Το τρίγωνο της Β’ Αθήνας

Ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο το τοπίο σε ότι αφορά την στάση της ΝΔ στο σπάσιμο της Β’ Αθήνας και της εκλογικής περιφέρειας της Αττικής. Ο Μάκης Βορίδης κατά τη σύσκεψη των κομμάτων υπό τον Πάνο Σκουρλέτη ήταν σαφέστατος ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σήμερα από το βήμα της βουλής να επαναλαμβάνει με την μεγαλύτερη

δυνατή σαφήνεια αυτή την τοποθέτηση. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συζήτηση στη βουλή για τη Novartis θα κάνει αναφορά στον εκλογικό νόμο και θα σημειώσει ότι το σπάσιμο της Β’ Αθήνας αποτελεί πάγια θέση της ΝΔ, ωστόσο αυτή τη στιγμή πιο σημαντικό ζήτημα –αναμένεται να πει– είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Η ΝΔ παρά τις ταλαντεύσεις της και τις εναλλαγές των χειρισμών στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στην πραγματικότητα δεν ήθελε να μπει σ’ αυτή τη συζήτηση όπως από την αρχή είχαν διαμηνύσει οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λόγος, πέραν των αντιδράσεων από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους (βουλευτές και υποψήφιους στη Β’ Αθήνας κατά κύριο λόγο), είναι και ο φόβος της ΝΔ για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα το σπάσιμο της Β’ Αθήνας και να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές του εκλογικού νόμου.

Το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής χτες κατέθεσε πρόταση νόμου στον Πάνο Σκουρλέτη για μείωση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα προκειμένου να ψηφίσει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μοσχάτο. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και στις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύει η απλή αναλογική ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «η θέση μας σε αυτό είναι ότι δεν συζητούμε αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών μέχρι τις εκλογές». Πάντως ο προβληματισμός στη ΝΔ για την κίνηση του ΚΙΝ.ΑΛ και το τι θα κάνει εν τέλει η κυβέρνηση είναι μεγάλος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σήμερα από το βήμα της βουλής και να επεκταθεί στα της οικονομίας, των θεσμικών αλλαγών και φυσικά του εκλογικού νόμου και στην κατεύθυνση αυτή να επαναφέρει με οξύτητα το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση αλλά εξετάζεται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ΝΔ από την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντας «γελοία» την όλη διαδικασία με τη Novartis. Κύριος στόχος της ΝΔ είναι να συμβάλλει σε ένα κλίμα πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης πιέζοντας το ΚΙΝ.ΑΛ να μην αποδέχεται καμία γέφυρα επικοινωνίας για οποιοδήποτε ζήτημα με την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα