Το ολοκαίνουριο Suzuki Jimny είναι το off-roader που θέλουμε στη ζωή μας!

Γράφει ο Φίλιππος Ντάσκας*

Χρειάζεται μόνο να αναφέρουμε ένα γεγονός: το Suzuki Jimny που εμείς γνωρίσαμε, βρισκόταν στην παραγωγή από το 1998 έως και το 2018. Είκοσι χρόνια είναι πολλά θεωρητικά για ένα μοντέλο, όμως οι ασύγκριτες ικανότητες του μικρού Suzuki εκτός δρόμου το έκαναν - κυριολεκτικά - αναντικατάστατο.

Τώρα, ωστόσο, η Suzuki σήκωσε τα μανίκια της

και αποφάσισε πως… ήγγικεν η ώρα της αλλαγής, και θα πρέπει να πούμε πως το ολοκαίνουριο Jimny φαίνεται εξίσου ενδιαφέρον (αν όχι και περισσότερο) σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Η σχεδίασή του κινείται στα πλαίσια ενός ανθεκτικού off-roader, θυμίζοντας μια… μικρή Mercedes-Benz G-Class ή Land Rover Defender και προδιαθέτοντας για άγριες εκτός δρόμου διαδρομές.

Το αμάξωμα διατίθεται σε οκτώ αποχρώσεις αποκλειστικά για το Jimny, ενώ το εσωτερικό του αποτελεί ένα θρίαμβο λειτουργικότητας έναντι ντιζάιν, καθώς όλα στην απλή εμφανισιακά κεντρική κονσόλα μπορούν να πατηθούν ή να λειτουργήσουν ακόμα και… φορώντας γάντια.

Ταυτόχρονα, οι κάθετες γραμμές της κεντρικής κονσόλας εξυπηρετούν τον οδηγό να αναγνωρίζει, σύμφωνα με τη Suzuki, τη γωνία κλίσης του οχήματος σε άσχημο τερέν, ενώ τα υλικά είναι φτιαγμένα για να αντιστέκονται στις γρατσουνιές και τους λεκέδες, με τον πίνακα οργάνων να είναι προσεκτικά «κουκουλωμένος» ώστε να είναι ευανάγνωστος ανεξαρτήτως της ώρας της μέρας. Πάντως, το ηχοσύστημα διαθέτει οθόνη αφής επτά ιντσών με smartphone mirroring (γιατί μιλάμε για νέο αυτοκίνητο το 2018), το οποίο ήδη γνωρίζουμε ως ιδιαίτερα εύχρηστο από την υπόλοιπη γκάμα της Suzuki.

Η καμπίνα έχει δεχθεί μικρές παρεμβάσεις και στο πακέτο χώρων, καθώς ο χώρος αποσκευών είναι πλέον 377 λίτρα (53 περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν) με τα καθίσματα διπλωμένα.

Κάτω από το καπώ, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Ένας κινητήρας, στα 1.500 κυβικά (από 1.300 προηγουμένως), με 105 άλογα και 130 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται είτε με 5-τάχυτο μηχανικό, είτε με 4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης, με κοντές σχέσεις όπως χρειάζεται για τη μεγιστοποίηση των εκτός δρόμου ικανοτήτων του, ενώ το σασί τύπου σκάλας διαθέτει επίσης και πίσω άκαμπτο άξονα τριών συνδέσμων για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

Το ολοκαίνουριο Suzuki Jimny πρόκειται να προστεθεί στη γκάμα της ιαπωνικής φίρμας στις αρχές του επόμενου έτους, και αναμένουμε πως, κατά την συνήθεια της Suzuki, πρόκειται να είναι αρκούντως προσιτό!

*www.ntokoumenta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα