Πόσους σταυρούς έχουμε δικαίωμα να βάλουμε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Η εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων καθορίζεται από τη σταυροδοσία της πρώτης Κυριακής. Εάν, δε, τοποθετηθούν περισσότεροι σταυροί από το κανονικό, απλώς το ψηφοδέλτιο καταγράφεται υπέρ του συνδυασμού.

Αναλυτικά, στις περιφερειακές εκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν:

Έναν σταυρό προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. Έως δύο σταυρούς

στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι. Έως τρεις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Έως τέσσερις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στις δημοτικές εκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν:

Έως τρεις σταυρούς προτίμησης σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες: Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες έναν (1) σταυρό προτίμησης. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Στις κοινότητες, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν:

Έως δύο σταυρούς προτίμησης σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Έναν σταυρό προτίμησης σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων.

Ένα ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται άκυρο όταν:

έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο,έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφασηέχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία.εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.
Keywords
Τυχαία Θέματα