Ελληνικό ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές γλίτωσαν από τους δασμούς του Τραμπ

Σώζονται από τους αμερικανικούς δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά προϊόντα το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο χαρακτηριστικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αντίστοιχων προϊόντων από χώρες όπως η Ισπανία.

Οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα εγκρίθηκαν πριν από λίγες μέρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

(ΠΟΕ) με βάση λίστα που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ πριν από 6 μήνες με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις επιδοτήσεις στους κολοσσούς της αεροναυπηγικής: την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια του Μάκη Βορίδη και του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ώστε να εξαιρεθούν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές που σύμφωνα με στοιχεία του 2018 αποτελούν το 54,1% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Παρότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλή περίοδο, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων. Στη λίστα με επιπλέον φόρο ύψους 25% περιλαμβάνονται ελληνικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυριά και υποκατάσταστα τυριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, φρουτοσαλάτες, μαρμελάδες, κομπόστες, χυμοί, συσκευασμένο χοιρινό και χοιρινά λουκάνικα, μύδια, αχιβάδες και θαλασσινά.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει αλλά να θέσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα μιλώντας για πιθανές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους εξαιτίας των δασμών.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, τα περισσότερα από τα ελληνικά προϊόντα που πλήττονται από τους δασμούς εξάγονται σε χαμηλά ποσοστά στις ΗΠΑ, ενώ η προσπάθεια για την προστασία και την υποστήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα