Η εμπιστοσύνη και το τέλος μιας σχέσης

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε λανθασμένα πως αυτό που κρατάει μια σχέση είναι ο έρωτας ή η αγάπη, μα αυτό που στ’ αλήθεια κρατάει μια σχέση είναι η εμπιστοσύνη. Γιατί η ασφάλεια που παρέχει η λέξη αυτή, κλείνει μέσα τις άλλες πολύ σημαντικότερες, όπως: σεβασμός, εκτίμηση, ειλικρίνεια.

Αργά ή γρήγορα μαθαίνουμε πως χωρίς ειλικρίνεια καμία σχέση δεν κρατάει για πολύ. Πως το ψέμα τη ροκανίζει όπως το σαράκι το ξύλο

και πως όσο πιο πολλά συναισθήματα υπάρχουν στη σχέση αυτή, τόσο μεγαλύτερος ο πόνος, η απογοήτευση, το αίσθημα της προδοσίας γι’ αυτόν που γίνεται αποδέκτης του ψέματος.

Φυσικά δεν είναι όλα τα ψέματα ίδια. Κάποια είναι μικρά και αθώα, προστατεύοντας ίσως κάποιες φορές τη σχέση από ανούσια θέματα και ανίσχυρες υποθέσεις. Ακόμα κι αυτά όμως, αν επαναλαμβάνονται συχνά, είναι αρκετά για να κλονίσουν σε βάθος χρόνου την εμπιστοσύνη του ενός ή του άλλου. Όπως και η ασυνεπής συμπεριφορά.

Εμπιστευόμαστε κάποιον που ξέρουμε πως αυτό που μας λέει πως θα πράξει, το πράττει. Νιώθουμε ασφαλείς δίπλα σε κάποιον που είναι συνεπής στα λόγια του, γιατί έτσι νιώθουμε πως θα είναι συνεπής και στα συναισθήματά του. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε διαρκώς για το αν μας είναι αφοσιωμένος (δηλαδή πιστός – λέξεις συνώνυμες που κάποιοι αγνοούν ή μπερδεύουν το νόημά τους δυστυχώς).

Νιώθουμε ασφαλείς δίπλα σε κάποιον που είναι ειλικρινής και συνεπής απέναντί μας, γιατί αυτό δείχνει πρώτα από όλα κάτι για την ποιότητα του ίδιου. Δείχνει πως διαθέτει αρκετό αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση αρκετή ώστε να δείχνει σεβασμό και εκτίμηση και προς εμάς, αφού είναι γνωστό πως κανείς δεν μπορεί να δώσει σε κάποιον άλλο κάτι που δεν διαθέτει πρώτα ο ίδιος.

Κάποιος όμως που συνηθίζει να χρησιμοποιεί το ψέμα στις σχέσεις του, φανερώνει ξεκάθαρα πως αυτό το χαρακτηριστικό διέπει και την πιο προσωπική του σχέση, αυτή με τον εαυτό του. Γι’ αυτό, όσες φορές κι αν συγχωρήσεις κάποιον που σου έχει φερθεί με ασυνέπεια, σου έχει πει ψέματα κι έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη σου ξανά και ξανά, εκείνος δεν θα πάψει να το κάνει, γιατί απλά δεν ξέρει πώς να είναι αληθινός.

Αυτοκαταστροφικός, όπως ο Ψεύτης Βοσκός στο μύθο του Αισώπου, καταδικασμένος στο ψέμα του και στη μοναξιά του εν τέλει, εύχεσαι να μάθει κάτι από την απώλειά του και την τιμωρία του, ακόμη κι αν αυτή ήρθε ειρωνικά, τη στιγμή που εκείνος επέλεξε (ίσως) να πει την αλήθεια. Στο τέλος της σχέσης.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΠΗΓΗ: Η εμπιστοσύνη και το τέλος μιας σχέσης Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα