μοντέλο ΜΑΙ-1 της Microsoft θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα πρωτεία της OpenAI

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, η Microsoft ρίχνει το βάρος σε εντελώς δικές της προτάσεις, αντιμέτωπη με τις ελεγκτικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ που εξετάζουν τη νομιμότητα των υφιστάμενων συμφωνιών της με εταιρίες όπως η OpenAI.

Η Microsoft φέρεται να ετοιμάζει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της (LLM), το οποίο θα μπορούσε να σταθεί επάξια απέναντι στα κορυφαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης των OpenAI, Google και Anthropic. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επικεφαλής της ανάπτυξης του νέου μοντέλου της Microsoft, με την κωδική ονομασία ΜΑΙ-1, είναι ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτής των DeepMind και Inflection, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της Microsoft ως διευθύνων σύμβουλος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με δύο εργαζομένους της Microsoft που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, το ΜΑΙ-1 θα ενσωματώνει περίπου 500 δισεκατομμύρια παραμέτρους και "θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα μικρότερα, ανοιχτού κώδικα μοντέλα που έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν η Microsoft". Το GPT-4 της OpenAI φέρεται να ενσωματώνει περισσότερες από 1 τρισεκατομμύριο παραμέτρους, ενώ η πιο πρόσφατη έκδοση του Llama 3 της Meta αριθμεί μόλις 70 δισεκατομμύρια παραμέτρους.

Ρεπορτάζ του Information αναφέρει ότι το νέο μοντέλο ΜΑΙ-1 αναπτύσσεται πλήρως από τη Microsoft. Δεν πατάει πάνω σε υφιστάμενα μοντέλα της Inflection, της προηγούμενης εταιρίας που είχε ιδρύσει ο Σουλεϊμάν, αν και "ενδέχεται να αξιοποιήσει εκπαιδευτικά δεδομένα και άλλες τεχνολογίες" από την εταιρία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το ΜΑΙ-1 θα είναι πολύ πιο φιλόδοξο (και δαπανηρό) από ό,τι το μικρό γλωσσικό μοντέλο Phi-3 Mini που ανακοίνωσε η Microsoft προ δύο εβδομάδων.

Σε δηλώσεις του το Μάρτιο, ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ανέφερε ότι στόχος του νέου τομέα τεχνητής νοημοσύνης που συγκρότησε ο τεχνολογικός κολοσσός, με επικεφαλής μεγάλα ονόματα της αγοράς, όπως ο Σουλεϊμάν, είναι "η δημιουργία παγκόσμιας κλάσης προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης" που αξιοποιούν την τεχνολογία της OpenAI. "Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων ειδικά σχεδιασμένων συστημάτων και επεξεργαστικών δυνατοτήτων, υποστηρίζοντας τον οδικό χάρτη της OpenAI, ενώ παράλληλα θα καινοτομούμε και θα δημιουργούμε προϊόντα τα οποία θα βασίζονται πάνω στα θεμελιώδη μοντέλα τους", είχε διευκρινίσει τότε ο Ναντέλα.

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI προκειμένου να εξασφαλίσει αποκλειστική άδεια χρήσης του GPT-4 και όλων των άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας. Όμως, η συμφωνία την οποία σύναψε η Microsoft με την OpenAI έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου στις ΗΠΑ, της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επομένως η ανάπτυξη του ΜΑΙ-1 θα μπορούσε να είναι προσπάθεια εκ μέρους της Microsoft να μην εξαρτηθεί πλήρως από το αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών.

Εκτός από την ανάπτυξη δικών της μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, το Φεβρουάριο η Microsoft ανακοίνωσε επίσης τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Mistral AI, εταιρία με έδρα τη Γαλλία. Και αυτή η συνεργασία, όμως, έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο της Κομισιόν. Επομένως, η Microsoft ίσως κρίνει πως είναι προτιμότερο να εστιάσει σε ανάπτυξη εντελώς δικών της μοντέλων και, παρότι ο βασικός σκοπός του ΜΑΙ-1 παραμένει ασαφής, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Microsoft θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των δικών της μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στη διάρκεια του συνεδρίου της με την ονομασία Build, αργότερα μέσα στο Μάιο.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Insomnia