Ακραία πόλωση στο πολιτικό σύστημα – Τι λέει η δικογραφία, τι θα γίνει στη Βουλή

Η προαναγγελθείσα δικογραφία για τις μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έδωσε η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis σε κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς έφτασε στη Βουλή πυροδοτώντας κλίμα ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά και τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης ενώ ήδη προαναγγέλονται

μηνύσεις, όπως αυτή που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ουσιαστικά, η Βουλή θα μετατραπεί σε ένα πεδίο μάχης αντίστοιχο με αυτό που είχαμε ζήσει στη χώρα την περίοδο 1989 - 1993 όταν κατηγορούμενος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεών του, για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Αυτή τη φορά κατηγορούμενοι είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ σημαντικοί υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εκτός από τον κ. Σαμαρά, στην δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά, Γιώργου Κουτρουμάνη, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στην εκτάκτως συγκληθείσα ολομέλεια της Βουλής η έλευση της δικογραφίας, θα πρέπει να αναμένεται εντός των ημερών και η κατάθεση πρότασης είτε για τη συγκρότηση εξεταστικής είτε προανακριτικής επιτροπής, το πιθανότερο. Το πρώτο ζητούμενο σε κάθε περίπτωση θα είναι να κριθεί αν οι όποιες κατηγορίες έχουν παραγραφεί οπότε κάθε διαδικασία αποκτά καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Σε αντίθετη περίπτωση η Βουλή καλείται να κρίνει αν οι εμπλεκόμενοι, ή ορισμένοι από αυτούς πρέπει να δικαστούν και για πια αδικήματα.

Οι πρώτες πληροφορίες

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που διάβασαν την δικογραφία μιλούν για αναφορές και πέραν των δέκα πολιτικών προσώπων που είναι ήδη γνωστά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις προστατευόμενοι άγνωστοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», λένε ότι δεν έδωσαν οι ίδιοι τις μίζες, αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.

Η πρώτη αναφορά γίνεται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως υπουργό Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009 και αφορά στις μαζικές προμήθειες εμβολίων τότε που είχε ξεσπάσει η παγκόσμια επιδημία γρίπης. Και ειδικότερα σημειώνεται ότι ο τότε υπουργός Υγείας πήρε χρήματα για να επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για προμήθεια εκατομμυρίων εμβολίων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά που φτάνουν στα 40 εκατομμύρια ευρώ, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite», ενώ τα χρήματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια.

Ειδικότερα, ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να διαμεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία τόσο με εκταμιεύσεις ποσών όσο και με την τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ της εταιρείας.

Σύμφωνα με κατάθεση του ενός μάρτυρα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Πριν αναχωρήσει, τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο Μέγαρο. Ο κ. Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Μία εβδομάδα πριν, ο Φρουζής εμφανίζεται να συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού φέρεται να έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο κ. Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο κ. Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Στη δικογραφία, επίσης, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας ενός εκατομμυρίου ευρώ και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Κι αυτό, αμέσως μετά τις υπουργικές υπογραφές για το «claw back».

Σύμφωνα πάντα με πηγές που μελέτησαν τη δικογραφία, «ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει το σύμπαν», ενώ οι τρεις μάρτυρες, αν και εμφανίζονται να περιγράφουν με λεπτομέρειες τις συναντήσεις των στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας με πολιτικά πρόσωπα, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν οι ίδιοι διακινητές του «μαύρου χρήματος».

Ειδικότερα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.

Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατομμύρια ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και του Γεωργίου Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Επίσης, η δικογραφία αναφέρει ως εμπλεκόμενους ονόματα δημοσιογράφων, καθώς εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Αντώνης Σαμαράς: Καταθέτω μηνύσεις

Δήλωση για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis έκανε από τη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού: «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση και στήνει νέα υπόθεση «πάμπερς»

Για «εξευτελιστική κατάσταση της Βουλής και της Δικαιοσύνης» και για «επικίνδυνη Δημοκρατικά γελοιότητα» που στηρίζεται σε «βουνό συκοφαντίας το οποίο καταρρίπτεται από γενικόλογες μαρτυρίες» έκανε λόγο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την έξοδό του από το ειδικό γραφείο του Κοινοβουλίου, όπου μελέτησε την δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως οι χειρισμοί κυβέρνησης και Δικαιοσύνης παραπέμπουν στο «βρώμικο 1989. Έχουμε ξανά μια υπόθεση τύπου «πάμπερς» με Μαμανέα».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συντονισμένη μεθόδευση της κυβέρνησης με στημένες ή κατά παραγγελία καταθέσεις προκειμένου να στοχοποιηθούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Όπως υποστήριξε, οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων των οποίων τα χαρακτηριστικά αλλά και κάθε στοιχείο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν τις πληροφορίες είναι αλλοιωμένα, άρχισαν να δίδονται στις 8 Νοεμβρίου 2017 και κλιμακώθηκαν εντός του τρέχοντος μήνα. «Η πρώτη κατάθεση είναι τον Νοέμβριο και η τελευταία δίδεται στις Φεβρουαρίου ώστε να σταλεί ο φάκελος αμελλητί . Το λέω αυτό για να επισημάνω πως οι φήμες επί του περιεχομένου των καταθέσεων έχουν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Όλες οι φήμες περί του τι λένε αυτοί οι άνθρωποι είναι πριν δώσουν τις καταθέσεις».

«Είναι προσβολή της λογικής και της αλήθειας. Μία παράσταση που μας γυρίζει στο 1989 και συνιστά βάναυση προσβολή στη Δημοκρατία. Η ευκολία με την οποία κάποιος εμφανίζεται και καταθέτει ως μάρτυρας είναι αδιανόητο. Έχουμε την 17Ν ή τρομοκρατική οργάνωση; Να κληθούν στην Εξεταστική. Την προστασία την παρείχε η εισαγγελέας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος θα κάνει μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ψίθυροι και ανυπόστατες φήμες

«Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν "καταγγελίες" που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς» τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τη δικογραφία της Novartis.

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης».

Αναλυτικά η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα. Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης.

»Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς.

»Ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων.

»Και όμως, τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη.

»Τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».

Ανδρέας Λοβέρδος: Κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες

Για «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» και «ηθικούς αυτουργούς», οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ανακοινώνοντας πως μόλις επιστρέψει από την Αμερική θα καταθέσει μηνύσεις εναντίον όσων ανακίνησαν και ενέπλεξαν το όνομά του στην υπόθεση της Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο γελοίο αλλά είναι και τρισάθλιο. Οι συκοφαντικές και έωλες κατηγορίες με το που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτοκαταργήθηκαν. Οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυφθούν όπως επίσης και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς. Άμα τη επιστροφή μου από την Αμερική καταθέτω μηνύσεις και αγωγές όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι και αν είναι αυτοί. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς και όσοι ενέπλεξαν την δικαιοσύνη σε σκοτεινές πολιτικές μεθοδεύσεις θα λογοδοτήσουν».

Ο Τσίπρας συγκαλεί έκτακτο πολιτικό συμβούλιο

Έκτακτο πολιτικό συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, συγκάλεσε για την Τετάρτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθούν και ακολούθως θα αποφασίσουν για τη χάραξη της γραμμής που θα ακολουθήσει το κόμμα και η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Keywords
βουλη, γινει, αδωνις γεωργιαδης, γιάννης στουρνάρας, δημητρης λιντζερης, αβραμοπουλος, το φως, αλέξης τσίπρας, novartis, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, τσιπρας, παπανδρεου, υπουργοι, νεα δημοκρατια, πικραμμενος, βενιζελος, λοβερδος, στουρναρας, εταιρεία, μωβ, bmw, αθηνα, ευπ, συριζα, νέα, μμε, φως, έωλες, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νικολοπουλος, αμα, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αδεια, αυτοκινητο, δημοκρατια, εδρα, ευπ, μμε, μωβ, ονοματα, πλαισιο, φημες, φως, ωρα, αγωγη, αμερικη, ανδρεας παπανδρεου, αξιοπρεπεια, γεωργιου, γινεται, διαστημα, δηλωση, δοθει, διοικητης, εγινε, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, έωλες, υποθεση, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λεπτομερειες, λογο, μαυρο, μαξιμου, μιζες, μηνυση, παντα, οκτω, ονομα, πεδιο, πορτα, πρωι, ραντεβου, ταυτοτητα, το φως, φορα, χερι, ψιθυροι, κωνσταντινος, δημητρης, εξεταστικη, ενωση, φακελος, χωρα, novartis, πηγες, πληροφοριες, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα