Όλες οι εξελίξεις για τη Novartis – Καταθέσεις, δηλώσεις, επόμενες κινήσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προκαταρκτική αντιπαράθεση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis. Ενώ ήδη άρχισαν να γίνονται γνωστά στοιχεία της δικογραφίας που έχει φτάσει στη Βουλή και αναμένονται οι κινήσεις των κομμάτων για την διερεύνηση της υπόθεσης οι δηλώσεις είναι οξύτατες από όλες τις πλευρές.

Το Rizopoulospost.com παραθέτει όλα τα στοιχεία:

Στις 22 Ιανουαρίου 2018 κατέθεσε ο προστατευόμενος

μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», πρώην υπάλληλος της Novartis και αναφέρει τα εξής:

Για τον Μάριο Σαλμά

«Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Novartis Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.»

Η «Αικατερίνη Κελέση» για τον Γιάννη Στουρνάρα

«Η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι «η σχέση του αντιπροέδρου της Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ ήταν στον ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Novartis με την Mindwork εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων που ανήκει στην σύζυγο Στουρνάρα. Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Novartis.

Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα, για απόρρητες πληροφορίες αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως την Novartis».

Προσθέτει μάλιστα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση 65 εκ ευρώ στην Novartis. Για το ίδιο ποσό αναφέρει η μάρτυρας δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2 εκ ευρώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορών να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιον ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Για τον Αντώνη Σαμαρά

«Περί τα μέσα του έτους 2013, ο Φρουζής συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα samsonite, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μωβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά

Σε επόμενη κατάθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 η μάρτυρας με το ψευδώνυμο Κελέση προσθέτει ότι «το ποσό που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στα πλαίσια του σχεδίου Harvard, αποσκοπούσε να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis. Με το σχέδιο αυτό η Novartis δέσμευσε δια της καταβολής χρημάτων- δώρων τους 1. Αντώνη Σαμαρά 2. Ιωάννη Στουρνάρα 3. Άδωνη Γεωργιάδη 4. Διοικητή του ΕΟΠΠΥ έτσι ώστε να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας. Διαρκής πολιτική της Novartis ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Novartis Ελλάς το έτος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Novartis και ότι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Novartis».

Σε νέα κατάθεσή της, στις 28 Ιανουαρίου, η Αικατερίνη Κελέση είπε για τον Αντώνη Σαμαρά:

Ερώτηση: Στην από 1-12-2017 ένορκη κατάθεσή σας, αναφέρατε ότι περί τα μέσα του έτους 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων τα οποία παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό. Πώς κανονίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση και πω γνωρίζετε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά;

Απάντηση: Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες (14:00-15:00). Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά μάρκας ΒΜW, χρώματος μαύρου) και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει, στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επίκειται άμεσα άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου.

Στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Κατερίνα Κελέση κατέθεσε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι επαφές Γεωργιάδη-Φρουζή

«... Όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή μου, ο κ. Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και είχε πολύ συχνές συναντήσεις, τόσο με τον πιο πάνω Υπουργό, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Novartis. Γνωρίζω, συγκεκριμένα ότι ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα (10/9/2013) είχε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Φρουζής είχε και την 30/9/2013, όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κ. Φρουζή, όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική. Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του Υπουργού με τον Φρουζή και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον Υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει. Σημειώνω ότι ο Φρουζής σε ιδιόχειρες του αναφέρει συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα, Κι εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέσει ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω, ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο, με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που θα έκανε το Υπουργείο Υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου, για τα ποσά του rebate και του clow back των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, για τις συνταγογραφήσεις των γενοσήμων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του Υπουργείου, που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Φρουζής. ...»

Τι αναφέρει για χρηματισμούς

Σε όλο σημείο της κατάθεσής της αναφέρει

«...Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής; τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Ledra Mariott όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Άδωνi Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του Υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα, περίπου...»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» για τον Βενιζέλο

Στις 18 Ιανουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται στην εισαγγελία προκειμένου να δώσει την συμπληρωματική του κατάθεση και κατηγορεί εμμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Novartis Ελλάς προκειμένου όπως έλεγε να δωροδοκήσει το Λιντζέρη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρείες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος του Βουλκίδη) στις οποίες η Novartis ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στην θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στην Novartis στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του ο κ. Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» περιγράφει στην δικογραφία Novartis, η οποία κατατέθηκε στη βουλή και παραδόθηκε στους ενδιαφερομένους, τον μηχανισμό με τον οποίο δόθηκε μίζα, όπως ισχυρίζεται, 40 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία.

Τι αναφέρει η έκθεση της ένορκης εξέτασης μάρτυρα

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε τι γνώριζε για τις παράνομες πρακτικές της Novartis Ελλάς και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Στην απάντησή του ο μάρτυρας ανέφερε πως

«Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν.

Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες: α) Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά β) Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε γ) ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε και δ) εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρεία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας 50.000 ευρώ. Ο Φρουζής τότε αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξόφληση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας.

Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων όπως πχ το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου στο ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Novartis την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανώτερο τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

1)Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων

2)Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε: 1) Θ. Παπαδημητρίου 2) τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε -μεταξύ άλλων- ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας» αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης «αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.

Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και γα την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

Η μαρτυρία Σαράφη για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Σε νέα του κατάθεση στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 10:40 ο «Μάξιμος Σαράφης» δίνει νέα κατάθεση για τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής μου σας γνωρίζω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails» αναφέρει.

«Από την στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΒΗΜΑ 1) Νίκος Χασαπόπουλος, κουμπάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και 2) Έλενα Φυντανίδου. Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς συστάθηκε τον Ιούλιο του έτους 2011 ένα μήνα πριν την έκδοση ΦΕΚ για τα ανωτέρω προϊόντα η εταιρεία PRESTIGE με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από την Novartis Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου μεταξύ άλλων α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011 β) καλλιεργηθεί η θετική πολιτική εικόνα του Α Λοβέρδου γ) να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κων. Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ (έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο 2012).

Όταν ο Φρουζής εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΦΕΕ η Prestige ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του ΣΦΕΕ. Η Prestige άνηκε στην ουσία στους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται: «πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής: Στις 21.7.2011 και ώρα 20:52 μμ εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αντιπρόεδρο Κων Φρουζή προς τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Novartis Ελλάς Arnout Miguel van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Novartis Ελλάς Miguel Freire με τίτλο «Please take into account» (παρακαλώ λάβατε υπόψη). Πιθανολογώ δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους τμήματος) για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητά με επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Σημειώνεται ότι αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ποσό θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα με βάση τον οικονομικό δείκτη ROI. Ο Φρουζής επίσης αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας. Ένας επιπλέον λόγος που ζητά επιπλέον χρηματοδότηση είναι οι εκλογές του ΣΦΕΕ που θα ελάμβαναν χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2012». Ωστόσο αν και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αναφορές για χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα : «… θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Η μαρτυρία Κελέση για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο

Ακολούθησε η περίοδος του κ. Λυκουρέντζου, υπουργού υγείας από Ιούνιο 2012 έως Ιούνιο 2013. ο συγκεκριμένος ομοίως χρηματίστηκε κατ’ επανάληψη όπως έχω περιγράψει και πιστεύω ότι στο σύνολο είχε λάβει τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Προωθούσε και αυτός τα συμφέροντα Novartis και α) εξασφάλιζε την ταχεία αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis έναντι των λοιπών φαρμακευτικών εταιριών, β) εξασφάλιζε την προώθηση νέων προϊόντων της Novartis με την ταχεία αποζημίωση τους. Είχε πολύ στενή σχέση με τον Φρουζή και πολύ τακτικές επαφές μέσω συναντήσεων και μηνυμάτων sms».

Η ίδια μάρτυς ανέφερε για τον Αδωνι Γεωργιάδη

«Ακολούθησε η περίοδος του Αδωνι Γεωργιάδη υπουργού υγείας από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014. Ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε πολύ στενή σχέση και επαφή με τον Φρουζή διά ζώσης και διά ανταλλαγής μηνυμάτων και προωθούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της Novartis. Συγκεκριμένα έχω να σας αναφέρω τα εξής. Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς την Novartis ποσού 65. εκατ.ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρίες για την ίδια αιτία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για τα πρόσωπα του Γεωργιάδη και του Φρουζή και ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι προωθούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Νοβάρτις παρότι πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη.

Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατ.ευρώ το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ.ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα πήρε όπως σας έχω αναφέρει με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο. Επιφυλάσσομαι να συνεχίσω την κατάθεση μου...»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να βγουν οι κουκούλες

Σε δήλωση για την υπόθεση της Novartis προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύει για ακόμη μια φορά επίθεση προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «εκείνος και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια».

Επιπροσθέτως, ο αρχηγός της ΝΔ σημειώνει πως απαιτεί «την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες», επισημαίνει.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Τέταρτο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο Σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου.

Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει.

Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το Κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά».

Τσίπρας: Η εποχή Γκοτζαμάνη τελείωσε

Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρεί με την ανακοίνωσή του να εκφοβίσει τους μάρτυρες αλλά και τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Η εποχή Γκοτζαμάνη τελείωσε», υποστηρίζει το Μαξίμου επισημαίνοντας ότι κάποιοι συμπεριφέρονται ως κλέφτες και φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους.

Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…

Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει.

Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis»

ΠΑΣΟΚ: Όλα στο φως

«(1) Το σκάνδαλο Novartis διερευνάται διεθνώς, και στην χώρα μας.Συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επί Κυβερνήσεων Ν.Δ. (2004-2009) η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 σε 5,1 δις ευρώ) , την περίοδο 2009-20011 με τα μέτρα που πήραμε κατέβηκε στα 2,8 δις ευρώ.Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια ενώ από το 2015 ως Κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης.Είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει σήμερα τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, που καταργεί την επιτροπή τιμολόγησης στον ΕΟΦ και τη μεταφέρει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας!(2) Σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρεί με βάση ενορχηστρωμένο σχέδιο, να «στήσει» πολιτική σκευωρία γενικότερα εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους.Από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο Κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν.Θυμίζουν πολύ έντονα μεθοδολογία του «βρώμικου ‘89» με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers.Είναι σαφές ότι η όλη μεθόδευση καθοδηγείται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργούς όπως τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή , Δ. Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη.Δεν ενδιαφέρονται για την «διαφάνεια», επιχειρούν μόνο να καθαρίσουν «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους τους. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.(3) Πέρα όμως από τις μεθοδεύσεις και τις ραδιουργίες της Κυβέρνησης και των πρόθυμων συνεργατών της, η αλήθεια πρέπει να λάμψει.Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Με την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της. Να βρεθούν και τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση.Όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα».

Η δήλωση της συζύγου Στουρνάρα

Απάντηση στα όσα της καταλογίζουν για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis δίνει η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου.

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων και για κυνήγι μαγισσών», ενώ υπογραμμίζει πως πρόκειται για «ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες» όσα λέγονται σχετικά με τη συμμετοχή της ίδιας και της εταιρείας σε παράνομη δραστηριότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Για άλλη μια φορά επιχειρείται η εμπλοκή μου σε σκάνδαλο με στόχο αποκλειστικά τον σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου.

Στην υπόθεση Novartis, οι γνωστοί - άγνωστοι, όποιοι και αν είναι αυτοί και απ' όπου κι αν προέρχονται, καταφεύγουν σε ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες του αισχίστου είδους σε σχέση με τη συμμετοχή μου και τη συμμετοχή της εταιρείας μου MINDWORK σε παράνομη δραστηριότητα με τη Novartis. Δηλώνω, αλλά και αποδεικνύω με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη NOVARTIS, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μου ελάχιστη είναι η συμμετοχή της Novartis στον κύκλο εργασιών της εταιρείας μου MINDWORK, οι δε χορηγίες της Novartis στα συνέδρια που διοργανώνουμε δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η NOVARTIS είναι μια από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK.

Οι αμοιβές στα συνέδρια διέπονται από κανόνες αυστηρούς και διαφανείς. Υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που περιγράφουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών. Η Novartis έχει υποχρέωση να διαψεύσει άμεσα τις ανυπόστατες κατηγορίες και την όποια εμπλοκή εμού ή της εταιρείας μου σε οποιαδήποτε υπόθεση που τυχόν εμπλέκεται αυτή η ίδια, διαφορετικά θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της για συμπαιγνία σε συκοφαντία με ανταλλάγματα ή σε υποχώρηση σε εκβίαση.

Η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγο μου, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει να καταστρέψει την οικογένειά μου, την τιμή μου και την υπόληψη μου.

Δεν τους οδήγησε πουθενά το κυνήγι των μαγισσών: οι συκοφαντίες για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, η εισβολή στα γραφεία της εταιρείας μου, οι συκοφαντίες για ψευδή «πόθεν έσχες»… Τι μένει; Η εμπλοκή μου στην «Υπόθεση Novartis». Εξόφθαλμο, χωρίς φαντασία, υποδηλώνει την απελπισία τους.

Keywords
novartis, δηλωσεις, novartis, γιάννης στουρνάρας, αδωνις γεωργιαδης, εν λόγω, αβραμοπουλος, βουλη, σαμαρας, στουρναρας, ττε, ιοβε, εταιρεία, μωβ, harvard, εοππυ, τροικα, νέα, βμw, ήτοι, βενιζελος, εοφ, μίζα, ελλαδα, king, κεελπνο, μμε, vaccines, srl, εσδυ, hiv, τεστ, λοβερδος, βημα, φεκ, κων, σφεε, amstel, account, συγκεκριμένο, εκλογες, sms, αδωνις, τσιπρας, νεα δημοκρατια, φως, μνημονιο, σκοπια, συνταγμα, ΠΑΣΟΚ, δις, συριζα, συμμετοχή, pampers, κυπ, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, δημητρης λιντζερης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, γενοσημα, ελενα αβραμοπουλου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, νικολοπουλος, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, γραφειο υπολογιστη, γιάννης στουρνάρας, εσδυ, κομματα, αποτελεσματα, ήτοι, αμοιβες, χωρες, αυτοκινητο, βημα, βμw, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, δωρα, εοφ, ιοβε, καθημερινη, μμε, μωβ, νεα μετρα, οικονομια, περιοδος, προγραμμα, σφεε, τα νεα, τεστ, τηλεφωνο, το βημα, ττε, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υψος, φεκ, φως, ωρα, hiv, αγνοια, αγορα, αδωνις, αυξηση, αικατερινη, αποζημιωση, ασπιδα, άφιξη, βαλιτσες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, διαστημα, δηλωση, δις, διοικητης, δωσει, δοθηκε, δωρο, εγινε, εγγραφο, ελενα, ευρω, ειπε, εκθεση, εκστρατεια, εμμανουηλ, εμβολια, εβδομαδα, εν λόγω, εν μερει, εργα, εξυπηρετηση, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ετος, ευημερια, ευνοια, εφημεριδα, ζημια, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, διαφημιση, εικονα, κυβερνηση, κυνηγι, κινητο, κυρια, κυπ, λογο, μαξιμος, μαξιμου, μίζα, μητσοτακης, μικρο, ξενοδοχειο, εξοφληση, παντα, οικογενεια, ουσια, οφελος, οχηματα, πολιτεια, προβληματα, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τιμη, υπουργειο υγειας, φαντασια, φαρμακα, φευγοντας, φταιει, φορα, χερι, κωνσταντινος, ωρες, αδυνατο, amstel, ανηκει, δημητρης, εθνικα θεματα, harvard, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνιος, υπουργειο, εισβολη, king, κλεφτες, κομματι, κων, κυριακου, μελετη, μια φορα, pampers, παιχνιδι, πληροφοριες, srl, θεματα, θετικα, υγειας, vaccines, ξεκινησε, ξεπλυμα
Αναζητήσεις
ποιοι ειναι οι δημοσιογραφοι που εμπλεκονται στη novartis απο τη δευτερη εκθεση fbi
Τυχαία Θέματα
Όλες, Novartis – Καταθέσεις,oles, Novartis – katatheseis