Τα Σύνορα της Ελλάδος είναι (και) Ευρωπαϊκά!

Υπογράφουν οι κ.κ.:**

''Μεταναστευτκό''-''Λαθροεισβολή''-''Προσφυγικό'' πείτε όπως θέλετε, είναι σχεδόν το ίδιο. Ίσως και η Οδύσσεια να μην ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Ίσως, τώρα, να μας αγγίζει περισσότερο από ποτέ. Καθημερινά, καταφθάνουν στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα μας ψυχές χαμένες στον δρόμο για την σωτηρία, βιώνοντας την προσωπική τους Οδύσσεια. Άτομα αναζητούν το αυτονόητο: ένα αύριο πιο ασφαλές. Στεριά και θάλασσα ”πνίγονται” από αγανακτισμένους ανθρώπους, που, φεύγοντας από την κόλαση, σαν ζωντανοί-νεκροί,

μοιράζονται, πλέον σε νέους τόπους. 

Το πάθημα όμως δύσκολα έγινε μάθημα, έπειτα από μια Ευρωπαϊκή Κρίση Ευθύνης και Διακυβέρνησης. Μετά την τραγωδία του Απριλίου του 2015, με το θάνατο πάνω από 500 μεταναστών λόγω της βύθισης ενός πλοίου που τους μετέφερε στην Ιταλία, η Ευρώπη ”απάντησε” στις αφυπνιστικές κλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, απενεργοποίησε επιτέλους τον τηλεφωνητή. Έπεσαν στον τραπέζι πρωτοποριακές θεσμικές ιδέες και πρωτοβουλίες, ενώ τα Ευρωπαϊκά Όργανα κινητοποιήθηκαν, έχοντας πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα λύσεων με δύο χαρακτηριστικά: αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς όμως, η έλλειψη κοινού και οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης από όλες τις χώρες, ο ανύπαρκτος συντονισμός τους, οι δόλιες συμπεριφορές με σκοπό ευρωπαϊκά και διεθνή οφέλη από το μεταναστευτικό αλλά και η πάσχουσα συνεργασία με την Τουρκία, χώρα ”κλειδί” για το ζήτημα (!), έριξαν στο βυθό της θάλασσας, δίπλα στα αμέτρητα προσφυγικά ναυάγια, την προσπάθεια ομοιόμορφης και άμεσης απάντησης στο όλο και ακμάζον προσφυγικό ζήτημα… Η ελληνική κοινωνία -και η ευρωπαϊκή πραγματικοτητα- δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τα άρρωστα πλάνα ενός δήθεν σουλτάνου, που μετράει ήττες και ψάχνει λύση στο αδιέξοδο που ο ίδιος έστησε για την δική του χώρα. 

Μόνο ρεαλισμός και έγνοια για το αύριο! Δεν είναι ο ρόλος της Ελλάδας και κανενός κράτους να είναι ‘’αποθήκη’’ της παγκόσμιας φτώχειας! Σήμερα, μια κοινή Ευρωπαϊκή απάντηση, που να αναδεικνύει την ομόνοια και την ομαδικότητα οργάνων και χωρών είναι αναγκαία, ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Μια δίκαιη κατανομή του ζητήματος σε όλη την Ε.Ε. και φυσικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος πρέπει να είναι προτεραιότητα. Δεν μπορούν μόνο το Βορ. Αιγαίου, η Θράκη και η Κεντρ. Μακεδονία να τραβάνε το ζόρι. 

Είναι καιρός πια να βάλουμε τελεία – και όχι άνω, σε κομματικές τακτικές και μικροπολιτικές, δίνοντας χώρο σε μια πιο ανθρωποκεντρική και εθνοκεντρική προσέγγιση. Η κρίση είναι εδώ και μας χτυπά την πόρτα. Η Ελλάδα οφείλει να είναι 100% θωρακισμένη. Το θέλει η κοινωνία και το έθνος της. Το χρειάζεται η Ευρώπη. Ηθικό ακμαίο, προχωράμε... We stand with Greece! 

***ΔΟΥΚΑ - ΤΖΑΜΠΑΖΛΗ ΣΩΤΗΡΙA

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας - Συντακτών - Ρεπορτάζ Δ.Ι.Ε.Κ. της Κοζάνης / Αρθρογράφος

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΘΩΜΑΣ

Επικοινωνιολόγος / Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Μακεδονίας / Ραδιοφ. Παραγωγός 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα