Ο Ερντογάν έχασε τις μεγάλες πόλεις και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις

Το πρώτο πλήγμα στην παντοδυναμία του δέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών της Κυριακής τις οποίες ο ίδιος μετέτρεψε ουσιαστικά σε δημοψήφισμα.

Με ρητορική ακραίου λαϊκισμού και με το σύνολο, σχεδόν, των μέσων ενημέρωσης να στηρίζουν το ίδιο και τους υποψηφίους τους ο Ερντογάν έχασε τρεις πόλεις κλειδιά: την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Και αυτό αποδεικνύει πρώτον

ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανίκητος όπως ήθελε να πιστεύει και δεύτερον ότι η δυσαρέσκεια και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει ήδη τα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρόλα αυτά σε επίπεδο Τουρκίας ο Ερντογάν κρατά τη δύναμή του

Έχασε και την Κωνσταντινούπολη το AKP, κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την Άγκυρα και την Σμύρνη στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες αποτελούσαν εκλογές δημοψήφισμα για τον Τούρκο πρόεδρο. Το κόμμα του επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ικρέμ Ιμαμογλου συγκέντρωσε 4,16 εκατ. ψήφους ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ του AKP 4,13 εκατ. ψήφους. Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισαν 8.731.000 ψηφοφόροι από τους 10.570.939 καταγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 83,53%.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

«Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύριους κούρδους αντάρτες.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια, η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81%.

Η Εθνική Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει 37,61%.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι του 42,87% που είχε επιτύχει το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το αντιπολιτευόμενο CHP, το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP πάντως κυριαρχεί και πάλι στα τουρκικά παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη, όπου δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση, στην Ραιδεστό, δηλαδή το Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα