Το ερώτημα του "ενός εκατομμυρίου"

Kαι τώρα που ο λαός της ΠΓΔΜ «μίλησε» ( δια της άρνησής του να προσέλθει στις κάλπες ) τι μέλλει γενέσθαι;

Η επομένη του πολυδιαφημισμένου δημοψηφίσματος που θα διευκόλυνε την ένταξη των Σκοπίων στα θεσμικά κέντρα εξουσίας της Δύσης σκόρπισε αμηχανία στην Ευρώπη, στη γειτονική χώρα αλλά και στην Αθήνα.

Στην Ευρώπη, το ξημέρωμα της επόμενης μέρας έφερε στο φως μια κοινωνία φτωχή και απομονωμένη να περιφρονεί σε σημαντικό βαθμό τις παραινέσεις των ισχυρών για ένα εγγυημένα πιο ευοίωνο μέλλον στις «αγκάλες» της μεγάλης οικογένειας. Ζήτησε από τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν με εκκωφαντικό τρόπο στις κάλπες που στήθηκαν για στο δημοψήφισμα και άκουσε μόνον ένας στους τρεις να ανταποκρίνεται. Και τώρα πρέπει να απαντήσει γιατί παρ ότι επιστράτευσε στο σύνολο του το βαρύ της «πυροβολικό» δεν κατάφερε να τους συγκινήσει, αν δεν λειτούργησε όλο αυτό αποτρεπτικά! Είναι άραγε μόνο γιατί δεν πρόκειται για την κύρωση μιας οποιασδήποτε συμφωνίας αλλά σχετίζεται με την ύπαρξη αυτού του λαού, όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποτινάξει τις αλυτρωτικές διαθέσεις με τις οποίες γαλουχήθηκε; ‘ Η και γιατί στα μάτια του ξεθωριάζει η πάλαι ποτέ απαστράπτουσα Ευρώπη;

Στην ΠΓΔΜ το πρώτο φως της μέρας έναν απειλητικά ανηφορικό δρόμο για τον πρωθυπουργό Ζάαεφ ο οποίος καλείται να τον διασχίσει μέσα σε συνθήκες που αναζωπυρώνουν τους κινδύνους αναθέρμανσης του εθνοτικού διχασμού στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αιχμή της διεθνούς αρθρογραφίας, υπογραμμίζεται πέραν όλων των άλλων και ο κίνδυνος ενός «εμφυλίου» μεταξύ Σλάβων και αλβανόφωνων. Των αλβανόφωνων, οι οποίοι, αν και είναι οι μόνοι πολίτες της γειτονικής χώρας που δεν επηρεάζονται από τη συμφωνία ως προς την εθνική τους ταυτότητα, ήταν αυτοί που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Με την ηχηρή, σημειωτέον, προτροπή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα για συμμετοχή στο δημοψήφισμα…

Στην Αθήνα, πάλι, οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους αλλά και κατά μόνας, επιχειρούν να προβλέψουν την απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. «Θ αντέξει ο Ζάεφ»; Και πότε θα απαντηθεί αυτό;

Στην κυβέρνηση, η αμηχανία είναι έκδηλη και πίσω από τις γραμμές έχει αρχίσει και διαφαίνεται, έστω και αχνά, ο φόβος μιας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ, είτε λόγω των εσωτερικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της σλαβομακεδονικής πλειονότητας είτε λόγω ανταρσίας εκ μέρους της αλβανικής μειονότητας.

Ακόμα πιο ορατός είναι ο εκνευρισμός του Μεγάρου Μαξίμου και της ηγετικής ομάδας γενικότερα για τη σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο. Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας της χώρας κ. Παν. Καμένος έσπευσε να βγάλει άκυρο το δημοψήφισμα, πριν ακόμα τοποθετηθούν οι πρωθυπουργοί και τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το έπραξε λίγο αργότερα για να «ακυρώσει» από την πλευρά του τη ρητορική του κυβερνητικού εταίρου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Και για να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας, παρενέβη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παπάς – ο οποίος είναι γνωστό ότι απηχεί τις απόψεις του Μαξίμου – για να τονίσει μέσω του ραδιοφώνου news24/7 ότι είναι «ακριβής και πρέπουσα -τόσο από άποψη διπλωματίας όσο και από άποψη πολιτικής- η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της συγκυβέρνησης μιλούν για «θέατρο του παραλόγου» και καταγγέλλουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι τα δίνουν όλα προκειμένου να κρατήσουν όσο περισσότερο την «καρέκλα».

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι οι κκ Τσίπρας και Καμένος εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, με στόχο να πορευτούν από κοινού μέχρι τις εκλογές του Μαϊου ( και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Μάρτιο ). Οσοι βρίσκονται κοντά στους δύο, πάντως, καταγράφουν μία ήπια, πλην σαφή ποιοτική διαφοροποίηση στη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που μέχρι σήμερα διατηρούσαν και προστάτευαν ως κόρη οφθαλμού.

Το εν Αθήναις ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι αν η σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων θα παραμείνει «ελεγχόμενη» ή θα οδηγήσει σε έκρηξη πριν από τον συμφωνημένο χρόνο, υπό την ισχυρή πίεση των δημοσκοπικών ευρημάτων για τους ΑΝΕΛ και τον ορατό κίνδυνο εξαϋλωσης των ποσοστών του κόμματος. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται κάποιοι από τους ΑΝΕΛ εμφανίζονται να εκτιμούν ότι μόνο μία πραγματικά «γενναία και πένθιμη» πρωτοβουλία θα άφηνε περιθώρια επανασύνδεσης του κόμματος με τους ψηφοφόρους της «πατριωτικής δεξιάς». Αλλοι, πιο ψύχραιμοι, θεωρούν ότι το τρένο αυτό έχει ήδη περάσει.

Τι θα κάνει ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος; Μένει να αποδειχθεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα