Τουσκ: Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία για το Brexit είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ»
Το σενάριο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη σε αυτό.
Παρότι οι διαπραγματεύσεις «αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκες» από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, «οφείλουμε μολαταύτα να παραμείνουμε αισιόδοξοι
«Ας μην εγκαταλείψουμε» την προσπάθεια, προέτρεψε, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ως την ημερομηνία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, την 29η Μαρτίου.
«Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της απουσίας συμφωνίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εμποδίσει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλα τα μέρη», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η τοποθέτηση του Τουσκ στην επιστολή του, η οποία διανεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας διέφερε δραματικά από εκείνη που έκανε χθες το απόγευμα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, για την οποία «μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα ήταν η καλύτερη έκβαση για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ», κάτι που «συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι εφικτό», διότι «κανείς δεν θέλει» ένα διαζύγιο των δύο πλευρών χωρίς συμφωνία, όπως επέμεινε.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με στελέχη βιομηχανιών στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επέδειξε αυτοπεποίθηση, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Δυστυχώς, πρέπει στην παρούσα φάση να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια (...). Δεν πρέπει να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να πούμε «όλα θα τελειώσουν και θα τακτοποιηθούν»», προειδοποίησε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε επίσης ότι είναι εφικτό να υπάρξει «πρόοδος» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Παρίσι είναι «έτοιμο», έχει «προετοιμαστεί» για «όλα τα σενάρια».
Για τη Βρετανία και για την ΕΕ «δεν υπάρχει εναλλακτική οδός» πέραν του να συνάψουν μια συμφωνία, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε το σκληρό Μπρέξιτ», συμπλήρωσε.
Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο, την Κυριακή, δεν καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι «ορισμένα ζητήματα-κλειδιά» παραμένουν «σε εκκρεμότητα», ειδικά αυτό των συνόρων της Ιρλανδίας με τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Μπρέξιτ.
Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, κάτι εξάλλου που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, αλλά αυτό αντίκειται προς τη διακηρυγμένη πρόθεση του ΗΒ να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, οι δέκα πιστοί στο στέμμα βουλευτές του οποίου είναι απαραίτητοι στην Τερέζα Μέι ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, αρνείται την παραχώρηση οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος στη επαρχία και περιπλέκει πολύ την κατάσταση για την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθηθεί στο δείπνο εργασίας της Τετάρτης, λίγη ώρα έπειτα από μια συνάντηση στην οποία έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Μέι.
Αναμένεται να στείλουν ένα διττό μήνυμα: οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά η ΕΕ οφείλει πλέον να κάνει προετοιμασίες βάσει της υπόθεσης ενός χωρισμού χωρίς συμφωνία, «όχι επειδή μια συμφωνία δεν είναι πλέον εφικτή, αλλά επειδή έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ από την πλευρά του είπε πως περιμένει ότι η συμφωνία μάλλον θα κλειστεί «τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο». Η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί η πορεία της διαδικασίας τον Νοέμβριο παραμένει πιθανή, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι σε αυτό το στάδιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Βόμβα στην αγορά: Ποια γνωστή γαλακτοβιομηχανία ένα βήμα πριν το λουκέτο. Κρίμα
- Τέλος η Μπάγια Αντωνοπούλου από ΑΝΤ1: Σε ποιο κανάλι φέρεται να μετακομίζει
- Η 16χρονη που ανατρίχιασε τους πάντες χθες βράδυ στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» (vids)
- ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενιαία Ενίσχυση: Πότε θα καταβληθεί στους αγρότες – Ποιες πληρωμές ακολουθούν
- Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Εγκρίθηκαν οι πληρωμές για τον εκσυγχρονισμό των F-16
- Αιτήσεις για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο; - Η απάντηση των επιστημόνων
- Τσίπρας – Καμμένος: Το δείπνο «μυστικό» για το …μενού κουβέντα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τα ζώδια της Τρίτης 16ης Οκτωβρίου 2018
- Μαθηματικοί, Φυσικοί και Χημικοί: «Ο Γαβρόγλου θέλει να διαλύσει το Λύκειο»
- Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν
- Τουσκ: Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία για το Brexit είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ»
- Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φοιτητές εγκλώβισαν καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου
- Ο καιρός της Τρίτης
- «Σχίσμα»: Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Πατριαρχείο

- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Τουσκ: Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία για το Brexit είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ»
- Μαθηματικοί, Φυσικοί και Χημικοί: «Ο Γαβρόγλου θέλει να διαλύσει το Λύκειο»
- Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φοιτητές εγκλώβισαν καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου
- «Σχίσμα»: Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Πατριαρχείο
- Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν
- Ο καιρός της Τρίτης
- Τα ζώδια της Τρίτης 16ης Οκτωβρίου 2018
- Ο Έντ Σίραν πληρώνει περισσότερους φόρους από την Αmazon και την Starbucks
- Χαρμόσυνα νέα για τη βασιλική οικογένεια- Έγκυος η Μέγκαν Μαρκλ
- Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης -Αυξημένη κατά 20% η τιμή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σπερμοδιάγραμμα: Πότε είναι φυσιολογικό, τι δείχνει για την υγεία
- Αυτοί είναι οι τραυματίες αστυνομικοί από την επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας – «Θα πεθάνετε όλοι» φώναζαν οι κουκουλοφόροι (pics)
- Σκοπιανοί Εθνικοί "Παρκαδόροι"
- Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ ζητούν από το “Ρουβίκωνα” να αποχωρήσει από τη Φιλοσοφική
- Όταν οι ΕΚΑΒΙΤΕΣ γίνονται…»μαιευτήρες» (pic)
- Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -Φοιτητές εγκλώβισαν πανεπιστημιακούς στη Σύγκλητο
- Ανοίγουν οι λογαριασμοί της Λαγούδη
- «Χαιρετάει» ο Σκίμπε
- ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενιαία Ενίσχυση: Πότε θα καταβληθεί στους αγρότες – Ποιες πληρωμές ακολουθούν
- Ομαδικά πυρά κατά Γαβρόγλου από καθηγητές Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας