Δύο βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα η οικονομία της Αλβανίας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αμερικάνικος οίκος Moody’s αξιολόγησε με B1 την πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 4% για την αλβανική οικονομία μέσα στο 2019. Η αξιολόγηση της γειτονικής χώρας είναι 2 βαθμίδες υψηλότερη της Ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης!

Τον περασμένο Ιούλιο η Αλβανία έδωσε 10.000 ευρώ στην Ελλάδα ως βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής. Την πρώτη ημέρα του 2019 η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε

πως θα καταβάλλεται χρηματικό ποσό ως δώρο γα κάθε παιδί που γεννιέται σε νοσοκομείο της χώρας.

Μοναδική προϋπόθεση είναι οι γονείς του να δηλώσουν τη γέννησή του στα νοσοκομεία. Στόχος του μέτρου που ανήγγειλε η Ογκέρτα Μαανστιρλίου είναι η ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών της χώρας να αποκτήσουν απογόνους. Το επίδομα ύψους 40 χιλιάδων λέκε, περίπου 330 ευρω, για κάθε παιδί- θα καταβάλλεται σε όλες τις οικογένειες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Στις γυναίκες που θα γεννούν δίδυμα θα καταβάλλονται 80.000 για κάθε παιδί ενώ στις γυναίκες που γεννούν τρίδυμα 120.000 για κάθε παιδί.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Αλβανία διανύει φάση οικονομικής ανάπτυξης η οποία υποστηρίζεται από την υγιή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η οικονομία της Αλβανίας, η οποία κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες - βασίζεται πρωτίστως στις υπηρεσίες και δευτερευόντως στη γεωργία και στην βιομηχανία. Πρόκειται για μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στα Βαλκάνια.

Κάτι αλλάζει στην Αλβανία που μοιάζει να θέλει να βαδίσει ολοταχώς προς την ένταξη της στην ΕΕ ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να ποντάρει πολλά στη βιομηχανία του τουρισμού.

Πηγή: economistas.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα