Κλείνει η υπόθεση Novartis με νέα μυστική ψηφοφορία στη Βουλή

Κλείνει σήμερα το κοινοβουλευτικό σκέλος της υπόθεσης Novartisμε συζήτηση και νέα ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θα γίνει συζήτηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια να ασκήσει διώξεις

και πως ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:00. Θα διεξαχθεί με 10 κάλπες, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αρχικώς είχε παραπεμφθεί για προανακριτική εξέταση. Στους βουλευτές θα μοιραστούν ψηφοδέλτια με τις εξής επιλογές:

Ναι στην δίωξη (σ.σ. για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της ΒουλήςΠαρών

Η πρόταση της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπέρ της μη άσκησης δίωξης και της επιστροφής του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η δικαιοσύνη ήταν αυτή που διαβίβασε την δικογραφία στο κοινοβούλιο κρίνοντας ότι για τα αδικήματα της απιστίας - δωροδοκίας αρμόδια ελέγχου είναι η Βουλή. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε και από τις πρόσφατες εντολές της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, η έρευνα για το αδίκημα του ξεπλύματος δεν είχε φύγει ποτέ από τα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης.

Βενιζέλος: Ο Κοντονής ξέχασε να πει ότι διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία κατά Τσίπρα!

Την ίδια στιγμή πάντως, αίσθηση προκαλεί η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να διαβιβάσει στην Βουλή, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος για την Novartis, τη διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις Δημητρίου Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά κατά των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται την επίμαχη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαβίβαση των εγγράφων έγινε προκειμένου να συσχετιστούν με τις δικογραφίες κατά των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ήδη βρίσκονται στην Βουλή μετά από μηνύσεις των κυρίων Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ενέργεια του κ. Κοντονή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «Από πού έως πού μια τέτοια εισαγγελική διάταξη έπρεπε να καταστεί δημόσια παρότι αφορά την ποινική προδικασία που είναι μυστική και από πού έως πού έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή; Από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;».

Προσθέτει, δε, ότι τα «τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν καμία σχέση με τις αρμοδιότητες της Βουλής και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να διαβιβάζονται σε αυτήν και να καθίστανται δημόσια».

Keywords
Τυχαία Θέματα