Κρίσιμη εβδομάδα για την Οικονομία ~ Οι τρεις εκθέσεις και η συνεδρίαση του Eurogroup

Μέσα σε λίγα 24ωρα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει περιμένοντας τρεις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο αναμένεται να εγκρίνει θετικά μέτρα και την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, η ρύθμιση για την επιλογή γενικών γραμματέων και διευθυντών στη δημόσια διοίκηση, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η

καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι εκκρεμότητες σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αρχικά λοιπόν, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτούν τρεις διαφορετικές εκθέσεις:

Η πρώτη έκθεση αφορά στην μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα συνταχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking group που προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αν θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η δεύτερη έκθεση αφορά στις χώρες μέλη της ΕΕ στις οποίες παρατηρούνται μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η «έκθεση μηχανισμού επαγρύπνησης» όπως λέγεται (Alert Mechanism Report) θα συνταχθεί για πρώτη φορά φέτος για την Ελλάδα δεδομένου ότι μέχρι και τον Αύγουστο η χώρα ήταν στα μνημόνια. Έτσι, και η χώρα μας θα μπει σε έναν κατάλογο συνολικά 13 χωρών στις οποίες έχουν εντοπιστεί ανισορροπίες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία. Για αυτές οι χώρες θα εκδοθούν στις 27 Φεβρουαρίου αναλύσεις «σε βάθος» (In depth review) στις οποίες θα αποτυπωθεί κατά πόσο οι «ανισορροπίες» διευρύνονται ή περιορίζονται. Στη συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να αποτυπωθεί ως θετική η πορεία μείωσης της ανεργίας αλλά και η αύξηση των εξαγωγών.

Η 3η έκθεση, έρχεται από τον οίκο Moody’s και θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε την αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch η οποία όμως δεν ήρθε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό εκτιμάται ότι συνετέλεσε και το γεγονός ότι υπήρχε ακόμη αβεβαιότητα για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και συνολικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, αν μέχρι την πρώτη Μαρτίου έχει φανεί φως στο συγκεκριμένο μέτωπο, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s.

Οι τρεις «παροχές» που εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι οι εξής:

1. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Είναι τα περίφημα ANFAs και SMPs με την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες δόσεις θα καταβάλλονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο καθώς το συνολικό ποσό των κερδών που κάνει να λαμβάνει η Ελλάδα ξεπερνά τα 4,5 δις. ευρώ.

2. Η επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β’ εξάμηνο του 2018 το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Έτσι, αθροίζοντας τα ANFAs με τα SMPs και το επιτοκιακό κέρδος του β’ εξαμήνου το καθαρό ποσό που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

3. Η τρίτη παροχή έχει να κάνει με την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για την τρέχουσα χρονιά. Για τα δύο φετινά εξάμηνα, αντιστοιχούν 220 εκατ. ευρώ και έτσι ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ (ή για την ακρίβεια στα 970 εκατ. ευρώ). Τα 220 εκατ. ευρώ δεν είναι χρήματα που θα εισπραχθούν αλλά δαπάνη η οποία θα εξοικονομηθεί.

Η εκταμίευση προαπαιτούμενο για ρυθμίσεις

Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη δόση των 750 εκατ. ευρώ θα ανοίξει το οικονομικό επιτελείο το φάκελο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία- εφορίες. Αυτές είναι οι πληροφορίες, που έρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δύο 24ωρα πριν από τη δημοσίευση της 2ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία είναι έτοιμη και σίγουρα δεν θα επιτρέψει πανηγυρισμούς στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, αν και ειδικά η ρύθμιση για τα ταμεία εμφανίζεται ως δεδομένη και «δεμένη», οι διαδικασίες- καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα προχωρήσουν μετά από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να πάρει τώρα την πρώτη μεταμνημονιακή δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους. Το πρόβλημα είναι ότι οι σχετικές εξαγγελίες από τον περασμένο Οκτώβριο δημιούργησαν τέτοιες προσδοκίες, που πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν τρέχουσες και παλαιότερες υποχρεώσεις εν αναμονή της… σούπερ ρύθμισης των 120 δόσεων.

Κι αν για τη ρύθμιση των παλαιότερων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει γίνει ήδη ζύμωση με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες και έχει καταγραφεί συμφωνία στις βασικές παραμέτρους του σχεδίου, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει το ίδιο και για τις οφειλές προς την εφορία.

Όσον αφορά στην Έκθεση της Κομισιόν, που θα δει το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη γραφεί. Ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει πολύ, καθώς χωρίς να κατακεραυνώνει την ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις, θα υπάρχουν αιχμές για κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα (ύψος αύξησης κατώτατου μισθού) και συστάσεις (recommendations) για την ανάγκη κάλυψης των «κενών» πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου έχει μετατεθεί, πλέον, ατύπως η καταληκτική προθεσμία για την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα