«Κάν’το για εμένα!»: Τι κάνουμε όταν η γιαγιά και ο παππούς δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού;
Μπορεί να αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα. Μπορεί να είναι εκείνοι με τα περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία τους.
Κι όμως, συχνά, οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι αυτοί που πειθαρχούν λιγότερο ή πιο… παράλογα με τα νέα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.
Δεν είναι ότι δεν φοβούνται μη νοσήσουν. Τρέμουν! Και γι’αυτό, για παράδειγμα, θα αποφύγουν να παραβρεθούν καλεσμένοι σε μια βάφτιση. Θα πάνε, όμως, χωρίς δεύτερη σκέψη στην εκκλησία για να κοινωνήσουν, συχνά χωρίς να φορούν
Δεν είναι ότι δεν τους καταλαβαίνουμε. Ξέρουμε, ότι λίγες είναι οι κοινωνικές εκδηλώσεις που δίνουν πραγματική χαρά σε έναν ηλικιωμένο. Ανησυχούμε, όμως, και θέλουμε με κάθε τρόπο να τους κρατήσουμε κοντά μας όσο περισσότερο γίνεται. Πώς θα τους πείσουμε να προσέχουν περισσότερο;
Ναι, ναι προσέχουμε. Απλώς βγαίνουμε για λίγα ψώνια, τα βασικά. Και βλέπουμε τους φίλους μας προσεκτικά, φυλαγόμαστε.
Να, θα πεταχτώ ωε τη λαϊκή να πάρω δυο πραγματάκια και θα γυρίσω.
Πήγαμε στο μνημόσυνο και καθίσαμε για καφέ μετά, στο ημιυπόγειο της εκκλησίας που όμως είναι πεντακάθαρα. Αλλά προσέχαμε. Φιληθήκαμε στα πεταχτά, όχι σφιχτές αγκαλιές και τέτοια.
Γιατί να μη βγαίνουμε παιδί μου; Καλά είμαστε. Μα, πώς είστε καλά; Εσύ έχεις πίεση και ο πατέρας μου έχει κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν 10 χρόνια. Ουου, πού το θυμήθηκες τώρα; Αφού είμαστε μια χαρά, γεροί.
Οι λόγοι που οι ηλικιωμένοι αντιστέκονται στην τήρηση αποστάσεων:-Κακή/ελλιπής πληροφόρηση: που οδηγεί στο «θα δούμε» και θα ασχοληθώ με αυτό αργότερα
-Μη συνειδητοποίηση των ηλικιωμένων ότι οι ίδιοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου ή ότι πέρασαν τα χρόνια
-Γενικότερη πεισματική στάση απέναντι στην αλλαγή
Πολλοί από τους ηλικιωμένους 75+ μεγάλωσαν με τον φόβο του Β Παγκόσμιου Πολέμου, έχουν αναμνήσεις από όσα πέρασαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και επιβίωσαν. Μια επίσης μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων είναι η γενιά του Πολυτεχνείου και όσοι πέρασαν την τρομάρα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο χείλος του γκρεμού -και τελευταία στιγμή τη γλίτωσαν. Τα χειρότερα που φοβόνταν τελικά δεν ήρθαν. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι γονείς μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει «χειρότερο» ή ότι απλώς δε θα συμβεί.
Πέρα από αυτή την πεποίθηση, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στο να μη συμμορφώνονται οι ηλικιωμένοι στην κοινωνική απόσταση είναι αντιστροφή ρόλων: οι άνθρωποι που κάποτε μας έλεγαν «πρόσεχε παιδί μου» είναι αυτοί που τώρα δεν προσέχουν και έχουμε να τους πούμε εμείς «πρόσεχε».
Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η εκκλησία, η λαϊκή, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις και το «έξω» οποιασδήποτε μορφής είναι η ζωή τους. Αφορά την ψυχική και τη σωματική τους υγεία. Όταν τους ζητάμε να μείνουν μέσα, στην πραγματικότητα τους απομονώνουμε από την ίδια τη ζωή.
Η τακτική που ΔΕΝ λειτουργείΟι περισσότεροι προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ηλικιωμένους απαριθμώντας στατιστικές και νούμερα, τα προβλήματα υγείας που θα έχουν, το αυξημένο ενδεχόμενο θανάτου, κλπ. Αυτό απλώς δε λειτουργεί! Οι ηλικιωμένοι, όπως και οι νεότεροι φυσικά, θεωρούν ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι απλώς νούμερα και δεν αφορούν τους ίδιους. Προσεγγίζουν το θέμα συναισθηματικά και όχι με τη λογική.
Η τακτική που λειτουργείΑυτό λοιπόν που λειτουργεί με τους ηλικιωμένους είναι το συναίσθημα. Η τακτική «κάντο για εμένα» ή «θέλεις τα εγγόνια σου να μεγαλώσουν χωρίς γιαγιά/παππού;» έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για τον ηλικιωμένο, παρά οποιαδήποτε άλλη παραίνεση.
Πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να τους δώσουμε μερικά απλά επιστημονικά δεδομένα, όπως ότι ο κορωνοϊός δεν είναι σαν την γρίππη. Είναι χειρότερος. Και επηρεάζει περισσότερο τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: δείξτε στους ηλικιωμένους εικόνες από την Ιταλία, τη Νέα Υόρκη, τους διασωληνωμένους, για να καταλάβουν τι σημαίνει «αρρωσταίνω από κορωνοϊό».
Μιλήστε τους με βάση το τι πρέπει να κάνουν, όχι απλώς θεωρίες και νούμερα. Οι άνθρωποι δε βγάζουν συμπεράσματα από τους αριθμούς, ούτε κάνουν το άλμα να πάνε από μόνοι τους από την θεωρία στην πράξη. Χρειάζεται να πούμε συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους τι πρέπει να κάνουν: να πλένουν τα χέρια, να φοράνε μάσκα, να βάζουν αντισηπτικό και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω. Και όταν πρέπει να το κάνουν, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Το δυσκολότερο είναι να τους πούμε να μένουν μέσα. Αυτό χρειάζεται τεράστια αλλαγή στη στάση ζωής των ηλικιωμένων. Θεωρούν ότι τα κάνουν όλα σωστά, δεν κάνουν τίποτα που «δεν πρέπει» και ότι προσέχουν. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Ρωτήστε τους λοιπόν τι ακριβώς εννοούν όταν σας λένε «προσέχω». Ρωτήστε τους πώς ακριβώς προφυλάγονται, τι έχουν ακούσει, τι κάνουν οι φίλοι τους, αν χρειάζονται κάτι από εσάς.
Μη λέτε «Πρέπει να κάνεις αυτό» και «Δεν πρέπει να κάνεις το άλλο», γιατί έτσι είναι σαν να τους υποτιμάτε και να τους στήνετε στον τοίχο ως ένοχους. Πέστε στους ηλικιωμένους τι κάνετε εσείς. Πέστε τους ότι δεν πάτε στο γραφείο και δουλεύετε από το σπίτι. Πέστε τους ότι τα παιδιά σας δεν πάνε σχολείο (ή πηγαίνουν με βάρδιες).
Πέστε τους ότι δεν αφήνετε τα παιδιά σας να βλέπουν τους φίλους τους συνέχεια, ότι κόψατε το σινεμά και τους κλειστούς χώρους. Πέστε τους ότι κι εσάς σας ενοχλεί, αλλά αυτός είναι ο τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Ρωτήστε τους τι έκαναν παλαιότερα, σε άλλες δύσκολες στιγμές, πώς τα κατάφεραν και πώς επιβίωσαν. Ακούστε τις ιστορίες που έχουν να σας πουν. Μάθετε από την εμπειρία των ηλικιωμένων.
infokids.gr
The post «Κάν’το για εμένα!»: Τι κάνουμε όταν η γιαγιά και ο παππούς δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού; appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 22/8: Δυο οι διασωληνωμένοι ανήλικοι. 142 από τα 264 σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- Κλειστό θα παραμείνει το κέντρο της Αθήνας έως τον Νοέμβριο. 150 ευρώ το πρόστιμο. Οι εξαιρέσεις
- Κορονοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες
- Κορονοϊός: 264 κρούσματα σε ένα 24ωρο - Δυο νέοι θάνατοι
- Βελόπουλος: «Είμαι εναντίον της μάσκας, δεν υπάρχει εμβόλιο»
- Κορωνοϊός-Σοκ: Πλησιάζει τα 100 τα κρούσματα η Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης
- Δημοσιεύτηκε ΝΕΑ ΠΝΠ Για εργασία εξ αποστάσεως και για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
- Σύψας για κορονοϊό: Έχουμε περάσει πλέον τη μονάδα στο R0 - Απειλητικός ο χειμώνας
- Δεύτερη φωτιά στη Λακωνία
- Κορονοϊός: 264 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - «Αγριεύει» η κατάσταση!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr

- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- «Κάν’το για εμένα!»: Τι κάνουμε όταν η γιαγιά και ο παππούς δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού;
- Πιάσιμο στον αυχένα: Πως φεύγει ο πόνος – 6 αποτελεσματικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση
- Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει η απώλεια όσφρησης από COVID-19 σε σύγκριση με εκείνη από κρυολόγημα
- Πότε το αλουμινόχαρτο και άλλα 8 αντικείμενα γίνονται τοξικά αν τα χρησιμοποιείτε λάθος!
- Τροφές με ασβέστιο: 9 από τις κορυφαίες για πιο δυνατά οστά και δόντια
- Ο εξυπνότερος άνθρωπος στην ιστορία είχε iq μεγαλύτερο από Αϊνστάιν αλλά πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος-ΒΙΝΤΕΟ
- Πώς φαίνεται ότι ο θυρεοειδής έχει πρόβλημα και ποιες τροφές έχουν το ιώδιο που χρειάζεται
- Τίποτε δεν με κάνει να νιώθω πιο άχρηστος από ότι τα τροχαία: Η μαρτυρία ενός χειρουργού στα επείγοντα
- Κουκούτσια από καρπούζι: Τα κρυμμένα μυστικά τους και 12 καλοί λόγοι για να μην τα ξαναπετάξετε
- Οταν πεθαίνει ο ένας από τους γονείς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ακόμη ένα κρούσμα κορονοϊού στον Ολυμπιακό
- Γράμματα Αναγνωστών
- Κορωνοϊός-Κύπρος: Έντεκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
- Φωτιά στη Μάνη: Ο πυκνός καπνός από δορυφόρο της NASA
- Να γιατί οι επιστήμονες ερευνούν τα περιττώματα του προϊστορικού ανθρώπου
- 13576 - Λαμπρή υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα της Δράμας
- Θετικός στον κορωνοϊό και ο 18χρονος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού!
- Κορονοϊός: Ρεκόρ τριμήνου στα νέα κρούσματα η Ιταλία
- Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων – Τι προβλέπει νέα ΠΝΠ