Πιστεύατε ποτέ ότι το αγγούρι είναι τόσο θρεπτικό;

Το αγγούρι (Cucumis sativus L.) είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και έχει συνδεθεί με την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι και το κολοκύθι.

Είναι χαμηλό σε θερμίδες και έχει αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για αυτό πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά αν και ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το αγγούρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ παράλληλα

έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Ενυδάτωση

Το αγγούρι συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του σώματος, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό μιας και περιέχει 95,7% νερό στα 100 γραμμάρια. Ακόμη, περιέχει ηλεκτρολύτες οι οποίοι συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των υγρών στο σώμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τη εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και την ενυδάτωση του δέρματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται και για την παρασκευή καλλυντικών.

Υγεία της καρδιάς

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Ακόμη, το αγγούρι είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και συμβάλλει στη πρόληψη της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβήτης

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα λαχανικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Υγεία των οστών

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία συνδέεται με την καλή υγεία των οστών. Παράλληλα περιέχει κάλιο και ασβέστιο που επίσης συμβάλλουν στην υγεία του σκελετικού μας συστήματος.

Σημαντική είναι η συμβολή του αγγουριού στην ρύθμιση του βάρους λόγω χαμηλών θερμίδων και του υψηλού κορεσμού που προσφέρει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε χυμούς με διάφορα άλλα λαχανικά και φρούτα ή ακόμη και σκέτο σαν ενδιάμεσο σνακ καθώς είναι πολύ χορταστικό.

Δείτε στον πίνακα αναλυτικά τη σύσταση του αγγουριού σε διάφορα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά και βάλτε το στην καθημερινότητά σας, χωρίς να περιμένετε το καλοκαίρι!

Θρεπτικό συστατικόΠεριεκτικότητα ανα 100 γραμμάριαΘερμίδες14 kcalΠρωτεϊνες0,8γρΛιπαρά0,1γρΥδατάνθρακες2,6γρΦυτικές ίνες0,4γρΝάτριο2mgKάλιο160mgΑσβέστιο16mgΜαγνήσιο13mgΣίδηρος0,30mgΨευδάργυρος0,1mgΧαλκός0,01mgΒιταμίνη C2,8mgΒιταμίνη Κ16,4mgΦυλλικό οξύ7mcgΒιταμίνη Α105IUΒ3 (νιασίνη)0,1mgΒ5 (παντοθενικό οξύ)0,3mgΝερό95,7%

Σπυριδούλα Γεωργαλή: Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

diatrofi.gr

The post Πιστεύατε ποτέ ότι το αγγούρι είναι τόσο θρεπτικό; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα