Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός είχε σκούρο μαύρο δέρμα και μπλε μάτια

Οι πρώτοι σύγχρονοι Βρετανοί που έζησαν πριν από 10.000 χρόνια ήταν μαύροι και γαλανομάτηδες, όπως έδειξε η ανάλυση DNA του σκελετού του Cheddar Man που ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα στο Gough’s Cave στο Somerset.

Αρχικά οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει ότι ο Cheddar Man είχε ανοιχτόχρωμα δέρμα και ξανθά μαλλιά, όμως η ανάλυση του DNA δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, επισημαίνοντας με βεβαιότητα ότι είχε μπλε

μάτια, σκούρο δέρμα και σκούρα, σγουρά μαλλιά.

Η ανακάλυψη απέδειξε ότι τα γονίδια του ανοιχτόχρωμου δέρματος εξαπλώθηκαν στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς πολύ αργότερα σε σχέση με αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες καθώς και ότι το χρώμα του δέρματος δεν ήταν πάντα παράγοντας για τη γεωγραφική καταγωγή, όπως είναι για παράδειγμα σήμερα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Tom Booth, αρχαιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που ασχολήθηκε με το project, σχολιάζει τα εξής: «το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η δημιουργία κατηγοριών με βάση τη φυλή είναι ένα σύγχρονο κατασκεύασμα, και δεν εφαρμόζεται στο παρελθόν».

Τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, δείχνουν ότι ο Cheddar Man κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, με τους προγόνους του να έχουν μετοικήσει εκεί από την Αφρική. Οι ίδιοι φαίνεται πως έφυγαν από τη Μέση Ανατολή με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα