Η Γαλλία ανέβηκε στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου

O τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 διεξήχθη στο Luzhniki Stadium της Μόσχας και μετά από ένα τρομερό ενενηντάλεπτο με έξι γκολ και πολλές συγκινήσεις, η Γαλλία επικράτησε με σκορ 4-2 της Κροατίας και είναι η νέα Πρωταθλήτρια Κόσμου, παίρνοντας την σκυτάλη από τη Γερμανία.

Μετά από 20 χρόνια, οι «τρικολόρ» ανέβηκαν για δεύτερη φορά στην κορυφή του «ποδοσφαιρικού

κόσμου» με συνδετικό κρίκο τον Ντιντιέ Ντεσάν που έγινε ο τρίτος άνθρωπος -μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενπάουερ- ο οποίος κατακτά το Μουντιάλ τόσο με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, όσο και με αυτήν του προπονητή.

Οι Γάλλοι πανηγύρισαν δίκαια την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ το «αουτσάιντερ» της διοργάνωσης, η Κροατία αν και παρέμεινε ανταγωνιστική για μεγάλο μέρος του τελικού ,φάνηκε ιδιαίτερα κουρασμένη λόγω της τεράστιας προσπάθειας που κατέβαλλε κατά την διάρκεια της φάσης των νοκ άουτ και κυρίως των συνεχόμενων προκρίσεών της σε παρατάσεις.

Στο πρώτο τέταρτο του αγώνα, οι Κροάτες επιχείρησαν να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό στον αγώνα, χωρίς όμως να χάσουν κάποια μεγάλη ευκαιρία . Ένα αυστηρό φάουλ που κέρδισε ο Γκριζμάν λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, έφερε το 1-0, καθώς ο ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης εκτέλεσε με σέντρα, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Μάτνζουκιτς και κατέληξε στα δίχτυα στο 18ο λεπτό. Με αυτό το τέρμα, ο Μάτζουκιτς έγραψε –δυστυχώς για αυτόν- ιστορία, σκοράροντας το πρώτο αυτογκόλ όλων των εποχών σε τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Οι Κροάτες αντέδρασαν άμεσα, ισοφαρίζοντας με ωραίο γκολ του Ιβάν Πέρισιτς στο 28ο λεπτό. Ο μεσοεπιθετικός της Ίντερ, αφού ξεπέρασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής τον Νγκολό Καντέ, σούταρε με το αριστερό, νικώντας τον Γιορίς. Πριν καταλήξει στα δίχτυα, η μπάλα άλλαξε ελάχιστα πορεία, βρίσκοντας στο σώμα του Ράφαελ Βαράν. Εννέα λεπτά αργότερα, η Γαλλία κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα, χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αντουάν Γκριζμάν.

Ο Ιβάν Πέρισιτς έκανε χέρι μέσα στην μεγάλη περιοχή έπειτα από χτύπημα κόρνερ και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Νέστορ Πιτάνα, αφού συμβουλεύτηκε το VAR καταλόγισε την παράβαση. Ο Γκριζμάν εκτέλεσε δεξιά, ο Σούμπασιτς έπεσε αριστερά και η Γαλλία πήγε στο ημίχρονο προηγούμενη με 2-1, χωρίς να έχει δημιουργήσει την αίσθηση πως πιέζει την αντίπαλό της.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά για την Κροατία, η οποία στο πρώτο πεντάλεπτο έχασε μια καλή ευκαιρία σε σουτ του Ρέμπιτς από πλάγια θέση πιέζοντας για την ισοφάριση. Η Γαλλία απάντησε στο 52ο λεπτό με εντυπωσιακό σπριντ του Εμπαπέ που κέρδισε τον Βίντα, αλλά δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά τον Σούμπασιτς, επίσης από πλάγια θέση. Οι Γάλλοι σταθεροποίησαν το παιχνίδι και άρχισαν να ανεβάζουν την απόδοσή τους, βρίσκοντας και τρίτο γκολ στο 59ο λεπτό με τον Πογκμπά, που σκόραρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε δίχτυα με φαλτσαριστό σουτ, νικώντας τον Σούμπασιτς που λόγω των συμπαικτών του δεν είχε καθαρό οπτικό πεδίο, αργώντας να πέσει.

Οι Γάλλοι έκαναν το 4-1 στο 65’ με ωραίο σουτ του Εμπαπέ εκτός περιοχής, σε φάση που φέρει ξεκάθαρη ευθύνη ο Σούμπασιτς, καθώς θα μπορούσε να είχε αντιδράσει καλύτερα δεδομένου οτι η μπάλα δεν κατέληξε στην γωνία του τέρματος. Ο αρχηγός των Γάλλων, Ούγκο Γιορίς, ξαναέδωσε «ζωή» στο παιχνίδι με παιδικό λάθος, αποφασίζοντας χωρίς λόγο να κάνει μια τρίπλα ακριβώς μπροστά στην εστία του. Ο Μάτζουκιτς την κατάλαβε, του έκλεψε την μπάλα και σκόραρε για το 4-2 στο 69ο λεπτό. Τα υπόλοιπα 20 λεπτά, κύλησαν με ξεκάθαρη υπεροχή της Κροατίας αλλά η μεγάλη φάση απουσίασε και ο τίτλος κατέληξε στους Γάλλους για 2η φορά, που έπιασαν στην λίστα των τροπαιούχων τις Ουρουγουάη και Αργεντινή. Πρώτη στην σχετική λίστα παραμένει η Βραζιλία με 5 κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Με το δικό τους τρόπο έζησαν τον αγώνα από την εξέδρα των VIP οι πρόεδροι των δύο χωρών.

«Ήρθαμε να πάρουμε το κύπελλο», είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, πριν τον τελικό και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο Παρίσι, 90.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Πύργο του Άϊφελ.

Οι πανηγυρισμοί ξέφρενοι και παθιασμένοι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάθε λόγο να μιλάει για την καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία και την κατάρριψη όλων προκαταλήψεων. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να είναι περήφανη για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

«Ο τελικός ήταν θαυμάσιος», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε και μέσω twitter την εθνική ομάδα της Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ είπε «μπράβο» σήμερα με ένα tweet στους παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

«Πρωταθλητές του κόσμου!!! Τι αγώνας! Τι Παγκόσμιο Κύπελλο! Τι ομάδα! Κάνετε περήφανη τη χώρα σας, μπράβο» έγραψε στο Twitter ο Εντουάρ Φιλίπ μετά το τέλος του αγώνα.

Συγχαρητήρια στον Γάλλο πρόεδρο και στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γαλλίας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου.

«Απόλαυσε τη νίκη φίλε μου» έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter ενώ υπογράμμισε επίσης το μεγάλο επίτευγμα της ομάδας της Κροατίας.

Και Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίαςόπου οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές «έπαιξαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Συγχαρητήρια στη Γαλλία, που έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο, για τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet μερικά λεπτά μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα.

«Επίσης, συγχαρητήρια στον πρόεδρο Πούτιν και στη Ρωσία για τη διοργάνωση ενός πραγματικά εκπληκτικού Παγκοσμίου Κυπέλλου -από τα καλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ!» προσέθεσε ο Τραμπ στο μήνυμα του που ανήρτησε την παραμονή της πρώτης διμερούς συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Η εισβολή των Pussy Riot και η σύντομη διακοπή του αγώνα

Το ρωσικό συγκρότημα πανκ «Pussy Riot» ανέλαβε την ευθύνη για την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη σήμερα στη Μόσχα, με αποτέλεσμα μια πολύ σύντομη διακοπή του αγώνα.

«Γεια σας από το στάδιο Λουζνίκι, είναι δροσερά εδώ!» έγραψαν σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς τους στο Twitter και στο Facebook αμέσως μετά το συμβάν.

Η Όλγα Κουρατσιόβα, μέλος του συγκροτήματος που τάσσεται κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε πως είναι μια από εκείνους που εισήλθαν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του τελικού και πως τώρα κρατείται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με φωτογραφίες τα μέλη των «Pussy Riot» που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου φορούσαν αστυνομικές στολές.Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες διέκοψαν για λίγο τον αγώνα προτού απομακρυνθούν από τις αρχές.

PHOTO: The Photo Desk

Keywords
Τυχαία Θέματα