Μέτρα στην Αττική: Τέλος οι συναυλίες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις -Τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων

Με τα κρούσματα κορονοϊού να χτυπούν “κόκκινα” σε όλη τη χώρα (339), αλλά και στην Αττική (164) ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την Αττική. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 21/9.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική, η οποία βρίσκεται σε “πορτοκαλί” συναγερμό λόγω κορονοϊού

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν στην

επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Χαρδαλιάς: Νέα έκτακτα μέτρα στην Αττική

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, τα 2.100, σχεδόν τα μισά, είναι στην Αττική, ενώ τα 966 είναι στον δήμο Αθηναίων”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

“Προχωράμε σε πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Πρόσθετα τεστ και ελέγχους σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Μεταφορά ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τα θετικά κρούσματα στην Αττική διασπείρονται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ζητάμε από τον κόσμο της εργασίας να συμπράξουν απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούν τα μέτρα” συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο.

Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς και θα έχουν ισχύ από τη Δευτέρα 21 έως τις 4 Οκτωβρίου είναι:

– Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

– Αναστέλλονται οι προβολές στα σινεμά

– Ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες

– Υποχρεωτική τηλεργασία έως 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε εργασιακούς χώρους γραφείου

– Στο Δημόσιο η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται σε τρία στάδια: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί

– Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός δίωρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου.

– Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία

– Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ., σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

– Άτομα 65 ετων και άνω να περιορίσουν τις περιττές μετακινήσεις, να μη χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ

Συγκεκριμένα, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

– Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας

Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).

“Το καλύτερο lockdown είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων. Αν για 14 ημέρες όλοι μας ανεξαιρέτως φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, ο κορονοϊός θα σταματήσει”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι τα SMS στο 13033 είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε: “Όλοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας”, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας: “Όλα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να δείχνουν το καλό παράδειγμα”.

Μαγιορκίνης: “Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αττική σε δύο εβδομάδες”

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτες απαραίτητες.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. εθελοντές.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο εμπόδισης της διασποράς της νόσου και κυρίως η σωστή χρήση αυτής.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

“Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα του lockdown, είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι η τελευταία λύση”, απάντησε σε ερώτηση ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορονοϊός: 339 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα

Στο “κόκκινο” βρίσκονται για άλλη μία μέρα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, παρότι ο αριθμός τους μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με χθες. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, δύο περισσότεροι σε σχέση με χθες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα παίρνουν τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκανε σύσταση για τηλεργασία. Είναι όμως πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, να προστεθούν και άλλα μέτρα, να περιοριστεί ο αριθμός των συναθροίσεων για παράδειγμα- κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα- ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για καραντίνα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη καθώς έχει και οικονομικό και πολιτικό κόστος, αλλά πολλοί λοιμωξιολόγοι θεωρούν το μέτρο αναπόφευκτο για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

“Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα μέτρα αυτά, “εφόσον το αποφασίσουμε μπορούν να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι”.

Ολα δείχνουν όμως ότι αυτή είναι μονο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα.

Προς lockdown το λεκανοπέδιο;

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για lockdown στην Αττική τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο 10ημερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσμο για την πορεία της πανδημίας και την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία θα καθορίσουν το επόμενο βήμα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για lockdown το οποίο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η πρόταση -σε περίπτωση που αποφασιστεί lockdown στην Αττική- να παραμείνουν ανοικτά μόνο τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα καταστήματα.

Αύξηση κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο – Μόλις 22 οι ελεύθερες κλίνες

Έντονη είναι η ανυσηχία καθώς τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο παρουσιάζουν δραματική άνοδο και την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι αυξάνονται. Πλέον στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, οι ελεύθερες κλίνες είναι μόλις 22.

Πρώτη προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση η αύξηση των των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική. Η περιφέρεια της πρωτεύουσας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κάτι που την αναδεικνύει σε πυρήνα της πανδημίας στη χώρα. Τα 212 από τα 359 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται στην Αττική και ο πήχυς των κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από τα 170 σε ημερήσια βάση.

Τσιόδρας: “Στο πορτοκαλί” η Αττική

“Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό” είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. “Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο“, συμπλήρωσε.

“Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί”, δήλωσε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

The post Μέτρα στην Αττική: Τέλος οι συναυλίες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις -Τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
αττικη, μεσα μαζικης μεταφορας, υφυπουργός υγείας, νέα, εκπα, τεστ, αθηνα, ισχύ, βαφτίσια, σχολεια, ετων, rapid, test, lockdown, κορονοϊός, sms, ελλαδα, Moderna, ΕΟΔΥ, πηγη, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, rapid, το θεμα, βημα, εκπα, ημερησια, θεμα, νεα μετρα, ξενοδοχεια, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, τεστ, test, αυξηση, ανοδος, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δειγμα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμβολιο, ενεργα, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επτα, ετη, ετων, ιδια, ηλικια, υφυπουργος, κυβερνηση, κυμα, ληξη, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, ονομα, ορος, πηχυς, πυλες, ρεκορ, συγκεκριμενα, σουπερ μαρκετ, στο κοκκινο, σουπερ, ταση, τρια, ισχύ, υφυπουργός υγείας, βαφτίσια, εφαρμογη, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, ομαδες, πληροφοριες, sms, σωτηρης, ταξιδι, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα