Η δύσκολη εξίσωση Αθήνας – Μόσχας

Γράφει ο Ρατατούλης

Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν έσκασε αυτή η ιστορία με τους Ρώσους διπλωμάτες που απέλασε η Ελλάδα, αυτό που συζητούσαν όσοι σκαμπάζουν πέντε πράγματα περί τα διπλωματικά ήταν ότι δεν πρέπει η αυτονόητη κίνηση μιας κυρίαρχης χώρας, εφόσον διαπιστώνει παραβίαση της εθνικής της ακεραιότητας από δράση ξένων, να μεταβληθεί σε διμερή κρίση με τη Ρωσία.

******

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση της Αθήνας με τη Ρωσία δεν είναι και στα καλύτερά της. Θέλετε η πλήρης εξάρτηση από την Ε.Ε., θέλετε η πλήρης πρόσδεση από την άλλη στο άρμα του ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν ενθουσιαζόταν από τις κινήσεις των άλλοτε θιασωτών του ξανθού γένους που το 2015 βρέθηκαν στην εξουσία και έκαναν υποκλίσεις σε Ρώσους αξιωματούχους. Τότε, για παράδειγμα, διάφορα στελέχη της ρωσικής νομενκλατούρας είχαν ελευθέρας για το Μαξίμου, αλλά τα πολλά σούρτα-φέρτα είχαν κοπεί το τελευταίο διάστημα.

******

Τώρα η κυβέρνηση πασχίζει για να μην μεταβληθεί το επιβεβλημένο που έκανε-για να λέμε του στραβού το δίκιο-σε κρίση διμερών σχέσεων. Και μια ένταση στις διμερείς σχέσεις, ακόμα και αν η χώρα έχει και πρέπει να έχει Δυτικό προσανατολισμό, δεν είναι το δέον γενέσθαι. Τουναντίον, μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης. Γι' αυτό και ο Νίκος Κοτζιάς εκλήθη την Πέμπτη εσπευσμένως στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου η κυβέρνηση να συντονίσει τις ενέργειές της και να μην εκπέμπουν υπουργείο Εξωτερικών και Μαξίμου σε διαφορετικούς τόνους, όπερ και εγένετο.

******

Μην περιμένετε, πάντως, άμεσα την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως μου λέει διπλωμάτης που γνωρίζει, θα είναι μεγάλη έκπληξη, αν ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί εντός του 2018 ξανά στη Μόσχα.

Ποιος θα κάνει πίσω;

Ο Γιώργος Πατούλης, ακόμα και αν δεν το λέει ακόμα ευθέως, πορεύεται με γνώμονα τη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας. Μετά τις διακοπές, είναι σαφές ότι και ο Κώστας Μπακογιάννης θα ξεκινήσει να εντατικοποιεί τις επαφές του για τον ίδιο δήμο. Ήδη έχει κάνει συζητήσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα κάνει η ΝΔ με τον συγκεκριμένο Δήμο, γιατί οι μεγάλοι Δήμοι έχουν έντονο πολιτικό χρώμα και η ΝΔ θέλει να αποφύγει πολυδιάσπαση των δυνάμεών της στην Αθήνας. Για να ξέρετε, πάντως, σε συνομιλητές του ο Πατούλης επιμένει ότι θα το φτάσει μέχρι το τέλος, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί κάποιο σημαντικό “αντίδωρο”, αν είναι να μην είναι υποψήφιος για τη δημαρχία. Κυριακή κοντή γιορτή πάντως.

Αφήνει τη Βουλή για τον Δήμο

Ένας βουλευτής, πάντως φαίνεται πως το έχει αποφασίσει να μεταπηδήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάω για τον βουλευτή Πιερίας της ΝΔ Κώστα Κουκουδήμο, ο οποίος στις 21/9 αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για διεκδίκηση του Δήμου Κατερίνης. Το μόνο πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι στην Κατερίνη υπάρχει δήμαρχος και μάλιστα γαλάζιος, ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος ενδιαφέρεται να ανανεώσει τη θητεία του. Θα μπορούσε, όμως, και να μεταπηδήσει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, το οποίο αδειάζει στον νομό, μιας και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, προ μερικών εβδομάδων αναδείχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Μπαίνουν στην κυβέρνηση;

Επειδή έρχεται ανασχηματισμός, στο Μαξίμου ψάχνουν πρόσωπα που να συμβολίσουν το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Ο Γιάννης Ραγκούσης λέγεται πως είναι κοντά, ενώ ίσως έχει έρθει και η ώρα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ακούγεται και το όνομα της Λούκας Κατσέλη, αλλά όλα α εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την περίπτωση του οποίου δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα