Τουρκική εισβολή στην Συρία: Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές υπό τον φόβο εισροής τζιχαντιστών

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκονται και οι ελληνικές Αρχές μετά την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η γειτονική χώρα στην Βόρεια Συρία.

Όπως σε κάθε περίπτωση κρίσης έτσι και σε αυτή την περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει πιο αυστηρά μέτρα περιφρούρησης στόχων τουρκικών συμφερόντων ενώ ανάλογη εγρήγορση υπάρχει στα χερσαία σύνορα και στα νησιά υπό τον φόβο περαιτέρω έκρηξης μεταναστευτικών ροών και ειδικά υπό τον φόβο τυχόν εισροής τζιχαντιστών, την στιγμή που η φύλαξη των ήδη αιχμαλώτων τζιχαντιστών

από τους Κούρδους είναι επισφαλής λόγω συνθηκών.

Βεβαίως, δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας γιατί ούτως ή άλλως οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν επικαιροποιημένες λίστες υπόπτων ατόμων σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών.

Άλλωστε και σε άλλες χρονικές στιγμές έχουν εντοπιστεί άτομα σε δομές που έχουν πολεμήσει με όλες τις πλευρές στην Συρία και αυτοί ειδικά που έχουν πολεμήσει με εξτρεμιστικές ομάδες έχουν περιοριστεί είναι γνωστοί στις Αρχές και τελούν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που η κατάσταση στο μεταναστευτικό γίνει ακόμα δυσχερέστερη, επίσης οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να είναι προετοιμασμένες, όμως σε κάθε περίπτωση ο φόβος είναι υπαρκτός για την έκρηξη στους αριθμούς που μπορεί να προκαλέσει ο νέος γύρος πολεμικών αναμετρήσεων στην περιοχή.

Αυτό συμβαίνει με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας που δεν παύει στιγμή όχι μόνο να προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και να εκβιάζει την ΕΕ με άνοιγμα των τουρκικών συνόρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αν δεν λάβει νέα χρηματοδότηση.

Υπό εξέταση όλα τα πιθανά σενάρια όπως και η ενεργοποίηση έκτακτης βοήθειας από την ΕΕ

Η κυβέρνηση ως οφείλει εξετάζει όλα τα σενάρια, ήπια, μετριοπαθή έως και ακραία που δύνανται να συμβούν εξαιτίας αυτής της νέας πραγματικότητας που ωθεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να ενεργοποιηθούν δικλίδες που προβλέπονται για ανάλογες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ανήκει και η σχετική απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα, στη Βουλή.

«Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι εάν ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

«Όλα είναι στο τραπέζι», υπογράμμισε απαντώντας στον πρώην υπουργό Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανέφερε ότι η κρίση στη Συρία θα δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα εισροών.

«Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα