Πριν μιλήσεις για διαλυμένες οικογένειες

Πόσο εύκολο είναι να κρίνουμε τους άλλους! Πόσο εύκολο είναι να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως ζωντοχήρα, διαλυμένη οικογένεια, διαλυμένο σπίτι… Λέξεις που λέμε ελαφρά τη καρδία, που όμως μπορεί να πληγώσουν, να τραυματίσουν, να πονέσουν. Λέξεις που ίσως θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί…

Πόσο εύκολο είναι να δικάζουμε και να καταδικάζουμε ανθρώπους για τις επιλογές τους; Πόσο εύκολο είναι να πυροβολούμε ανθρώπους με αποδοκιμαστικές λέξεις, απλά και μόνο για να νιώσουμε εμείς καλύτεροι, πιο ήσυχοι, πιο σίγουροι για τις δικές μας αποφάσεις; Πόσο βολικό είναι να

πετάμε βέλη σε ανθρώπους, για να αισθανθούμε εμείς ανώτεροι, επιτυχημένοι και σωστοί;

Ξέρεις, επιτυχία δεν είναι να καταφέρεις να διατηρήσεις έναν γάμο σε ισχύ. Δεν αρκεί αυτό, χρειάζονται πολλά περισσότερα, γιατί επιτυχημένος δεν είναι ένας γάμος στον οποίο μένεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Επιτυχημένος δεν είναι ένας γάμος που διατηρείται “για τα παιδιά”. Επιτυχημένος δεν είναι ένας γάμος που ο ένας απλά ανέχεται τον άλλον, γιατί κανείς απ’ τους δυο δεν τολμά να κόψει το τίποτα που τους ενώνει.

Επιτυχημένος γάμος δεν είναι αυτός στον οποίο ο ένας σπάει τον εαυτό του σε χίλια κομμάτια, για να καταφέρει να στριμωχτεί στα καλούπια που του επιβάλλει ο άλλος. Όταν ο ένας ξεχνά τον εαυτό του και κοιμίζει τα όνειρα και τις ανάγκες του από το φόβο της μοναξιάς. Όταν ανέχεται και υπομένει καταστάσεις που μισεί, γιατί έχει αποκοιμηθεί στο βόλεμα που του προσφέρει η συμβίωση.

Επιτυχημένος δεν είναι ο γάμος που τα παιδιά ζουν με τους γονείς στο ίδιο σπίτι, αλλά μέσα στις φωνές ή μέσα στην απόλυτη σιωπή. Δεν είναι ο γάμος, που τα μόνα κοινά είναι η διεύθυνση και η φορολογική δήλωση. Δεν είναι ένα σπίτι με ασταμάτητες εντάσεις ή εκκωφαντικές σιωπές, τις οποίες κρύβεις απ’ τους γύρω σου με κοινές selfies με ψεύτικα χαμόγελα.

Υπάρχουν ευτυχισμένοι κι επιτυχημένοι γάμοι. Υπάρχουν κι αυτό φαίνεται στα χαμόγελα και στην κοινή πορεία αυτών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι όμως που είναι χαρούμενοι και σίγουροι για τις επιλογές και τη ζωή τους, δεν έχουν κανέναν λόγο να ασχολούνται και να κρίνουν σκληρά τους άλλους. Αυτοί που το κάνουν, μάλλον προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους προβλήματα και να κουκουλώσουν τα δικά τους κενά.

Πριν μιλήσεις για “διαλυμένες οικογένειες” λοιπόν, κοίτα βαθιά μέσα σου κι αναλογίσου τι είναι χειρότερο, να επιλέγεις το “χώρια” με τις όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει, ή να διαλέγεις το “μαζί” που σιχαίνεσαι και να κρύβεσαι απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό, εκτοξεύοντας βέλη κακίας στους γύρω σου;

Τελικά ποιος είναι επιτυχημένος; Αυτός που τρέμει να κάνει ένα βήμα χωρίς δεκανίκι ή εκείνος που παίρνει το ρίσκο να βάλει μπουρλότο στη ζωή του και να την ξαναχτίσει απ’ την αρχή;

Της Κικής Γιοβανοπούλου

singleparent.gr

The post Πριν μιλήσεις για διαλυμένες οικογένειες appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα