Αγωνία, στον λάκκο των λεόντων!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Βραχύβια είναι η περίοδος της ηθικής έξαρσης για την ανάρρηση στην εξουσία των Ελλήνων πρωθυπουργών. Σύντομα ακολουθούν τα πικρά ποτήρια και οι καυτές πατάτες, που τους φιλοδωρούν οι ψηφοφόροι, προκειμένου να διευθετήσουν δισεπίλυτα προβλήματα. Κάποιες λίγες φορές τα καταφέρνουν να βγούν από τον λάκκο των λεόντων, περισσότερες καίγονται στις υψηλές θερμοκρασίες των προβλημάτων, ενίοτε δε, διασώζονται οι ίδιοι από την πυρά των προβλημάτων, αλλά όχι και η κοινωνία που αναμένει την λύση τους.

Από ότι διαφαίνεται έτσι σήμερα, με τα δημοσκοπικά δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραλάβει αρκετές καυτές πατάτες από τον απερχόμενο Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες θα του καίγουν για μακρύ καιρό, την πρωθυπουργική καρέκλα. Ενώ από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθμίσει καλά το πότε θα διεξάγη εκλογές, για να κληροδοτήσει, όσο το δυνατόν περισσότερες χαίνουσες πληγές, στον αντίπαλό του.

Το τραπεζικό σύστημα προφανώς θα είναι, μια από αυτές τις καυτές πατάτες – μεγάλα προβλήματα, που θα κληθεί να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία και η παρατεταμένη κόπωση των επενδυτών με την ελληνική οικονομία, έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο και ασταθές status. Βεβαίως εκδοχές τύπου bail in, με την ακόλουθη καταστροφή των καταθετών, απορρίπτονται συλλήβδην από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαφώς και θα είναι από τα πιο επίπονα προβλήματα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή, θα κληθεί κάποιος να πάρει την δύσκολη απόφαση για την σύσταση μιας «κακής τράπεζας», καθώς και για την συγχώνευση των τραπεζών – όσες αντέχει πραγματικά η οικονομία της Ελλάδος – προκειμένου να μειωθούν τα κόστη και να εξορθολογικοποιηθεί ο χώρος.

Κατά δεύτερο λόγο, αναφαίνεται το θέμα της ασφάλειας. Μεγάλο ζητούμενο σήμερα στην ελληνική κοινωνία, με τα πράγματα να έχουν εκτραπεί και να επιτείνονται προς το χειρότε-ρο, στην πιθανή νίκη της «Νέας Δημοκρατίας». Η αδολεσχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρω από την ασφάλεια, ο έωλος νόμος Παρασκευόπουλου, η εύφλεκτη κατάσταση στις φυλακές, το έκρυθμο κλίμα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, έχουν δημιουργήσει μια βραδυφλεγή πυρηνική βόμβα. Δεν είναι άλλωστε και λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι σε μια νέα κυβέρνηση «Νέας Δημοκρατίας», όλοι οι εμπλεκόμενοι τοξικοί κρίκοι της αλυσίδας της ασφάλειας, από τους ένθερμους υποστηρικτές της βίας, μέχρι τους εξτρεμιστές των Εξαρ-χείων, θα κάνουν το πάν, για να αποδημήσουν την νέα κυβέρνηση. Και η μεγάλη αυτή καυτή πατάτα της ασφάλειας, δεν αντιμετωπίζεται με επιχειρησιακές και μόνο λύσεις, γιατί αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, μπορεί τελικά να το ανατροφοδοτήσουν και να «λαμπα-διάσει» περισσότερο, κάτι που είναι έξω από τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.

Εσχάτως το «Σκοπιανό», είναι ένα ζέον εθνικό ζήτημα, με το οποίο μπορεί να «φιλοδωρή-σει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ! Αν δεν έχει διευθετηθεί με την έλευση της νέας κυβέρνησης και εκκρεμεί ακόμα η επικύρωσή του από τα Σκόπια, τότε η αποπεράτωσή του, θα καθίσταται, ακόμα περισσότερο δυσχερής. Οι πιέσεις από διεθνείς παράγοντες θα εντείνονται. Και ακόμα χειρότερα, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιό του, προκειμένου να γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια, θα γίνονται εξαιρετικά δύσκολες, δοθέντος ότι το κλίμα στην γείτονα χώρα, είναι εκρηκτικό! Καυτές πατάτες, που καταδεικνύουν, ότι η πυρίκαυστη καρέκλα του πρωθυπουργού στην Ελλάδα, δεν είναι από τις ευκολότερες και συνοδεύεται ενίοτε, από θλίψη και πόνο …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα