Συνταγματική Αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 11π.μ και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία αυτή θα αναδείξει τις διατάξεις που θα περάσουν για τροποποίηση στην επόμενη Βουλή,

ενώ όσες δεν ψηφιστούν από το σώμα της Βουλής, θα μείνουν ως έχουν.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η ΝΔ θα παραμείνει αντιπολίτευση.

Αναλύοντας τις προτάσεις της Κουμουνδούρου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερωθεί ο θεσμός του λαϊκού δημοψηφίσματος, για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων.

«Προτείνουμε την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (...) Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, άφησε ευθείς υπαινιγμούς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος από το ΚΙΝΑΛ και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να «παίξει» με την αναθεώρηση του Συντάγματος, επειδή αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και επανέλαβε ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για μικροπολιτική σκοπιμότητα, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση προς το δικό του συμφέρον, «ως χειρολαβή για να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία».

«Η Βουλή έχει υποστεί σε μία βίαιη διολίσθηση», παρατήρησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος. «Βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με αξιώματα. Βουλευτές που ανήκουν συγχρόνως σε δυο κοινοβουλευτικές ομάδες (...) Έχουν εκχωρήσει την ψήφο και τη συνείδησή τους στην κυβέρνηση του Τσίπρα».

Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «άτυπη ομάδα βουλευτών ειδικού σκοπού που επιστρατεύονται και εναλλάσσονται». «Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με 6 βουλευτές "τριγύριζα"», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα