Ευχαριστούμε για όλα κυρία Sharon Jones...

16:57 28/11/2017 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ sharon-jones-diskos.jpg Ένας νέος δίσκος-αποχαιρετισμός στον «θηλυκό James Brown» έναν χρόνο μετά το θάνατό της | (Photo by Amy Harris/Invision/AP) 28.11.2017, 16:50 | Ετικέτες: δίσκος, soul, blues Συντάκτης: Γιάννης Καψάσκης

Η αφήγηση που ακολουθεί, θα μπορούσε να είναι μια ιστορία θριάμβου. Το ολοκαίνουριο «Soul Of A Woman» album θα ήταν το πιο πρόσφατο πετράδι στο στέμμα που

είναι η μουσική καριέρα της Sharon Jones.

Η συναρπαστική ιστορία του 6ου παιδιού μιας φτωχής, έγχρωμης οικογένειας που μεγάλωσε σε μια εποχή όπου η ταξική της θέση και το χρώμα του δέρματος της εγγυώνταν κακομεταχείριση και αποκλεισμό στην κοινωνία της Augusta, στη Georgia των ΗΠΑ, δε συμπεριλάμβανε εξαρχής τη μουσική, τουλάχιστον όχι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα τέλη των 50's που η μικρή Sharon ανακάλυπτε την αγάπη της για το τραγούδι, οι νόμοι του Jim Crow ήταν σε πλήρη ισχύ στον αμερικάνικο Νότο και καθόλου απροσδόκητα, το μόνο μέρος που ένα νεαρό, μαύρο κορίτσι θα στεκόταν μπροστά σε ένα μικρόφωνο θα ήταν σε μια τοπική εκκλησία.

Το επόμενο βήμα έγινε σε ορχήστρες γάμων και εκεί που σε μια οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίπτωση θα παρουσιαζόταν η ευκαιρία για την ανάδειξη του ταλέντου και η έναρξη μιας καριέρας, η δική μας ηρωίδα επέλεξε τη ρεαλιστική επιβίωση και έγινε η πρώτη από την οικογένεια της που πήγε στο κολέγιο και κατέληξε σε μια σταθερή δουλειά για χρόνια ως δεσμοφύλακας στις φυλακές Rikers της Νέας Υόρκης.

Η ίδια ανέφερε ότι τα πάντα στη ζωή της συνέβησαν αργά. Φυσικά αυτό ισχύει και για την επίσημη μουσική της σταδιοδρομία, η οποία συνέπεσε ουσιαστικά με τη λειτουργία της Daptone Records που ήταν το σπίτι της (και οι Dap Kings οι μουσικοί συνοδοιπόροι της) από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι τουλάχιστον σπάνιο για κάποιον να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο στην ηλικία των 40 ετών και με αυτό να απογειωθεί μια επιτυχημένη καριέρα. Δεν είπαμε όμως ότι αυτή είναι μια συναρπαστική ιστορία;

Οι 5 δίσκοι των Sharon Jones & The Dap Kings είναι ένας προς έναν αυθεντικά δείγματα groovy, παραδοσιακής soul μουσικής παιγμένης με τιμιότητα και ταλέντο που ανάγκαζε κριτικούς σε όλο τον κόσμο να αναφέρονται στη Sharon ως «θηλυκό James Brown». Το momentum χτιζόταν προοδευτικά και ακριβώς τη στιγμή που το σχήμα αποκτούσε ρυθμό και εκτός σκηνής (στην πραγματική ζωή δηλαδή), η μοίρα χτύπησε σκληρά με τη μορφή του παγκρεατικού καρκίνου. Η θεραπεία στέρησε από τη Sharon την ενέργεια, τη σωματική δύναμη και τα dreadlocks που τόσο ενθουσιωδώς τίναζε χορεύοντας, όχι όμως και τη φωτιά που έκαιγε μέσα της. Εκείνη η δύσκολη περίοδος έχει καταγραφεί αναλυτικά στο «Miss Sharon Jones» ντοκιμαντέρ, που καταφέρνει να τελειώσει σε μια ευχάριστη νότα, με την ηρωίδα μας να έχει νικήσει τον καρκίνο, να βγαίνει σε μια νέα παγκόσμια περιοδεία και να απολαμβάνει την πρώτη της Grammy υποψηφιότητα για το “Give The People What They Want” album του 2014.

Όσοι όμως δεν έχουν επιδερμική σχέση με αυτή τη σιχαμένη αρρώστια ξέρουν ότι είναι ελάχιστες οι φορές που δεν επιστρέφει. Το 2015 η Sharon χρειάστηκε μια νέα σειρά χημειοθεραπείας, η οποία κράτησε για έναν χρόνο, μέχρι την ημέρα των αμερικάνικων εκλογών τις οποίες κέρδισε ο Donald Trump, που ήταν και η ημερομηνία του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου. Δέκα μέρες μέτα υπέκυψε και ο κόσμος έχασε μια από τις σημαντικότερες φιγούρες όχι της αναβίωσης, αλλά της soul μουσικής γενικότερα.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, επιστρέφουμε στο παρόν και οι συνεργάτες της έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες της ηχογραφήσεις και η συλλογή αυτών που ακούει στο όνομα “Soul Of A Woman” κυκλοφορεί για να κλείσει και επίσημα το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Sharon Jones, να συνειδητοποιήσουμε την απώλεια και να έρθουμε σε ειρήνη με αυτή. Όλα τα στοιχεία που έκαναν αυτό το σχήμα σημαντικό είναι δυναμικά παρόντα, από τις μεστές μπαλάντες μέχρι τα uptempo χορευτικά κομμάτια και όσο ένα παραδοσιακό review μουσικής είναι άνευ νοήματος, τόσο αυτό είναι ένα album που είναι αδύνατον να αγνοηθεί.

Με ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τη Sharon Jones, αναμένουμε με πίστη το επόμενο βήμα των Dap Kings με όποια μορφή κι αν αυτό έρθει και προσθέτουμε ένα ακόμα βινύλιο στη συλλογή μας.

Ευχαριστούμε για όλα κυρία Jones...

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε μεγάλα κέφια… Το one woman show της Tash Sultana
Keywords
Τυχαία Θέματα