Νευρικός κλονισμός: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι τα 16 σημάδια ;

Ο νευρικός κλονισμός, αν και παρωχημένος όρος, αποτελεί ένδειξη μιας αναγνωρισμένης, υποκείμενης ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Ο όρος “νευρικός κλονισμός” χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια αγχωτική κατάσταση, η οποία οδηγεί το άτομο, προσωρινά, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά “αβάσταχτες” για το άτομο.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε συχνά στο παρελθόν για να περιγράψει/καλύψει μια σειρά ψυχικών διαταραχών, αλλά χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο συχνά σήμερα στις μέρες μας.

Ο νευρικός κλονισμός δεν είναι ένας ενιαίος ιατρικός όρος, ούτε υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια. Παράλληλα δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μία κανονική, ή υγιή αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Ένας νευρικός κλονισμός μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας, το οποίο χρειάζεται προσοχή, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

Τα σημάδια ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Το τι ακριβώς συνιστά έναν νευρικό κλονισμό διαφέρει επίσης από την μία κουλτούρα/κοινωνία στην άλλη. Γενικά, είναι κοινά αποδεκτό ότι σημαίνει πως ένα άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει κανονικά.

Για παράδειγμα, αυτό το άτομο μπορεί:

Να απέχει από την εργασία του με την πρόφαση κάποιας ασθένειας για πολλές συνεχείς ημέρες, ή περισσότεροΝα αποφεύγει κάθε κοινωνική δέσμευση και να ακυρώνει συνέχεια διάφορα ραντεβούΝα έχει πρόβλημα να ακολουθήσει μια υγιή ρουτίνα διατροφής, ύπνου και προσωπικής υγιεινής

Μια σειρά από άλλες ασυνήθιστες ή δυσλειτουργικές συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθούν σημάδια και συμπτώματα ενός νευρικού κλονισμού.

Αν ανησυχείτε ότι εσείς, ή κάποιο δικό σας άτομο, βιώνει, ή είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Εάν έχετε δικό σας γιατρό, μιλήστε του ανοιχτά για τα σημάδια και τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει. Αλλιώς απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο.

16 σημάδια και συμπτώματα του νευρικού κλονισμού

Δεδομένου ότι δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση, μια νευρική ή ψυχική κατάρρευση, δεν έχει κάποια καθορισμένα συμπτώματα πέρα ​​από τη δυσκολία ή την αδυναμία να λειτουργεί κάποιος φυσιολογικά.

Τα χαρακτηριστικά ενός «πλήρως λειτουργικού» ατόμου διαφέρουν ανά πολιτισμό, περιοχή, ακόμα και οικογένεια.

Παρόλα αυτά, 16 κοινά σημεία και συμπτώματα της νευρικής ή ψυχικής κατάρρευσης είναι:

Αίσθημα άγχους, κατάθλιψης, ξέσπασμα σε κλάματα ή διαρκή ευερεθιστότηταΤο άτομο αισθάνεται αβοήθητο, απελπισμένο και με χαμηλή αυτοεκτίμησηΑπόσυρση ή αποφυγή καθημερινών κοινωνικών καταστάσεωνΑποχή από την εργασία για αρκετές ημέρες ή ακύρωση συναντήσεωνΑκανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, είτε πολύς είτε μη επαρκής ύπνοςΑνθυγιεινή διατροφή και κακή υγιεινή, λόγω ότι το άτομο είτε ξεχνά ή δεν έχει όρεξη να φάει και να καθαρίσει το χώρο τουΔυσκολία ως προς την εστίαση ή την ανάκληση γεγονότων της ημέραςΔιαρκής συναισθηματική κενότητα και σωματική εξάντληση, συχνά χωρίς κάποια αιτίαΈλλειψη κινήτρων και ενδιαφερόντωνΑδυναμία απόλαυσης ή αίσθησης ικανοποίησης από γεγονότα που συνήθως φέρνουν χαρά ή ικανοποίησηΑίσθηση ανεξήγητων πόνωνΔυσκολία ως προς τις κοινωνικές συναναστροφέςΑυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοτραυματισμούΈλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντοςΑλλαγές στην ομιλία και στην κίνηση (συνήθως οι ρυθμοί πέφτουν)Τρομακτικές ανακλήσεις, άσχημοι εφιάλτες και συμπτώματα εξουθένωσης, όπως αυξημένος καρδιακός παλμός, ξηροστομία και εφίδρωση, ακόμα και όταν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος

Σε ακραίες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις που δεν ακολουθείται θεραπεία, ειδικά στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων που συνδέονται με ψυχώσεις, τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, παράνοια, παραληρητικές ιδέες και έλλειψη διορατικότητας.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οτιδήποτε προκαλεί περισσότερο συναισθηματικό και φυσικό στρες από όσο μπορεί το σώμα να αντέξει, μπορεί να οδηγήσει σε νευρικό κλονισμό ή να προκαλέσει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Υπάρχουν όμως ορισμένες καταστάσεις, γενετικοί παράγοντες και εμπειρίες που συνδέονται περισσότερο με τη νευρική ή ψυχική κατάρρευση.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νευρικού κλονισμού μπορεί να είναι:

Έντονη θλίψηΤραυματικές εμπειρίεςΒιώνοντας μία κακοποιητική σχέσηΕργασία που περιλαμβάνει καταστάσεις υψηλής πίεσηςΕργασία που σχετίζεται με συναισθηματική εξάντλησηΟικογενειακό ιστορικό με κάποια ψυχική ασθένειαΈντονη απομόνωσηΤραυματικό και αμείωτο άγχος, όπως συμβαίνει στον πόλεμοΣοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις, ειδικά εάν επηρεάζουν την εργασία και τη ζωή στο σπίτιΣοβαρές ή χρόνιες ιατρικές παθήσεις ή τραυματισμοί

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.psychologynow.gr

The post Νευρικός κλονισμός: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι τα 16 σημάδια ; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νευρικός, – Ποια,nevrikos, – poia