Εγκεφαλικό, Έμφραγμα και 6 Παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα που μας «μπερδεύουν»

Το έμφραγμα

Το έμφραγμα συμβαίνει ότι μειώνεται δραστικά ή αποκόπτεται εντελώς η ροή αίματος σε μία από τις δύο στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Η διαταραχή στη φυσιολογική ροή του αίματος είναι συνήθως αποτέλεσμα συσσώρευσης πλάκας (χοληστερόλη κ.α.) στις αρτηρίες.

Η πλάκα σχηματίζεται σε βάθος πολλών ετών. Εάν αποσπαστεί τμήμα της πλάκας από το τοίχωμα της αρτηρίας σχηματίζεται γύρω του θρόμβος, ο οποίος στη συνέχεια λειτουργεί σαν φραγμός εντός της αρτηρίας και αποκόπτει τη ροή αίματος.

Κατά συνέπεια, η καρδιά δεν οξυγονώνεται και το επηρεαζόμενο τμήμα της αρχίζει να νεκρώνει

εάν δεν χορηγηθεί έγκαιρα θεραπεία.

Έμφραγμα και συμπτώματα

Έντονος, παρατεταμένος πόνος στο στήθος (μεγάλη πίεση).Πόνος που εκτείνεται πέρα από το στήθος, στον αριστερό ώμο και στο χέρι, στην πλάτη και ακόμα και στα δόντια και στη γνάθο.Παρατεταμένος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα.Δύσπνοια.Απώλεια αισθήσεων.Ναυτία και έμετος.Εφίδρωση.Συχνές κρίσεις στηθάγχης που δεν οφείλονται σε σωματική κόπωση.Το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό συμβαίνει ότι ο ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μειώνεται ή αποκόπτεται, με αποτέλεσμα ο εγκεφαλικός ιστός να μην λαμβάνει οξυγόνο και άλλα απαραίτητα συστατικά.

Το εγκεφαλικό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ρήξης αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό) ή απόφραξης αιμοφόρου αγγείου (ισχαιμικό).

Τα κύτταρα που δεν λαμβάνουν οξυγόνο λόγω του επεισοδίου αρχίζουν να πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικά λεπτά εάν δεν χορηγηθεί έγκαιρα θεραπεία.

Εγκεφαλικό- Προειδοποιητικά συμπτώματα

Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σταδιακά. Ωστόσο, αν έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να εμφανίζετε ένα ή περισσότερα ξαφνικά προειδοποιητικά συμπτώματα όπως τα εξής

Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα σε μια πλευράΣύγχυση ή δυσκολία να καταλάβετε άλλους ανθρώπουςΔυσκολία στην ομιλίαΔυσκολία να δείτε με το ένα ή με τα δυο μάτιαΔυσκολία στο περπάτημα ή στο να διατηρήσετε την ισορροπία ή το συντονισμόΖάληΣοβαρός πονοκέφαλος που έρχεται χωρίς γνωστή αιτία.6 Παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα

Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση του εμφράγματος και του εγκεφαλικού. Άλλες παθήσεις που έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι οι εξής:

1. Στηθάγχη-Σύμπτωμα στεφανιαίας αρτηριοπάθειας που χαρακτηρίζεται από τον έντονο πόνο ή τη δυσφορία στο στήθος.

Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα, όχι νόσος, και συγκεκριμένα το αποτέλεσμα της μη επαρκούς τροφοδότησης της καρδιάς με αίμα (ισχαιμία του μυοκαρδίου).

Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο.

2. Ανεύρυσμα αορτής – Τοπική διόγκωση στην αορτή.

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας). Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, της θωρακικής και κοιλιακής αορτής, ακόμα και μέσα στην καρδιά.

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια ανώμαλη διόγκωση που εμφανίζεται στο τοίχωμα του κύριου αιμοφόρου αγγείου του οργανισμού μας (αορτή), το οποίο μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο σώμα μας. Τα ανευρύσματα αορτής μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην αορτή και μπορεί να έχουν σχήμα σαν αδράχτι (ατρακτοειδή) ή σαν σάκκο (σακκοειδή).

3. Αρρυθμία- Ακανόνιστος, πολύ γρήγορος ή πολύ αργός καρδιακός παλμός.

Αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Πολλές φορές ο άρρωστος όταν καταφέρνει να ψηλαφά το σφυγμό του παρατηρεί ότι παρουσιάζει διακοπές. Άλλοτε το αισθάνεται σαν σκίρτημα της καρδιάς. Άλλοτε πάλι μπορεί να έχει αρρυθμίες και να μην αισθάνεται τίποτα.

4. Πνευμονική εμβολή- Θρόμβος στον πνεύμονα.

Πνευμονική εμβολή (Π.Ε.) είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας από έμβολο (συνήθως θρόμβος), που προέρχεται από το φλεβικό σύστημα της κάτω και της άνω κοίλης φλέβας. Σπανιότερα, το εμβολογόνο υλικό μπορεί να είναι αέρας, λίπος, ελαιώδες υλικό ή νεοπλασματικός ιστός.

5. Καούρα- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι γίνεται αισθητή ως κάψιμο και πόνος στο στήθος.

Σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιατρική διερεύνηση μπορεί να είναι η καούρα, αυτή η αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο.

Η καούρα είναι το «σήμα κατατεθέν» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), μιας διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την ανοδική κίνηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Η περιστασιακή καούρα είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως για όσους πάσχουν από ΓΟΠ η μεγάλη συχνότητά της στερεί την απόλαυση του φαγητού και αποτελεί πηγή έντονης ενόχλησης και δυσφορίας.

6. Κρίση πανικού – / αγχώδης διαταραχή / κατάθλιψη / έντονο στρες: Συχνά εκδηλώνονται με σοβαρό πόνο και αίσθημα πίεσης στο στήθος.

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Ο πάσχων νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Η ίδια η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έμφραγμα;

Oι καπνιστές, όσοι έχουν περιττά κιλά συσσωρευμένα στην κοιλιά, όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή/και σάκχαρο, καθώς και οι υπερτασικοί. Eάν παρουσιάζετε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, δεν πρέπει να αγνοήσετε οποιονδήποτε πόνο στο στήθος. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχετε ενοχλήματα, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο, επειδή η στεφανιαία νόσος μπορεί να είναι σιωπηρή (χωρίς συμπτώματα) σε ποσοστό που ανέρχεται στο 30%.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ταξινομείται ως ισχαιμικό ή αιμορραγικό. Το 80% των εγεκφαλικών είναι ισχαιμικά και το 15% είναι αιμορραγικά.

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:

Άτομα προχωρημένης ηλικίας, Άνδρες, Διαβητικοί, Άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου .

.

ΠΗΓΗ: Εγκεφαλικό, Έμφραγμα και 6 Παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα που μας «μπερδεύουν» Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα