Ενδοοικογενειακή βία – πρώτοι στη λίστα των κακοποιημένων παγκοσμίως γυναίκες και ΑμεΑ! Στην πατριαρχική Ελλάδα δε τολμούν να μιλήσουν.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια ιστορία παλιά. Αιώνες τώρα τα θύματα αυτής της βίας αντιμετωπίζουν καταστάσεις που κακώς τις ονομάζουμε πρωτόγνωρες. Τα ξέρουμε όλοι μας! Από πάντα υπήρχε το θύμα, ο θύτης και οι συνεργοί. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να είναι τα θύματα ενός βίαιου περιστατικού. Το 50-60% προέρχεται από θύτες που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Οι συνεργοί είμαστε όλοι μας. Που έχουμε ακούσει φωνές, κραυγές βοήθειας, κλάματα και δυναμώσαμε την τηλεόραση γυρίζοντας το κεφάλι αλλού! Είναι ένα κουβάρι η ενδοοικογενειακή βία

που όμως πρέπει να ξετυλίξουμε.

Ατομο σε αμαξίδιο αιχμαλωτισμένο στο σπίτι.Τα στατιστικά που αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα.

Θα ξεκινήσω με μερικά γενικά στατιστικά που αφορούν, αν όχι όλες, τις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας. Κάθε λεπτό 24 άνθρωποι είναι θύματα βιασμού, σωματικής βίας ή καταδίωξης από ένα κοντινό τους πρόσωπο ή σύντροφο. Σχεδόν 3 στις 10 γυναίκες και 1 στους 10 άντρες έχουν βιώσει βία, βιασμό ή καταδίωξη. Το 15% των γυναικών και το 4% των αντρών έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα αυτής της βίας από ένα οικείο πρόσωπο. Δυστυχώς 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 7 άντρες ηλικίας 18 και άνω, έχει υπάρξει θύμα σωματικής βίας έστω μια φορά, κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στα περιστατικά σεξουαλικής βίας 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 71 άντρες έχουν βιαστεί. Το 81% των γυναικών υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και συμπτώματα διαταραχής μετά την κακοποίηση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι 35%. Βάσει των αναφορών που έχουν γίνει, το 51% των βιασμών πραγματοποιήθηκαν από οικεία πρόσωπα και το 40% από γνωστούς τους. Αντίστοιχα στους άντρες το 52% ήταν από γνωστούς τους και το 15% από άγνωστα άτομα προς αυτούς.

Ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας ανά τον κόσμο.

Το 22% των παιδιών έχουν υπάρξει μάρτυρες βίαιου περιστατικού. Το 30% με 60% των δραστών που προέρχεται από οικεία πρόσωπα, έχουν κακοποιήσει και τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι. Παιδιά και άτομα με αναπηρία έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κάποια μορφή κακοποίησης.

Στην Ελλάδα από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά βίας. Οι γυναίκες αποτελούν το 70%, συχνά με τραγική κατάληξη όπως ο θάνατος ή ανεπανόρθωτες ζημιές. Την περίοδο της καραντίνας τον περασμένο Απρίλιο, οι κλήσεις στη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 τριπλασιάστηκαν(Μάρτιος 325 – Απρίλιος 1.070). Αυξημένες παραμένουν και οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και καταγγελίες περιστατικών βίας. Το 61% των θυμάτων ήταν σύζυγοι-σύντροφοι και το 10% παιδιά. Το 9% των περιστατικών συνέβη μεταξύ γονέων και αδελφών ενώ το 8% πρώην συζυγούς και πρώην συντρόφους.

Ποσοστά γυναικών που εχουν βιώσει κακοποίηση απο τον σύντροφο τους.Η ζοφερή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι άπειρα και οι αριθμοί μπορούν να είναι μόνο ενδεικτικοί. Αναλόγως με τη χώρα οι αναφορές που γίνονται για τα περιστατικά βίας διαφοροποιούνται. Κατά μέσο όρο μόνο το 30% καταγγέλλουν το γεγονός. Σε χώρες που το σύστημα προφύλαξης των θυμάτων είναι ενεργό και υποστηρικτικό, έχουμε περισσότερες καταγγελίες. Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Νορβηγία είναι μερικές από αυτές τις χώρες.

Αντιθέτως χώρες όπως η Ινδία μπορεί να δηλώνουν ότι έχουν 28,8% περιστατικά βίας όμως τα ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό στο 70%! Παράλληλα χώρες όπως η Κίνα, τις περισσότερες φορές δεν δίνουν καν στη δημοσιότητα στοιχεία. Δεν έχει λοιπόν αξία να παρατηρούμε μόνο τα επίσημα στοιχεία αλλά να αφουγκραστούμε τι συμβαίνει σε μια κοινωνία. Τον ρόλο που παίζει η κουλτούρα, οι παραδόσεις, η θρησκεία, τα μέσα ενημέρωσης, το κράτος και άλλοι παράγοντες σε κάθε χώρα.

Κακοποιηση ηλικιωμένωνΣτην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό η ενδοοικογενειακή βία.

Παράδοση που κρατάει από πάππου προς πάππου. Είμαστε μια ξεκάθαρα πατριαρχική κοινωνία που σέβεται τις γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και τις μειονότητες μόνο όταν την βολεύει. Ο άντρας φέρνει τα χρήματα στο σπίτι, ο άντρας είναι κύριος του σπιτιού και έχει πάντα δίκιο. Αυτός θα αποφασίσει, αυτός θα φωνάξει και ίσως του ξεφύγει και κάποια γροθιά ή μπουνιά στη γυναικά και στο παιδί του. Αλλά το μετανιώνει μετά, μέχρι να το ξανακάνει. Φταίει ότι ήταν κουρασμένος, είχε πιει, ήταν πιεσμένος από τη δουλεία, από το αφεντικό του, από τη μάνα του. Κάπου έπρεπε να ξεσπάσει. Άντρας είναι στην τελική!

Αυτές οι ατέλειωτες δικαιολογίες για να κρύψουν τα αδικαιολόγητα. Αυτές που αιχμαλωτίζουν το αρσενικό φύλο να πρέπει να είναι το πιο δυνατό. Να μην καταγγέλλει καν τον δικό του βιασμό, γιατί θα χαλάσει η εικόνα του. Γιατί είναι λογικό να τον κακοποιεί η θεία του, ο μεγάλος ξάδερφος του, ο οικογενειακός φίλος. Αυτές οι δικαιολογίες που κάνουν τους συγγενείς και φίλους να μην μιλάνε. Αυτές που οδηγούν τους γείτονες να κάνουν ότι δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα. Έξω από το σπίτι τους να είναι και στην τελική «καλά να πάθει, τι τον ήθελε ή την ήθελε την ανεπρόκοπη»; Να φύγει άμα δεν περνάει καλά!

Η κακοποίηση που δέχονται οι άντρες εχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αιχμαλωσία.

Να σας επαναφέρω λίγο στην πραγματικότητα, όσα αναφέρω δεν γίνονταν στο παρελθόν και μόνο. Γίνονται μέχρι και σήμερα, σε χιλιάδες σπίτια, καθημερινά. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και δεν έχεις βιώσει κάποιας μορφής βία, είσαι τυχερός και τυχερή. Ίσως επίσης να ζεις στην άγνοια, καθώς δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Τα καθημερινά περιστατικά το αποδεικνύουν. Γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Πρώτοι στον κατάλογο των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο. Πρώτοι και στη λίστα απόπειρας αυτοκτονιών, κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Όταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις από ένα βίαιο περιβάλλον είναι να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Να πιείς, να οδηγηθείς στα ναρκωτικά ή να βάλεις τέλος στη ζωή σου. Ας τα βάλουμε και πάλι σε μια σειρά. Ξεκινώ με τα άτομα με αναπηρίες. Γνωρίζουμε ότι είναι το 10% του πληθυσμού της χώρας μας. Δεν τα βλέπουμε γύρω μας γιατί έχουμε σοβαρές ελλείψεις στην πρόσβαση και το κράτος πρόνοιας. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως είναι κρυμμένοι στο σπίτι. Μέσα σε ένα δωμάτιο και μακριά από τα μάτια του κόσμου. Το θεωρείς τυχαίο ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν είναι ορατοί και αναγνωρίσιμοι σε μια χώρα των 11 εκατομμυρίων;

Βίαιη συμπεριφορά, κακοποίηση σωματική και ψυχολογική, θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Μυστήριες εγκυμοσύνες που έληξαν άδοξα και επίπονα. Κατάγματα και ξυλοδαρμοί που βαφτίστηκαν ατυχήματα στο σπίτι. Το χειρότερο είναι πως στα περιστατικά αυτά οι θύτες είναι πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ότι ακριβώς συμβαίνει με τους ηλικιωμένους, αποκλεισμένοι και αδρανοποιημένοι σε ένα κρεβάτι, ζουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ως φυλακισμένοι των παιδιών τους ή των φροντιστών τους. Για την κακοποίηση των παιδιών (από ξυλοδαρμό μέχρι σεξουαλικής φύσεως) ετοιμάζω αυτή την περίοδο μια έρευνα αποκλειστικά για αυτά.

Δεν είναι πάντα εύκολο να φύγεις!

Τα θύματα δεν μπορούν να ξεφύγουν για διάφορους λόγους. Ο οικονομικός παράγοντας και η επιβίωση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς. Η συνήθεια της ψυχολογικής βίας που τους καθιστά τα τέλεια θύματα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως όσοι έχουν βιώσει στο παρελθόν κακοποίηση είναι πιο πιθανόν να ξαναπέσουν θύματα μελλοντικής βίας από τους συντρόφους που θα επιλέξουν. Πως όμως να το σκάσεις αν δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό και προστατευτικό περιβάλλον γύρω σου; Όσες και όσοι γλίτωσαν, ήταν γιατί είχαν κάπου να στραφούν. Ο φόβος όμως πολλές φορές πως ο θύτης θα βιαιοπραγήσει και στους δικούς σου ανθρώπους, βάζει φρένο στην πολυπόθητη ελευθέρια των θυμάτων.

Παράλληλα όταν μιλάμε για καταδίωξη, εννοούμε κανονική μανία καταδίωξης. Έλεγχος από τον βίαιο σύντροφο στο τι κάνεις όλη την ημέρα, στο κινητό και στον υπολογιστή. Τι ξόδεψες, πόσο χρόνο ξόδεψες, γιατί; Να πρέπει να δώσεις εξηγήσεις για τα πάντα. Να μην νιώθεις ποτέ ότι είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου. Να νιώθεις πάντα την ανάσα του κακοποιού στο λαιμό σου.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες που προσφέρουν βοήθεια σε θύματα κακοποίησης έχουν ένα ευδιάκριτο Χ σήμα. Είναι εκεί στην περίπτωση που χρειαστεί το άτομο που αναζητά τις πληροφορίες και βοήθεια, να κλείσει την ιστοσελίδα αμέσως πριν εκτεθεί. Γιατί αν πιαστούν να ψάχνουν για βοήθεια, ξέρουν πως θα ακολουθήσει άλλο ένα βίαιο επεισόδιο. Όσα ακούμε και διαβάζουμε στις σχετικές καμπάνιες δεν είναι υπερβολές. Όταν μαθαίνουμε για μια ιστορία βίας, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εκατομμύρια γυναίκες, άντρες και παιδιά υποφέρουν ενα καθεστώς βίας.

Η ένδειξη για τη γρήγορη έξοδο απο ιστοσελίδα βοήθειας.Μην υποφέρεις σιωπηλά, μίλα και φύγε μακριά!

Αν κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η ενημέρωση και η προστασία από το κράτος και ανεξάρτητους φορείς. Μπορεί να μη θες να το πιστέψεις όμως εκατοντάδες ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί) παράγουν έργο και σώζουν ζωές! Το ότι μερικές από αυτές εξαπατούν το σκοπό τους για το κέρδος δεν τις καθιστά όλες δόλιες και παράνομες. Το ίδιο έργο που προσφέρουν χώροι λατρείας, θρησκείας, κοινότητες, σύλλογοι και ομάδες βοήθειας. Ας μη δαιμονοποιούμε τους πάντες, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις εκεί έξω.

Περισσότερες επιλογές σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες ένα άτομο να ξεφύγει. Μίλα και αντιστάσου. Αν εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο είσαι θύμα κακοποίησης, μίλα τώρα και ζήτα βοήθεια. Δεν είσαι μόνη ή μόνος. Έχεις την επιλογή, είσαι πιο δυνατή/ος από όσο νομίζεις ή από όσο σε κάνουν οι άλλοι να πιστεύεις για σένα!

Κάνε αναφορά και ζήτα βοήθεια: Γραμμή SOS 15900

H Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].

Κλείνοντας σας παροτρύνω να δείτε ένα βίντεο για το πώς μπορείτε να καταρτίσετε ένα σχέδιο διαφυγής απο ένα βιαιο περιβάλλον. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Έρευνα – μετάφραση – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Για την έρευνα του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή: www.who.int, www.unwomen.org, www.dvconnect.org, www.thehotline.org, www.cnn.gr, www.amna.gr,

The post Ενδοοικογενειακή βία – πρώτοι στη λίστα των κακοποιημένων παγκοσμίως γυναίκες και ΑμεΑ! Στην πατριαρχική Ελλάδα δε τολμούν να μιλήσουν. appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
αμεα, ελλαδα, ατομο, sos, νέα, θες, μκο, σημαίνει, μετάφραση, org, cnn, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αμα, κοινωνια, μιλα, μετάφραση, βιντεο, χωρες, αυστραλια, γυναικα, δουλεια, θανατος, ινδια, ισλανδια, κινα, μκο, ναρκωτικα, τηλεοραση, cnn, mail, αγνοια, αρθρο, εξαιρεσεις, αλκοολ, αναπηρια, απριλιος, αρσενικο, ατυχηματα, ατομο, βογιατζης, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινονται, γροθια, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, ευκολο, υπαρχει, ελευθερια, ενημερωση, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ζωη, ζητα, ζωης, ζοφερη, ιδεα, ιδιο, υπηρεσια, θες, θυτης, θυτες, θρησκεια, εικονα, καναδας, κινητο, μακρια, ματια, μυστικο, μορφη, μπορειτε, νορβηγια, ξαδερφος, παντα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγη, πιθανοτητες, ρολο, συνταξη, σειρα, σπιτι, σπιτια, συλλογοι, σχεδιο, συμπτωματα, φυγε, φυλο, φοβος, φταιει, φορα, ψυχολογοι, αντρες, αφεντικο, αιωνες, δικιο, δωματιο, δωσεις, χωρα, κρεβατι, μια φορα, νιωθεις, ομαδες, org, πληροφοριες, σημαίνει, σημα, sos, τυχερος, θεια
Τυχαία Θέματα