Τραμπ σε Μέι: Κάντε ό,τι θέλετε με το Brexit, αρκεί να έχουμε συμφωνία εμπορίου

Στο παλάτι του Γουίνδσορ μετέβη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την σύζυγό του Μελάνια, για να πιουν τσάι με την βασίλισσα Ελισάβετ, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η συνάντηση της βασίλισσας με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, είχε διάρκεια 1,5 ώρας.

Η κριτική στη Sun και οι κατηγορίες για fake news

Νωρίτερα, ο Τραμπ συναντήθηκε με την

πρωθυπουργό Τερέζα Μέρι. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας «πολύ, πολύ ισχυρή», μία ημέρα μετά τη συνέντευξή του στη Sun όπου της αύξησε δριμεία κριτική διότι αγνόησε τις συμβουλές του για το Brexit.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από την Μέι. «Το χειρίστηκε απόλυτα επαγγελματικά», είπε και πρόσθεσε για τη συνομιλία τους: «Θέλω να της ζητήσω συγγνώμη διότι είπα τόσα καλά για εσάς». Τότε, η Μέι του απάντησε: “Μην ανησυχείς, είναι ο Τύπος”».

Ο Τραμπ αφού περιέγραψε τη σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας παραπάνω από εξαιρετικές, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έδωσε στη Μέι για να χειριστεί το Brexit.

«Οσον αφορά τις συμβουλές μου, δεν θα τις έλεγα συμβουλές, νομίζω πως τις βρήκε πολύ σκληρές και το είδα αυτό. Δεν τις έδωσε συμβουλές, της έκανα προτάσεις», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς για τη συνέντευξη στη Sun, είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό και κατήγγειλε μια ακόμη φορά τα «fake news». «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.

«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, ανατρέποντας τη δήλωσή του στην Sun, στην οποία φέρεται να είπε ότι η στρατηγική της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit θα εμποδίσει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Sun.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ενός Ρώσου πρώην πράκτορα, της κόρης του και δύο Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι την Δευτέρα, αμέσως μόλις ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Η απάντηση του δημοσιογράφου της Sun

Ο δημοσιογράφος της The Sun πάντως, ανήρτησε απόσπασμα της συνέντευξης που του παραχώρησε ο Τραμπ, σχολιάζοντας: «Βλέπετε κ. Τραμπ, αναφέραμε και τα καλά σημεία» (σ.σ. των αναφορών του για την Τερέζα Μέι).

Οργή χιλιάδων διαδηλωτών κατά Τραμπ

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου στη Βρετανία.

Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει πως θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης και άλλες διαμαρτυρίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σ' όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Keywords
Τυχαία Θέματα