Ο εθελοντισμός που ποτέ δε διδαχτήκαμε και οι θεοί-πυροσβέστες θα μας σώσουν!

Η ψυχή μου πονάει με τις εικόνες της καταστροφής. Τόσο κόκκινο, τόσο πορτοκαλί, τόση ομίχλη από τις στάχτες. Αν ήταν μαύρο το χρώμα, δε θα βλέπαμε τίποτα, θα νιώθαμε μια ανακούφιση μέσα στο κενό. Η φωτιά όμως δεν είναι μαύρη, μόνο τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της.

Όσο καίει είναι λαμπερή, τρομερά φωτεινή. Σε καίει, ψυχές και σώματα, τα καίει όλα. Χάνεις την ελπίδα, χάνεις το καθαρό φως του ήλιου, χάνεις κομμάτια του εαυτού σου. Χάνεσαι όσο βλέπεις να φεύγουν ζωές μπροστά στα μάτια σου. Ανθρώπινες ζωές, οι δασικές καταστροφές, τα

έρμα τα ζώα που χάθηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα.

Ζωή δεν είναι μόνο η ανθρώπινη που μετράει. Ποιος μας έδωσε το δικαίωμα να διαχωρίζουμε πως η αξία μιας καταστροφής υπολογίζεται μόνο από τους ανθρώπους που χάνονται; Πόσο εγωιστές είμαστε που νομίζουμε ότι μόνο εμείς μετράμε σε αυτόν τον πλανήτη; Λες και θα ζήσουμε για πάντα, λες και θα αφήσουμε τη μεγάλη ιστορία και τίποτα άλλο δεν αξίζει γύρω μας. Τι έγινε αν χάθηκαν χιλιάδες εκτάσεις χλωρίδας; Τι έγινε αν βρήκαν μαρτυρικό θάνατο χιλιάδες ζώα; Δεν είχαμε νεκρούς, δεν κάηκαν μέσα στα σπίτια τους συνάνθρωποι μας.

Είναι εκπληκτικό που δε χάσαμε ανθρώπους, ευτυχώς που βρήκαν σωτηρία. Να καταφέρουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, με όση δύναμη θα βρουν μετά το πέρασμα της καταστροφής. Για να έχουμε όλοι μας να λέμε στις επόμενες γενιές, πως κάποτε εδώ υπήρξε ένα δάσος. Υπήρχε ζωή, υπήρχαν μέλισσες, πουλιά, αλεπούδες, υπήρχε η φύση ολόκληρη. Μέσα από τα παθήματα μας ας διδάξουμε στην επόμενη γενιά, ένα μάθημα που έχουμε ξεχάσει, αυτό του εθελοντισμού!

Φωτιές και εθελοντές, μαζί από παλιά.

Οι φωτιές είναι μια αρχέγονη κατάσταση, υπήρχαν και θα υπάρχουν μέχρι το τέλος αυτού του κόσμου. Το αν θα υπάρχει το ανθρώπινο είδος μέχρι τότε, αυτό είναι άλλο θέμα. Οι φωτιές είναι κομμάτι της φύσης, μέρος του κύκλου της ζωής. Ο εμπρησμός όμως δεν είναι. Η κατ’ επιλογή έναρξη μια πυρκαγιάς, θα έπρεπε να τιμωρείται! Δεν με νοιάζει αν έβαλες τη φωτιά κατά λάθος όταν πήγες να κάψεις 2 ξερόχορτα. Αν το έκανες εν μέσω 45 βαθμών καύσωνα, είσαι ένοχος για μένα. Αν πάλι είσαι από αυτούς που πήραν 500 ευρώ για να ξεκινήσεις νέες εστίες φωτιάς, εσύ και αν θα πρέπει να τιμωρείσαι παραδειγματικά!

Επειδή λοιπόν οι φωτιές υπήρχαν από πάντα, έτσι ξεκίνησε και ο εθελοντισμός μεταξύ των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατάλαβε ο άνθρωπος πως αν καεί το σπίτι του διπλανού, δεν μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί. Γιατί σύντομα οι φλόγες θα καταπιούν και το δικό του σπίτι. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ο γείτονας να βοηθάει το γείτονα. Αργότερα μια ομάδα ανθρώπων από τη γειτονική περιοχή, έτρεξε να βοηθήσει. Γιατί ήξεραν πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστούν τη βοήθεια τους. Ο εθελοντισμός σε στιγμές μεγάλης ανάγκης, ξεκίνησε και γιγαντώθηκε. Πως να πολεμήσεις το μεγαλείο της φύσης; Πως να την κοντρολάρεις; Δε γίνεται. Μπορείς όμως σαν ομάδα να προσπαθήσεις, να σώσεις ότι καταφέρεις και να βάλεις ένα τέλος στην καταστροφή.

Πυροσβέστες, αυτοί οι θεοί που βουτούν σε φλόγες!

Και υστέρα ήρθαν οι πυροσβέστες. Αυτό δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Για ποιους παπάδες μου λέτε και πράσσειν άλογα; Η εκκλησιά εκτός από προσευχές δεν χάρισε τίποτα, για μια ακόμη φορά. Να θυμηθείτε να τους ενισχύσετε σύντομα, παπάδες, εκκλησίες και μοναστήρια. Που δεν άνοιξαν καν τις πόρτες τους ή τα παγκάρια τους. Ας επιστρέψω όμως στους ήρωες, στους πυροσβέστες. Ναι, αυτούς που θυμόμαστε σε κάθε πυρκαγιά και καταστροφή. Αυτούς που τον υπόλοιπο χρόνο τους κατηγορούμε πως δεν κάνουν τίποτα, ότι πληρώνονται για να κάθονται ή να κατεβάζουν γάτες από τα δέντρα. Να ανοίγουν και καμία μπλοκαρισμένη πόρτα ανελκυστήρα.

Αυτοί οι ήρωες, τους αξίζει να κάθονται, αν όντως κάθονται, τον υπόλοιπο χρόνο. Γιατί μέχρι την επόμενη καταστροφή, θα είναι σε ετοιμότητα μέρα και νύχτα. Θα ρισκάρουν τη ζωή τους, κυριολεκτικά, όχι από αυτές τις βλακείες που λένε οι πολιτικοί πως έκαναν πολλά για τον τόπο τους. Οι πυροσβέστες θα ριχτούν μέσα στις φλόγες, στα μισοκαμένα σπίτια, θα σώσουν γριές, σκυλιά, παιδιά και ότι άλλο ζωντανό καταφέρουν. Οπότε καλό είναι να το θυμάστε αυτό 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο όταν καίγεται ο πισινός σας. Να τους στηρίζετε συνέχεια και να λέτε ευχαριστώ. Γιατί ακόμα και χωρίς το ευχαριστώ σας, αυτοί πάλι θα έρθουν να σας σώσουν!

Ας διδάξουμε το μεγαλείο του εθελοντισμού στα παιδιά μας!

Μαζί τους θα έρθουν και οι εθελοντές. Τι σπουδαίο πράγμα ο εθελοντισμός, τι μεγαλείο ψυχής κρύβει ο εθελοντής και ας μη το λέει. Ειδικά όταν μιλάμε για πύρινη καταστροφή. Κακά τα ψέματα, άλλο να είσαι εθελοντής αιμοδότης και άλλο εθελοντικά να πέφτεις στις φλόγες, για να σώσεις εμένα, το παιδί μου, το γατί μου. Ενώθηκαν εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως; Ενώθηκαν και βοήθησαν να μοιραστούν προμήθειες, φάρμακα, νερό, πάγος, καταφύγια, μεταφορικά μέσα. Όσα μια ανίκανη πολιτεία δεν είχε προβλέψει να κάνει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην τωρινή ανεκδιήγητη κυβέρνηση, αλλά σε κάθε μια που πέρασε εδώ και δεκαετίες και μόνο τσιμέντο έσπειρε.

Ο απλός ο κόσμος έδωσε από το περίσσευμα του και ακόμα παραπάνω. Ο εθελοντής χάρισε ότι είχε και ότι μπόρεσε να βρει, από φορτιστές μέχρι παιχνίδια για τα παιδιά. Για να σώσουμε τα παιδιά, να έχουμε κάπου να διδάξουμε αύριο, τι εστί εθελοντισμός. Το μάθημα που δεν είχαμε ποτέ στο σχολείο, σε καμία σχολική βαθμίδα. Που ελάχιστοι δάσκαλοι από μόνοι τους, πήραν την πρωτοβουλία να μιλήσουν για αυτό μέσα στις τάξεις τους. Ο εθελοντισμός έσωσε τον πολιτισμό μέσα από αιώνες πολέμων και φυσικών καταστροφών. Ο εθελοντισμός και η συνεργασία με τους επαγγελματίες πυροσβέστες θα μας σώσουν, σήμερα και αύριο.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα όλοι σας, ειδικά τα θύματα των φετινών καταστροφών. Μια μεγάλη αναπνοή και προχωρήστε. Καλό κουράγιο σε όλους.

Κείμενο – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας για  newsitamea.gr

Email επικοινωνίας: [email protected]

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποίησα στο άρθρο μου, κυκλοφορούν σε διάφορους ιστότοπους χωρίς να μπορώ να εντοπίσω σε ποιον ανήκουν. Αν κάποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα από κάποια φωτογραφία, ας επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να γίνει αναφορά στο όνομα του.

The post Ο εθελοντισμός που ποτέ δε διδαχτήκαμε και οι θεοί-πυροσβέστες θα μας σώσουν! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα