Οι εξελίξεις τρέχουν στο Σκοπιανό – Επισπεύδεται η διαπραγμάτευση

Μια μόλις ημέρα μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το όνομα της πΓΔΜ και την απόφασή της κυβέρνησης να συμφωνήσει στη χρήση του όρου Μακεδονία, έρχεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για να αποδειχθεί ότι τα γεγονότα… τρέχουν.

Στη Βιέννη, βρέθηκε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να συναντηθεί αρχικά αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον σκοπιανό

ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και στη συνέχεια να γίνει –παρουσία και του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς- κανονική εκκίνηση διαπραγμάτευσης σήμερα Τρίτη.

Ουσιαστικά πρόκειται για επίσπευση των διαδικασιών καθώς ο κύκλος αυτός ήταν προγραμματισμός για μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στον ομόλογό του το σχέδιο συμφώνου που συντάχθηκε από τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Ο Ζάεφ στην Τουρκία

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν στην Τουρκία. Στόχος του ήταν να ανανεώσει την υποστήριξη της γείτονας χώρας στο αίτημα της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Φυσικά το ονοματολογικό κυριάρχησε. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν πολύ πιο προκλητικός, παίρνοντας θέση για τις διαπραγματεύσεις: «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιό θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε χωρίς να παραβλέψει να αναφερθεί και στα προβλήματα που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δηλώσεις Μπουτάρη

Τη δική του παρέμβαση έκανε στη συζήτηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καθώς έθεσε θέμα αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

«Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα