Ο Έλληνας ξέχασε να είναι Έλληνας!

Γράφει ο Δημήτρης Γκόρης*

Διανύουμε μία εποχή με μεγάλες αναταράξεις και αλλαγές στις διάφορες ισορροπίες σε διάφορα επίπεδα. Είτε αυτές είναι κρατικές, πολιτικές πολιτισμικές, οικονομικές και ηθικές. Συλλογίζομαι και αναρωτιέμαι συνάμα πότε ο Έλληνας έχει νιώσει και έχει αισθανθεί την πραγματική του ταυτότητα. Πότε σκέφτηκε ότι είναι Έθνος και συνδέεται άρρηκτα με τους υπόλοιπους Έλληνες, τους συνανθρώπους του!

Η σκέψη αυτή με οδήγησε στον Ηρόδοτο, στον μεγάλο αυτό Έλληνα Ιστορικό, ο οποίος δίνει τον πρώτο ορισμό του Έθνους και σημειώνει: όταν ο Ξέρξης λέει

«θα έρθω και θα πάρω την Ελλάδα σε έναν περίπατο». Και του απαντά ο Δημάρατος «προσέξετε, βασιλεύ, γιατί είναι μεν χωρισμένοι αυτοί σε πόλεις οι Έλληνες, αλλά όταν θα έρθει ο ξένος θα είναι σαν ένα χέρι δεμένο». Και του λέει ο Ξέρξης, γιατί; Και απαντάει ο Δημάρατος: «για το ομόηθες, το ομόθρησκον, το όμαιμον και το ομόγλωσσον». Αυτός είναι ο ορισμός του Έθνους! Αυτή είναι η εθνική μας πεμπτουσία! Αυτά είναι τα στοιχεία που μας ενώνουν εμάς τους Έλληνες!

Πως είναι δυνατόν αυτή η Πατρίδα με τα τόσα τεράστια πνευματικά "θαύματα" να βιώνει χρεοκοπία και να οδεύει στα Τάρταρα? Όμως, όπως στα μεγάλα «γιατί» η απάντηση είναι απλή, όσο κι αν θίγονται οι εθνικές μας εγωπάθειες και παθογένειες. Οι Έλληνες πάντα ατίθασοι και πάντα οι καλομαθημένοι θα έλεγα, δεν έμαθαν ποτέ να σέβονται τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα των συνανθρώπων τους και των άξιων προγόνων τους. Και βέβαια η ελληνική κοινωνία δεν έμαθε ποτέ να ακούει! Να αφουγκράζεται τους ανθρώπους που διαθέτουν ένα υψηλό πολιτισμό, να τους συμβουλεύεται και να τους μιμείται. Διότι έτσι θα είχε εμπνευστεί και εκείνος από τον φωτεινό, εναργή νου τους. Τουναντίον, τους σοφούς και τους μεγάλους της Ιστορίας μας τους έχει εξορίσει, θανατώσει και δηλητηριάσει!

Οι Έλληνες σήμερα δεν διαθέτουν αυτό τον υψηλό πολιτισμό και αφού κάποιοι από αυτούς επίτευξαν πολλά σε πολλούς τομείς, αστόχησαν και εκείνοι στο «για το ομόηθες, το ομόθρησκον, το όμαιμον και το ομόγλωσσον». Σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε την μεταξύ μας επικοινωνία, τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στους υπόλοιπους. Να αναλογιστούμε ότι σε αυτό το κομμάτι η ευθύνη πουμας αναλογεί είναι τεράστια. Αυτό μένει να το ερευνήσουμε περαιτέρω. Αυτό που διαφεντεύει σήμερα δεν είναι πως θα "ψοφήσει" η κατσίκα του γείτονα, αλλά πως θα "ψοφήσει" και ο γείτονας. Επικρατεί ένα ανελέητο μίσος, μία διάχυτη ζηλοφθονία και όχι η ομοψυχία και ομοεθνότητα.

Η Ελλάδα κινδυνεύει από του Έλληνες που ξέχασαν να είναι Έλληνες και κυριαρχούνται από την υποκρισία και την λανθασμένη αντίληψη ότι οι Πατριώτες ταυτίζονται με τους Φασίστες και οι Επαναστάσεις γίνονται μόνο από τους Αριστερούς!

Οι Έλληνες πρέπει να αρχίσουν να πιστέψουν στον εαυτό τους και να είναι σίγουροι για αυτόν, να βυθιστούν μέσα στα στις αρχέγονες ελληνικές αξίες και να αναδύσουν τους συνδετικούς αυτούς κρίκους που τους συνδέουν με τους άλλους Έλληνες. Όταν είσαι σίγουρος για τον πολιτισμό σου μπορείς να νικήσεις τα πάντα. Είτε τους ξένους που σε έχουν υποδουλώσει, είτε τους καρεκλοκένταυρους ηγέτες της χώρας σου.

Επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες να γίνουν ξανά Έλληνες!

Είμαστε ένα Έθνος. Είμαστε Έλληνες όλοι με την ίδια ουσία! Με το ίδιο ήθος, την ίδια θρησκεία, το ίδιο αίμα και ίδια ΓΛΩΣΣΑ! ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

*Δημήτρης Γκόρης Εκδότης "Who is Who στην Ελλάδα"

Keywords
Τυχαία Θέματα