Οι ΗΠΑ επιμένουν, αλλά το Κατάρ δίνει «σωσίβιο» 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τουρκία μόνο εάν η τελευταία προχωρήσει στην απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και τονίζει ότι τα προβλήματα της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων αιτιών και όχι των πρόσφατων αμερικανικών ενεργειών.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν για τον Μπράνσον

ήταν εντελώς άδικη.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκυρα απαντώντας στα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον κι αξιώνοντας εκ νέου την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί ) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων υποσχέθηκε το Κατάρ

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα Κυριακή ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κατάρ, Τουρκία,ipa, katar, tourkia