Υπέρταση, καρδιοπάθεια, διαβήτης: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το βάρος σας

Μια επιστημονική μελέτη (ΑΠΟ JAMA Cardiology) επισημάνει τους κινδύνους που συνεπάγεται το υπερβολικό βάρος για την καρδιομεταβολική μας υγεία.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν είναι υψηλός ο δείκτης μάζας σώματος, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα Βάρος ÷ ύψος 2)..

Η σχέση υψηλού ΔΜΣ και καρδιομεταβολικού κινδύνου έχει επισημανθεί σε πολλές παλαιότερες μελέτες, ωστόσο οι ερευνητές αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν μια εξειδικευμένη μέθοδο ανάλυσης που βασίζεται σε γενετικές πληροφορίες ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι πιο

αξιόπιστα και να μην επηρεάζονται από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 119.859 άτομα με μέση ηλικία τα 57 έτη. Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης τύπου 2, ασχέτως φύλου, κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων παραγόντων.

Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ που κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9, ενώ ένα άτομο με ΔΜΣ 25-29,9 θεωρείται υπέρβαρο και με ΔΜΣ 30 και άνω παχύσαρκο.

«Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών στο γενικό πληθυσμό» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τί είναι και τί μας δείχνει;

Ποιες είναι οι «φυσιολογικές» τιμές του;

Ο όρος Δείκτης Μάζας Σώματος αναπτύχθηκε από τον Adolphe Quetelet κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα με σκοπό να προσφέρει έναν πιο ακριβή υπολογισμό του σωματικού μας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος συσχετίζει το βάρος και το ύψος ενός ατόμου σε μία συνάρτηση, υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας.

Αποτελεί έναν απλό και αξιόπιστο δείκτη του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος;

Ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός και ως ΔΜΣ ή ΒΜΙ στα αγγλικά, ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα,

-ΔΜΣ = Βάρος (Kg) / Ύψος2 (m)

Για παράδειγμα, για ένα άτομο που ζυγίζει 70Kg και έχει ύψος 1,75m, ο ΔΜΣ ορίζεται ως εξής:

-ΔΜΣ = 70Kg / (1,75m)2 = 22,85Kg / m2.

Εάν τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό σας σημείο, υπάρχουν στο διαδίκτυο αμέτρητες εφαρμογές για τον αυτόματο υπολογισμό του ΔΜΣ όπως αύτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (The Center for Disease Control and Prevention , U.S.)

Ο ΔΜΣ μας δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τη διατροφική κατάσταση του ατόμου και μας βοηθάει να κατηγοριοποιήσουμε το άτομο αυτό βάση του βάρους του σε λιποβαρή, φυσιολογικό ή υγιές βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την κατηγοριοποίηση που έχει γίνει αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφορικά με τις τιμές του Δείκτη μάζας Σώματος για ενήλικες άνω των 18.

Κάτω από 18.5 – ΛιποβαρήςΑνάμεσα σε 18.5 και 24.9 – Φυσιολογικό βάροςΑνάμεσα σε 25 και 29.9 – ΥπέρβαροςΑνάμεσα σε 30 και 39.9 – Παχύσαρκος

.

ΠΗΓΗ: Υπέρταση, καρδιοπάθεια, διαβήτης: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το βάρος σας Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα