Βόμβα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ανάχωμα στα σενάρια δεξιάς παρένθεσης από Μητσοτάκη

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά με μία... βόμβα για τα ψηφοδέλτια και την επομένη των εκλογών και θωράκιση απέναντι στα σενάρια “δεξιάς παρένθεσης” με ορίζοντα την προεδρική εκλογή του 2020, επεχείρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην ακύρωση του διαχωρισμού αριστερά- δεξιά, επαναλαμβάνοντας

ότι ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνο μίας “εκλογικής πελατείας” και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ταξική πολιτική και “χυδαίο διχασμό”. Κατήγγειλε μάλιστα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για φασισμό καθώς δημοσίευσε τη διεύθυνση οικίας του Κωνσταντίνου Συνολάκη μετά το πόρισμα της ΝΔ για το Μάτι. Δήλωσε δε πως “ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ”, την οποία χαρακτήρισε την υπεύθυνη ευρωπαϊκή μετριοπαθή κεντροδεξιά. “Η απειλή δεν είναι μόνο η ακροδεξιά. Είναι και η ακροδεξιά. Βασική απειλή είναι ο λαϊκισμός” εκτίμησε εξάλλου.

Ταυτόχρονα όμως απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 και του News 24/7 στους 88,6 συνέχισε το χθεσινό φλερτ προς τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, σε τελείως διαφορετική γραμμή από γαλάζια στελέχη που έχουν σκληρή ρητορική κατά της αριστεράς.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση του πρόσωπα από την κεντροαριστερά, ακόμη και εάν έχει εκλεγεί αυτοδύναμος πρωθυπουργός (χωρίς τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ). Και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα εντάξει πρόσωπα από κεντροαριστερά ακόμη και την αριστερά.

“Θα δείτε διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά μας με ανθρώπους από την κεντροαριστερά και γιατί όχι από την Αριστερά. Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης", είπε ειδικότερα.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά στις κατηγορίες περί κυριαρχίας μίας ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και αμύνεται δια της επιθέσεως στην προσπάθεια Τσίπρα να διεμβολίσει παραδοσιακά ακροατήρια της κεντροδεξιάς και του κέντρου.

Μάλιστα με έναν ελιγμό ο κ.Μητσοτάκης δεν απέκλεισε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε το σενάριο να στηρίξει μία νέα υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020, κληθείς να σχολιάσει τα θερμά λόγια του πρωθυπουργού πριν από μία εβδομάδα για το σημερινό ΠτΔ τον οποίο ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο μόνος από το κόμμα που δεν είχε ψηφίσει το 2015. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία. Τάχθηκε κατά ενός μεγάλου συνασπισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτίμησε ότι “η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ας αναλογιστούν κάποιοι αν θέλουν να πάμε με την χώρα εκτός αγορών σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική”, απευθυνόμενος εμμέσως στο ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου προανήγγειλε ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει πριν την προεδρική εκλογή.

Μίλησε για ένα “λελογισμένα σφιχτό υπουργικό συμβούλιο”, αλλά είπε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα διατηρηθεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ανοιχτό να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα ελάφρυνσης και μείωσης φορολογίας που εξήγγειλε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας, επιφυλασσόμενος όμως να δει την εξειδίκευση τους και εάν ευθυγραμμίζονται με τη λογική της ΝΔ.

Ειδικότερα, σχολίασε επικριτικά την απόφαση του κ. Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς η ΝΔ επιμένει στη μείωση συνολικά της επιβάρυνσης κατά 30% με το βλέμμα στη μεσαία τάξη. Κατά τον κ.Μητσοτάκη υπάρχουν πολίτες που δεν είναι πλούσιοι και βρέθηκαν με υψηλή ακίνητη περιουσία, ενώ τόνισε: “Δε βλέπω πελάτες, μικρές κοινωνικές ομάδες που θα ικανοποιήσω, βλέπω πολίτες. Η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι για όλους”.

Η είσπραξη ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε λοιπόν στη μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ συνολικά και εξήγησε ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα μπορούν να τον αυξάνουν εάν θέλουν περισσότερα έσοδα, αλλά θα λογοδοτούν στους πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Σημειωτέον ότι ανακοίνωσε πως η ΝΔ θα δώσει στήριξη σε υποψήφιους (όχι κατ΄ ανάγκην κομματικούς) στις περιφέρειες, όχι όμως και στους δήμους, αλλά άφησε ανοιχτό τι θα κάνει στους μεγάλους δήμους, που έχουν βεβαίως πολιτικό ενδιαφέρον.

Πάντως έδειξε διάθεση να στηρίξει τη μη περικοπή των συντάξεων, εφόσον την φέρει τελικά η κυβέρνηση, αλλά ως προς το αφορολόγητο ουσιαστικά είπε πως η δική του πρόταση για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% απαλύνει τις συνέπειες από την μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Προσωπικός κουμπαράς

Ως προς το ασφαλιστικό διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του που περιέγραψε χθες για το επικουρικό σκέλος, αφορά τους νέους ασφαλισμένους καθώς ο επικουρικός κουμπαράς θα χτιστεί σε βάθος χρόνου και πως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις ώστε να μην κινδυνεύει και να χρηματοδοτείται η επικουρική του σημερινού συνταξιούχου.

Ως προς τα εργασιακά, επανέλαβε ότι πιστεύει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί αλλά το πόσο θα το αποφασίσουν οι εταίροι σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Δήλωσε επίσης ότι θέλει να υπάρχει μία “δικλείδα ασφαλείας” στις κλαδικές συμφωνίες, ώστε εάν μία επιχείρηση με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων κρίνει ότι πρέπει να αποκλίνει από την κλαδική συμφωνία για να επιβιώσει να μπορεί να το κάνει. Τόνισε εκ νέου την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντας ξεπερασμένο τον παλιο διαχωρισμό μεταξύ κακών εργοδοτών και καλών εργαζόμενων, αλλά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι κακοί εργοδότες θα πρέπει να τιμωρούνται αμείλικτα.

Όσον αφορά στο Σκοπιανό, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους στην πρόκληση που του απηύθηνε ο κ.Τσίπρας την περασμένη Κυριακή.

Τσάμπα μάγκας είναι ο Καμμένος που λέει ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία

“Στη νέα έκδοση του λεξικού του Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει σίγουρα το όνομα του Τσίπρα όχι το δικό μου” είπε και σχολίασε ότι: “Τσάμπα μάγκας είναι ο Καμμένος που λέει ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά θα παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα φέρει αυτή τη συμφωνία στη Βουλή”.

Ο κ.Μητσοτάκης (ο οποιος σημειωτέον ότι δεν απέρριψε τη σύνθετη ονομασία, αλλά εστίασε στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας) επανέλαβε ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών εάν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή πριν τις επόμενες εκλογές και πως δε θα την κυρώσει ως κυβέρνηση εάν μεσολαβήσουν εκλογές και η συμφωνία δεν έχει έρθει. Παραδέχθηκε όμως ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρώνεται και ταυτόχρονα κυρώνεται από τη Βουλή μαζί και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το θέμα αυτό τουλάχιστον έχει τελειώσει. Σε άλλο σημείο άφησε ανοιχτό το να προσπαθήσει η επόμενη κυβέρνηση να παρέμβει στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ που είναι μακροχρόνια. Σε κάθε περίπτωση τάχθηκε κατά δημοψηφίσματος λέγοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι εκλογές ώστε ο λαός να στείλει “ξεκάθαρο μήνυμα και για το ζήτημα των Σκοπίων”.

Τάχθηκε κατά δημοψηφίσματος και για τη συνταγματική αναθεώρηση και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δε θα μπει σε αυτή τη συζήτηση εάν δεν κριθούν αναθεωρητέα άρθρα όπως το 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τέλος, σε ο,τι αφορά το καθεστώς αδειών των κρατουμένων, είπε: "Θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών των κρατουμένων. Δεν μπορεί ο κ. Κουφοντίνας να βγαίνει όποτε θέλει".

Keywords
Τυχαία Θέματα