Γιατί κάηκε όλη η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσάει, με μόνο 2 μποφόρ

Η πύρινη λαίλαπα που έπληξε χθες όλο το βράδυ την Βαρυμπόμπη ήταν σοκαριστική αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θανόντες.

Το πρώτο δίωρο της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη Αττικής, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 Bf και ριπές στα 5 Bf.

Λόγω όμως του ότι η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά σε πυκνή και εξαιρετικά ξηρή,

δασική έκταση, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά να ανέπτυξε μια επαγωγική στήλη η οποία θέρμανε τον υπερκείμενο αέρα και προκάλεσε ισχυρά ανοδικά ρεύματα.

Παρόλο που αυτή επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία το δικό της μικροκλίμα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τους επιφανειακούς ανέμους, οι οποίοι με τη σειρά τους καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων.

Επιπλέον, στη Βαρυμπόμπη όπου μαίνεται η φωτιά, υπάρχει και μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες πχ. από κουκουνάρια) η οποία είναι ικανή να εκτινάσσεται σε εκατοντάδες μέτρα, δημιουργώντας νέες εστίες.

Συμπερασματικά, αν και είχαμε μια μικρή αύξηση της έντασης του επιφανειακού ανέμου χθες το μεσημέρι, η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από τον συνοπτικό άνεμο, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι αυτή εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Ήμασταν τυχεροί που δεν επικράτησαν συνθήκες του Ματιού, όταν ριπές ανέμων 100-120 χλμ/ώρα, σαν πύρινο παραπέτασμα, σάρωσαν τα πάντα μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Γλιτώσαμε το ολοκαύτωμα «από Άγιο».

The post Γιατί κάηκε όλη η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσάει, με μόνο 2 μποφόρ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα