Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο - Στο 3,9% το επιτόκιο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών.

Ο νέος τίτλος του δημοσίου συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών με συνολικές προσφορές έφτασαν τα 11,8 δισ. ευρώ ενώ το δημόσιο άντλησε τελικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ αντί 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Το

επιτόκιο της έκδοσης με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125% για να υποχωρήσει τελικά στο 3,9% λόγω περισσότερων ανταγωνιστικών προσφορών που ήρθαν στην συνέχεια, ενώ το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης ορίστηκε στο 3,875%. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι και σε αυτήν την έκδοση όπως και στην αμέσως προηγούμενη του πενταετούς στα τέλη Ιανουαρίου η συμμετοχή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge Funds) ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και η πλειοψηφία όσων πλειοδότησαν σήμερα ήταν πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι δίνει μια προοπτική καλύτερης προοπτικής στην εξέλιξη των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων με το νέο 10ετές να διαπραγματεύεται σε λίγες μέρες στο 3,4% - 3,5%, αποδόσεις ιστορικά χαμηλές για την Ελλάδα.

Τούτο παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά συνέχισαν με ελαφρά ανοδική πορεία στα 3,677% μένοντας όμως σε ιστορικά χαμηλά από τον Ιανουάριο του 2006. Αντίστοιχα το νέο πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου κινείται με μια απόδοση 2,823%.

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές». Τόνισε μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την σημερινή έκδοση το ελληνικό δημόσιο έχει καλύψει μέσα στις πρώτες 90 ημέρες του χρόνου έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 του ετήσιου δανειακού προγράμματος που είχε ανακοινώσει από το Δεκέμβριο από τον ΟΔΔΗΧ έχοντας αντλήσει από δύο εκδόσεις 5 από τα συνολικά 7 δισ. που θα χρειαστεί για φέτος από τις αγορές.

Το τρίτο χαμηλότερο επιτόκιο από το 2003

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό επιτόκιο που "κλείδωσε" στο 3,9% είναι το τρίτο χαμηλότερο από το 2003, όπως άλλωστε φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα