6 ιατρικοί λόγοι που εξηγούν την αϋπνία

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι μέσα στην ημέρα, να έχουμε ενέργεια, ενώ μας προστατεύει μεταξύ άλλων από καρδιοπάθεια, διαβήτη και κατάθλιψη.

Οι ενήλικες ιδανικά πρέπει να κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, αν και αυτό είναι πιθανό να διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.

Η απαιτητική καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και το άγχος επηρεάζουν την ψυχολογία και την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας διαταραχές που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί 6 ιατρικούς λόγους που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Η

έντονη επιθυμία για ούρηση, που εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα η συχνοουρία να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ακόμα και να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ο έντονος πόνος.

Όσοι ταλαιπωρούνται από ημικρανία γνωρίζουν ότι, είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει άμεση ανακούφιση μόλις ξεκινήσει ο πόνος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι και η αιτίας αυτού.

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Αρκετές έρευνες επισημαίνουν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας, μειώνει το άγχος και βοηθά το άτομο να έχει ποιοτικό και αδιάκοπο ύπνο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί ευερεθιστότητα, αυξομειώσεις στα επίπεδα των επινεφριδίων, μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης και μυϊκές κράμπες.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος που προκαλεί στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία είναι πιθανό να «παγιδεύσει» τον αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, να προκαλέσει δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.

Άγχος και κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος συχνά παραπονιούνται ότι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και διαταραχές ύπνου. Εάν τα προβλήματα στον ύπνο συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι οι αλλαγές στην διάθεση, οι αυξομειώσεις βάρους ή σκέψεις αυτοκτονίας τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Είναι μια νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Αυτή η δυσφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγεί τους πάσχοντες στο να τεντώσουν ή να τρίψουν τα πόδια τους με αποτέλεσμα να ξυπνούν ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Εμμηνόπαυση: Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, προκαλούν εξάψεις, επηρεάζουν τη διάθεση, την όρεξη και την ψυχική υγεία, οδηγώντας και σε μεταβολές στην ποιότητα του ύπνου.

ΠΗΓΗ:Onmed.gr  ,  www.rd.com

Keywords
Τυχαία Θέματα