Έμφραγμα: 3 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πάει το μυαλό σας

Ο πόνος στο στήθος και η απώλεια των αισθήσεων είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα για έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή, δεν είναι όμως τα μόνα.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή διαφορετικά η καρδιακή προσβολή αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έμφραγμα προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν αιματώνονται σωστά, δεν λαμβάνουν δηλαδή όσο αίμα απαιτείται προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά αποφράσσονται λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και

τη δημιουργία θρόμβου.

Πότε προκαλείται το έμφραγμα;

Το έμφραγμα προκαλείται λόγω ισχαιμίας, δηλαδή λόγω μειωμένης ή πλήρους διακοπής αιμάτωσης σε συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς. Όταν η ισχαιμία διατηρηθεί για διάστημα το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες των μυοκαρδιακών κυττάρων να διατηρήσουν την ομοιόστασή τους, προκύπτουν σοβαρές βλάβες και νέκρωση στο συγκεκριμένο τμήμα της.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα στέλνει προειδοποιητικά σημάδια τα οποία μπορεί να φαναίνονται ανώδυνα, είναι όμως πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζετε.

Ροχαλητό

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορεί να ροχαλίσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Αν όμως το ροχαλητό ακούγεται σαν αγκομαχητό ή σαν απότομη κοφτή ανάσα, αυτό μπορεί να σημαίνει πως το άτομο παθαίνει υπνική άπνοια. Διακόπτει δηλαδή για μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή του, μία κατάσταση που κουράζει και δυσχεραίνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ναυτία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Το έμφραγμα μπορεί να συνοδεύεται από εμετό. Αν όμως νιώσετε ναυτία, δυσπεψία ή καούρα, μπορεί επίσης να έχετε πρόβλημα στην καρδιά. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχετε τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με σφίξιμο ή πόνο στο στέρνο ή/και στο χέρι, τηλεφωνήστε αμέσως στο 166.

Πρήστηκαν ξαφνικά τα πόδια σας

Εάν πρηστούν απότομα τα πόδια σας, τα πέλματα ή οι αστράγαλοί σας, είναι πιθανό η καρδιά σας να μην λειτουργεί σωστά ώστε να κινείται το αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι έχει πρηστεί το ένα σας πόδι μόνο και μάλιστα υπάρχει κάποιο σημείο που το νιώθετε ευαίσθητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρή φλεβική θρόμβωση, μια κατάσταση που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Οι παράγοντες που προκαλούν στεφανιαία νόσο είναι πιθανό να προκαλέσουν και έμφραγμα. Αυτοί είναι οι εξής:

η υψηλή χοληστερόλη

το κάπνισμα

ο σακχαρώδης διαβήτης

η υψηλή αρτηριακή πίεση

το οικογενειακό ιστορικό

η παχυσαρκία

η έλλειψη άσκησης

η χρήση μεθαμφεταμίνης ή κοκαϊνης

.

The post Έμφραγμα: 3 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πάει το μυαλό σας appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
i news,
Τυχαία Θέματα