Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Εάν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατροφικές σας επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.
Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η διαταραχή του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της λειτουργίας του αδένα, δεν θεραπεύεται, επομένως πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πάθησης.
Ένα από αυτά είναι και η σωστή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή που περιλαμβάνει «φιλικές προς τον θυρεοειδή» τροφές και αποκλείει άλλες που τον βλάπτουν.
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό και ελέγχει τις μεταβολικές διεργασίες που επιτελούνται στον οργανισμό. Αυτό το πετυχαίνει απελευθερώνοντας ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό, τον ρυθμό καύσης των θερμίδων κ.ά.
Στον υποθυρεοειδισμό η παραγωγή αυτών των χρησιμότατων ορμονών είναι αισθητά μειωμένη, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η κόπωση, η καταθλιπτική διάθεση και η αύξηση του βάρους.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού, ωστόσο και η διατροφή δρα εξαιρετικά βοηθητικά για τους ασθενείς.
Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποιες τροφές είναι κατάλληλες και ποιες όχι για τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.
Σολομός: ΝΑΙ – Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η έλλειψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αντισώματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να «επιτεθεί» στον θυρεοειδή, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του.
Η πρόσληψη των συνιστώμενων 600 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D την ημέρα μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο σολομός είναι κορυφαία πηγή της βιταμίνης, αφού μία μερίδα 85 γρ. παρέχει 570 IU.
Σόγια: ΟΧΙ – Η υπερκατανάλωση σόγιας και προϊόντων σόγιας (τόφου, μίσο, ενταμάμε, τέμπε κ.ά.) δεν συνιστάται για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Ένα μέταλλο που ονομάζεται ιώδιο αποτελεί δομικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Η σόγια όμως περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που μπλοκάρουν τη δράση του ιωδίου.
Καρύδια Βραζιλίας: ΝΑΙ – Μόλις δύο καρύδια την ημέρα αρκούν για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον θυρεοειδή και παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Σταυρανθή λαχανικά: ΟΧΙ – Είναι κατά γενική ομολογία πολύ υγιεινά, κυρίως χάρη στις αντικαρκινικές ουσίες που παρέχουν, ωστόσο το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι λαχανίδες είναι λαχανικά πλούσια σε βρογχοκηλογόνα (goitrogens), ένζυμα που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.
Λευκά φασόλια: ΝΑΙ – Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια παρέχει 8 mg πολύτιμου σιδήρου. Μια ανεπάρκεια ή έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί σε μείωση της δράσης των ενζύμων που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Μην ξεχνάτε ότι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνιστάται ο συνδυασμός του με μια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι ή το σπανάκι. Επίσης, ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των φαρμάκων για τον θυρεοειδή, επομένως η κατανάλωσή του πρέπει να απέχει χρονικά τουλάχιστον 4 ώρες από τη λήψη των φαρμάκων.
Γλουτένη: ΟΧΙ – Τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, πρέπει να την αποφεύγουν πρωτίστως όσοι έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη). Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γλουτένη συνδέεται και με φλεγμονές που βλάπτουν τον θυρεοειδή, επομένως καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο από όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.prevention.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο γιος της Diana Dors: Έπινε σαμπάνια με το μπιμπερό και ήταν χρήστης ναρκωτικών από τα 9 του
- Το Δημόσιο παίρνει τις περιουσίες χωριού λόγω... κτηματολογίου
- Αναδρομικά 2019: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε τους πίνακες
- Οι μοιραίες διακοπές στην Ελλάδα: Πέθανε στα χέρια της γυναίκας του
- Θρήνος: «Έφυγε» ο θρύλος της μουσικής
- Υπουργός Υγείας: Αλλάζουν όλα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών! Τι έρχεται
- Κλούβα …εντός του υπουργείου Παιδείας λόγω συγκέντρωσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών
- Στο νοσοκομείο εσπευσμένα πρώην παίκτης του ελληνικού «Survivor» (video)
- Αποχώρηση «βόμβα» από την εκπομπή της Μενεγάκη πριν την πρεμιέρα (video)
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τα βασικά συμπτώματα σε εικόνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε
- Ετσι θα καθαρίσεις τον τοίχο σου χωρίς να αφήσεις στάμπες -Στο τσακ μπαμ
- Αναδρομικά – Συντάξεις: «Επιστροφές» έως 204€ το μήνα- Σενάρια για καταβολή σε δόσεις
- «Γονεϊκή Αποξένωση» μία άλλη μορφή παιδικής κακοποίησης
- Σωστό ή λάθος να κοιμάμαι με τον σκύλο μου;
- Οι φοροελαφρύνσεις με τη νέα κλίμακα: Πόση θα είναι η μείωση για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον-Από σήμερα οι αιτήσεις
- 10 κορυφαίες τροφές που ηρεμούν τους πόνους των αρθρώσεων
- Ανεπάρκεια σιδήρου: 6 εντελώς παράδοξα σημάδια σε εικόνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλούβα …εντός του υπουργείου Παιδείας λόγω συγκέντρωσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών
- Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
- Ρονάλντο: Ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τον πατέρα του (Βίντεο)
- Στην Ηπειρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης
- Επιθέσεις σε γραφεία της ΝΔ στην Ηλιούπολη και τον Άγιο Ελευθέριο
- Χωρίς σχολείο τα νήπια των ρομά στον οικισμό Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη
- Εγκρίθηκε το κονδύλι για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Δ΄ διμήνου 2019
- Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο
- Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη
- Τις 19.000 φτάνουν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας