To μερίδιο αγοράς του Linux ξεπέρασε για πρώτη φορά το 4%

12:37 8/3/2024 - Πηγή: Insomnia

Αν συνυπολογίσει κανείς το ChromeOS, το ποσοστό ανεβαίνει στο 6,34% ενώ το macOS καταγράφει πτώση.

Το Linux άγγιξε ποσοστό της τάξης του 4,03% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία ερευνών Statcounter. Έτσι, το Linux ξεπέρασε το ορόσημο του 3% που κατέγραψε τον Ιούνιο του 2023. Παρότι απέχουμε ακόμη αρκετά από τη στιγμή που το Linux θα μπορούσε να καταστεί κυρίαρχο, φαίνεται ότι το τελευταίο

διάστημα καταγράφεται μια αξιόλογη ενίσχυση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Η Statcounter αναφέρει πως αντλεί τα στοιχεία για τα χρησιμοποιούμενα λειτουργικά συστήματα στους υπολογιστές παρακολουθώντας τον κώδικα που έχει εγκατασταθεί σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ιστότοπους διεθνώς, οι οποίοι συγκεντρώνουν 5 δισεκατομμύρια μηνιαίες εμφανίσεις σελίδων. Η μόνη προσαρμογή στην οποία προχωρά η εταιρία σε αυτά τα δεδομένα έχει να κάνει με την αφαίρεση της δραστηριότητας των bot και το συνυπολογισμό του prerendering από το Google Chrome. Στους υπολογιστές που προσμετρά η Statcounter συμπεριλαμβάνονται και τα λειτουργικά συστήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα σε φορητούς υπολογιστές, με την εταιρία να διευκρινίζει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει τα δεδομένα εντός 45 ημερών από τη δημοσίευσή τους.

Όπως επισήμανε πρώτο το Linuxiac, το μερίδιο αγοράς του Linux το Φεβρουάριο ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά. Αν συνυπολογίσει κανείς το ChromeOS ως εκδοχή του Linux OS, τότε το μερίδιο αγοράς ενισχύεται στο 6,34% για το Φεβρουάριο.

Όμως, αν σταθούμε αποκλειστικά στα ποσοστά του Linux, διαπιστώνουμε ότι το μερίδιο αγοράς ενός λειτουργικού που μετρά 33 χρόνια διαδρομής, αυξήθηκε κατά 31,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Η άνοδος που καταγράφεται έκτοτε υπήρξε σε γενικές γραμμές σταδιακή. Συνολικά, εντοπίζεται μια έντονη αύξηση στον αριθμό των χρηστών σε σύγκριση με τα στοιχεία που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2019, το Linux φέρεται να χρησιμοποιούταν στο 1,58% των υπολογιστών παγκοσμίως.

Σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, η υιοθέτηση του ChromeOS καταγράφει κάποια πτώση, καθώς αντιστοιχούσε στο 2,27% της παγκόσμιας αγοράς τον περασμένη μήνα. Τον Οκτώβριο, το Chromebook OS της Google έπιασε μερίδιο αγοράς της τάξης του 4,01% όμως σε γενικές γραμμές από τότε καταγράφει πτώση.

Η κυριαρχία των Windows, εντωμεταξύ, συνεχίστηκε στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου '23 και Φεβρουαρίου '24, οπότε το λειτουργικό σύστημα της Microsoft φέρεται να ήταν εγκατεστημένο στο 72,17% των υπολογιστών. Μεταξύ Ιουνίου '22 και Ιουνίου '23 είχε καταγραφεί μια σημαντική πτώση (από το 76,33% στο 68,23%. Πλέον, όμως, φαίνεται πως η χρήση των Windows έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 2022.

Το macOS, αντίθετα, είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, από το 21,32% του περασμένου Ιουνίου στο 15,42% του Φεβρουαρίου. Όμως, το τρέχον μερίδιο του λειτουργικού της Apple είναι παρόμοιο με τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2023 (15,33%) και του Φεβρουαρίου του 2023 (16,26%).

Τα στοιχεία της Statcounter δείχνουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του λειτουργικού της Apple να καταγράφει ραγδαία πτώση μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2023. Παραμένει ασαφές το τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο περιθώριο σφάλματος εδώ. Άλλωστε, πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται από μία μόνο εταιρία. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η πτώση να συνδέεται με την αύξηση που κατέγραψε η κατηγορία "Άγνωστο" στο ίδιο διάστημα. Μία εικασία είναι πως η κατηγορία αυτή θα μπορούσε να καλύπτει ιδιαίτερα νέες ή παλιές εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Apple διεθνώς στους υπολογιστές αυξήθηκε από το 8,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο 10,6% κατά το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους και στη συνέχεια βρέθηκε στο 8,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της IDC. Μεταξύ 2022 και 2023, το μερίδιο αγοράς της Apple στους προσωπικούς υπολογιστές μειώθηκε από το 9,3% στο 8,4%, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια εταιρία.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Statcounter δείχνουν μια αύξηση στη χρήση του Linux κατά τους τελευταίους μήνες. Σε τελική ανάλυση, οι μεγάλοι παίκτες σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων παραμένουν, με διαφορά, τα Windows και το macOS, που αντιστοιχούσαν στο 87,59% το Φεβρουάριο.

Ειδικά στις ΗΠΑ, το μερίδιο αγοράς του Linux δεν κατόρθωσε να πιάσει για λίγο το όριο του 4%, καθώς περιορίστηκε στο 3,85% το Φεβρουάριο. Ακόμη και έτσι, όμως, καταγράφηκε βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιου του 2023, οπότε το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ έφτανε στο 1,96%.

Παρά τα βελτιωμένα ποσοστά, το Linux παραμένει περιφερειακός παίκτης στην αγορά. Οι λόγοι, αποτελούν αντικείμενο αντιλογίας. Λόγου χάρη, ο Λίνους Τόρβαλντς, δημιουργός του Linux, έχει υποστηρίξει ότι η απουσία μιας τυποποιημένης επιφάνειας εργασίας που θα εφαρμόζεται σε όλες τις διανομές του Linux έχει αποτελέσει ανάχωμα στην ευρύτερη υιοθέτηση του λειτουργικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει ενδιαφέρον η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ιδίως τη στιγμή που τα ποσοστά των ισχυρών παραγόντων της αγοράς δεν δείχνουν ακλόνητα. Η πορεία του Linux είναι αργή και πιθανότατα δεν θα το οδηγήσει ποτέ στην κορυφή της ιεραρχίας. Όμως, τα ισχυρά κέρδη που καταγράφει το λειτουργικό, στην Ινδία λόγου χάρη, όπου τα στοιχεία το εμφανίζουν να είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα σε επιτραπέζιους υπολογιστές, καταδεικνύουν την προτίμηση που δείχνουν ορισμένοι φίλοι της τεχνολογίας στο Linux.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα