Η μαστίχα της Χίου αποτελεί φυσική ασπίδα για το πεπτικό μας σύστημα

Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα της φύσης. Ας το θυμόμαστε κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα ποτηράκι…

Η φυσική μαστίχα Χίου είναι καταχωρημένη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως “παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης” με τις ακόλουθες ενδείξεις:

1. ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα

2. συμπτωματική θεραπεία ήπιας φλεγμονής του δέρματος και επούλωση μικρών δερματικών πληγών

Η μαστίχα Χίου κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε κάψουλες και πίνεται από το στόμα.

Η δοσολογία ποικίλλει ανά περίπτωση ασθενούς. Η μαστίχα Χίου σε σκόνη δεν έχει την ίδια βιοδιαθεσιμότητα με τις κάψουλες ούτε μπορεί να υπολογισθεί πόση ακριβώς ποσότητα λαμβάνει ο ασθενής. Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει για τον τρόπο χρήσης της μαστίχας Χίου.

Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου που φύεται και ευδοκιμεί αποκλειστικά στη Νότια Χίο. Εκκρίνεται με την μορφή δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω προκλήσεως επιφανειακών τομών από αιχμηρά όργανα. Η φρέσκια ρητίνη, μετά ολιγοήμερη παραμονή της κάτω από τον θάμνο, στερεοποιείται υπό την επίδραση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών (έντονη ηλιοφάνεια και ξηρασία) που επικρατούν στη περιοχή. Ακολούθως, το στερεοποιημένο προϊόν συλλέγεται και καθαρίζεται από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Από τον 1ο έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η μαστίχα χρησιμοποιείται από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία γαστρικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής εκείνης, η χρήση της μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικότερα, αρχαίοι Έλληνες ιατροί (σύμφωνα με πηγές των Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη, Θεόφραστου, Γαληνού) αναφέρουν την χρήση της μαστίχας για ανακούφιση από τους οξείς επιγαστρικούς πόνους και την δυσπεψία.

Keywords
Τυχαία Θέματα