Οι καλύτεροι δάσκαλοι ενός παιδιού είναι οι γονείς του

Στα πρώτα βήματά του, κάθε παιδί βασίζεται στους γονείς για να μάθει τον κόσμο γύρω του και πώς να ενταχθεί σταδιακά σ’ αυτόν. Αργότερα, όταν ξεκινά το σχολείο, αφήνουμε μέρος αυτής της δουλειάς στους δασκάλους του. Παρ’ όλ’ αυτά, όσο καλός και αν είναι ένας δάσκαλος, δεν είναι εύκολο να εστιάσει την προσοχή του σε κάθε παιδί ξεχωριστά, όπως θα έκαναν οι γονείς αυτού του παιδιού.

Συνεπώς, όσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου για την εξέλιξη ενός παιδιού, ακόμη πιο σημαντική είναι η δουλειά που κάνουν οι γονείς στο σπίτι. Ίσως, μάλιστα, να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι που θα έχει ποτέ

το παιδί, αφού:

Γνωρίζουν το παιδί καλύτερα απ’ τον καθένα

Ένα παιδί αρχίζει να διαμορφώνει την προσωπικότητά του από πολύ νωρίς, με την επιρροή των γονιών να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και τα στοιχεία που – άθελά τους – του κληροδοτούν. Στην πορεία, οι γονείς μεταδίδουν στο παιδί τις αρχές που θεωρούν απαραίτητες για να χτίσει έναν καλό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, μέρα με τη μέρα, μαθαίνουν κι εκείνοι το παιδί τους, καθώς αποκαλύπτονται σταδιακά τα εγγενή χαρακτηριστικά του.

Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό, οι γονείς ενός παιδιού να το γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα που θα κληθεί να γίνει δάσκαλός του. Έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να του διδάξουν όσα πρέπει με βάση τις ικανότητες που έχουν εντοπίσει, τις προτιμήσεις που δείχνει εκείνο, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

Του δίνουν καθημερινά το παράδειγμά τους

Η εκπαίδευση ενός παιδιού και η γνωριμία του με τον κόσμο γύρω του δεν επιτυγχάνονται αποκλειστικά και μόνο με τη διδασκαλία και το διάβασμα. Τα καθημερινά ερεθίσματα και οι εικόνες που λαμβάνει απ’ το περιβάλλον του αποτελούν παράγοντες που συντελούν σημαντικά στη διαμόρφωση της σκέψης, της συμπεριφοράς, αλλά και της κοσμοθεωρίας του.

Με λίγα λόγια, μόνον οι γονείς μπορούν να διδάξουν αποτελεσματικά το παιδί διά του παραδείγματος, ζώντας δηλαδή όπως του μαθαίνουν να ζει, μιλώντας όπως θα ήθελαν να μιλά και κάνοντας αυτά που θα ήθελαν να κάνει. Εκείνοι είναι τα πρότυπα στα οποία το παιδί θα αναζητήσει το απαραίτητο σημείο αναφοράς για το τι σημαίνει να φέρεσαι σωστά, να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους, να εξελίσεσαι και να αγαπάς τους ανθρώπους και τη ζωή.

Του διδάσκουν αρχές και αξίες

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μαθαίνουμε πολλά απ’ τους δασκάλους μας, αλλά και από τις ποικίλες πηγές που μας φέρνουν πιο κοντά στον πλούτο της ανθρώπινης σκέψης. Οι αρχές και οι αξίες μας, όμως, για να είναι δυνατές και βαθιά ριζωμένες στην ψυχή και τον νου μας, πρέπει να προέρχονται από το σπίτι μας, να μας τις έχουν εμφυσήσει με τη φωνή και το παράδειγμά τους οι γονείς μας.

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, έρχεται σε επαφή με όλο και περισσότερους ανθρώπους, όλο και περισσότερες ιδέες, αλλάζοντας στην πορεία τον τρόπο που ερμηνεύει τη ζωή και αντιδρά σε όσα συμβαίονουν γύρω του. Οι γονείς έχουν τη δύναμη να του παράσχουν τον βασικό ηθικό και ιδεολογικό άξονα, πάνω στον οποίο θα κινείται στη ζωή του για να μη χάνει ποτέ την ουσία των πραγμάτων και να μην πελαγώνει όποτε βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική απόφαση.

Επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις επιλογές του

Πέρα από τις αρχές, τις δεξιότητες και τις γνώσεις, ο κάθε άνθρωπος καλείται από νωρίς να επιλέξει τους τρόπους που θα καλλιεργεί το πνεύμα και θα γαληνεύει την ψυχή του. Κι είναι αλήθεια πως ο ανθρώπινος πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα, έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά σε ένα παιδί που έχει τη διάθεση να γνωρίσει νέα πράγματα και βρίσκει τα κατάλληλα ερεθίσματα στο πλέον οικείο του περιβάλλον, το σπίτι όπου μεγαλώνει.

Είναι, λοιπόν, οι γονείς οι πρώτοι που φέρνουν το παιδί σε επαφή με τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα εικαστικά, εκείνοι που δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να αντιληφθεί από πόσα πράγματα έχει να επιλέξει, να γευτεί ότι μπορεί και να καταλήξει σ’ αυτό που αγαπά. Και είναι είναι μοιραία οι δικές τους επιλογές εκείνες που αποτελούν και τις πρώτες δικές του, που του δίνουν το έναυσμα να ψάξει και να ανακαλύψει όλα εκείνα που θα επηρεάσουν τη σκέψη και θα ευφράνουν την καρδιά του.

ΠΗΓΗ: mama365.gr

The post Οι καλύτεροι δάσκαλοι ενός παιδιού είναι οι γονείς του appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα