ΕΡΕΥΝΑ: Μάθετε τα πάντα για τους Οικοτόπους

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων, προκειμένου να ενισχύσουν τον προβληματισμό για την κατάσταση των πόλεων και για το βασικό δικαίωμα όλων σε επαρκές καταφύγιο. Η Ημέρα αποσκοπεί επίσης να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι όλοι έχουμε τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον των πόλεων μας.

2018 θέμα: Δημοτική διαχείριση στερεών αποβλήτων

Στο επίκεντρο των φετινών εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Οικοτόπων βρίσκεται η «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων». Όπως σημειώνεται από τον ΟΗΕ,

την 1η Οκτωβρίου 2018 και την περίοδο πριν και μετά από αυτή την ημέρα, θα καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα αστικά απόβλητα και προώθησης καινοτόμων λύσεων για τη διαχείρισή τους. Η διεθνής εκστρατεία περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων, ενώ η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει όλους. Η ποσότητα των ατομικών αποβλήτων αυξάνεται καθημερινά, αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και επηρεάζει τη δημόσια υγεία. Η ανεπαρκής συλλογή και διάθεση στερεών αποβλήτων έχει ως αποτέλεσμα μη ελεγχόμενες θέσεις απόρριψης και καύση αποβλήτων. Επίσης, οδηγεί σε μολυσμένο αέρα και νερό. Μια αλλαγή στη στάση των πολιτών για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, η τακτοποίηση των ανεπίσημων συλλεκτών αποβλήτων, η αυξημένη ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση, η επαρκής χρηματοδότηση και ο σχεδιασμός που συμπεριλαμβάνει κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής, μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να βελτιώσουν τη σημερινή κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Βασικά στοιχεία και αριθμοί

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, κάθε δευτερόλεπτο, ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται κατά 2 άτομα. Το 95% της ανάπτυξης του αστικού πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες θα λάβει χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ στην Αφρική και την Ασία ο αστικός πληθυσμός θα διπλασιαστεί μεταξύ του 2000 και του 2030.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος παράγουν περισσότερα απόβλητα ανά κάτοικο από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Κάθε ημέρα, 3,9 δισ. κάτοικοι αστικών περιοχών παράγουν ο καθένας από 1,2 κιλά αστικών στερεών αποβλήτων. Το 2013, κάθε ημέρα, προστίθεντο 3,5 εκατ. τόνοι στερεών αποβλήτων παγκοσμίως. Το 2025 υπολογίζεται ότι θα παραχθούν 6 εκατ. τόνοι ανά ημέρα.

Υπολογίζεται ότι 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τακτική συλλογή αποβλήτων, ενώ την ίδια στιγμή μόνο 25%- 55% όλων των αποβλήτων που παράγονται σε μεγάλες πόλεις συλλέγονται από τις δημοτικές Αρχές, ενώ οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα στερεά απόβλητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με ανεπαρκή συστήματα διάθεσης αποβλήτων.

Χωματερές

- Λαμβάνουν περίπου 40% των αποβλήτων παγκοσμίως

- 38 από τις 50 μεγαλύτερες χωματερές απειλούν θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές

- Οι 50 μεγαλύτερες χωματερές επηρεάζουν ευθέως την καθημερινή ζωή 64 εκατ. ανθρώπων

- ο ετήσιος κύκλος εργασιών των παράνομων χωματερών ανέρχεται σε 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

- Αν δεν αναληφθεί δράση οι χωματερές, μέχρι το 2025, θα ευθύνονται για το 10% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

οικότοποςΕπισυνάψεις: 20120834.jpg
Keywords
Τυχαία Θέματα