Κορονοϊός: Γεμίζουν με ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία – Μάχη για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας

Αυξάνονται οι νοσηλείες με κορονοϊό, οι μισοί διασωληνωμένοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες – Το μήνυμα Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους και τα μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται εκ νέου σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παγιώνεται κοντά και πάνω από τα 3.000 ημερησίως, με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη

να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η αύξηση των νοσηλειών στο ΕΣΥ, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν. Πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν σε 130.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” την περασμένη εβδομάδα έγιναν 5 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. “Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30-40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20-25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί”, δήλωσε ο Δημήτρης Πιστόλας, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο Σωτηρία τον Ιούνιο η πληρότητα στις κλίνες covid άγγιζε το 30% ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 100%.

Παράλληλα, παρατηρώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων πέφτει σταδιακά. Τώρα βρίσκεται στα 65 έτη, ενώ υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά τους ασθενείς στις ΜΕΘ που είναι άνω των 65 ετών με αυτούς που είναι από 40 έως 64.

Συγκεκριμένα, το 47,7% σήμερα αφορά σε ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών 18-64 ετών και μόλις το 52,3% σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, κάτι που δείχνει ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων τούς καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στον ιό.

Μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς: 10 ευρώ για ραντεβού, 20 ευρώ για εμβόλιο, 50 ευρώ για εμβολιασμό κατ’ οίκον

Νέα κίνητρα για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν έδωσε σήμερα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό τους όταν θα κλείνουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό. Επίσης, όπως σημείωσε, το ποσό που θα πιστώνεται σε γιατρούς που εμβολιάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους αυξάνεται από 3 ευρώ στα 20 ευρώ. Ακόμα, 50 ευρώ θα δίνονται σε όλους τους γιατρούς που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους ασθενείς στο σπίτι τους.

“Η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι επιθετική και διασπείρεται εύκολα”, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί, γι’ αυτό και δεν είναι γεμάτες σήμερα οι ΜΕΘ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, το ΕΣΥ πιέστηκε αλλά απέδειξε ότι αντέχει και θα αντέξει.

Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως σε καταστήματα λιανεμπορίου, αν η πανδημία επιδεινωθεί το φθινόπωρο, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

“Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε να τον περιορίσουμε”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές: “Το Σύνταγμα αξιώνει από όλους κοινωνική αλληλεγγύη”

Σαφής ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κίνημα των αντιεμβολιαστών που επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα για να αρνηθεί τον εμβολιασμό.

Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε πως “χθες ψηφίστηκε η διάταξη στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη, ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουνε πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουνε να εμβολιαστούν”.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: “Και καθώς αύριο γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήθελα να θυμηθώ ένα άρθρο του καταστατικού μας χάρτη το οποίο συχνά το αμελούμε. Είναι το άρθρο 25 παράγραφος 4, μάλιστα θέλω να τη διαβάσω για να είμαι απολύτως ακριβής όπου στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας, θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο”.

The post Κορονοϊός: Γεμίζουν με ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία – Μάχη για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Γεμίζουν, – Μάχη,koronoios, gemizoun, – machi