Συστάσεις Μητσοτάκη προς υπουργούς να παίζουν ομαδικά και να αφήσουν τα "βιλαέτια"

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά από εκλογές είθισται ο εκάστοτε πρωθυπουργός να ορίζει εκτός από τους πολιτικούς στόχους της τετραετίας και ένα πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς για τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μαζί με τους “περίφημους” μπλε φακέλους έδωσε και μία σειρά από οδηγίες στους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έκανε

πράξη την προαναγγελία για «rotation», μετακινώντας και κορυφαίους υπουργούς σε άλλο πόστο ή αφήνοντας και κάποιους πρωτοκλασάτους εκτός.

“Κανείς δεν είναι ουσιαστικά μόνιμος στον ρόλο. Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε παντού” προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια τόνισε:

“Γι’ αυτό και οι ευθύνες στους ώμους μας -θα το ξαναπώ- είναι βαριές. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, εν συνόλω. Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων.”

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως μάλιστα είχε επισημάνει προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι η αποστολή τους: “Δεν τελειώνει στη νομοθέτηση. Αρχίζει στη νομοθέτηση. Ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο. Υπουργός, άλλωστε, μην το ξεχνάμε, σημαίνει υπό έργον.”

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω.”

Ποια πρόσωπα και κυρίως ποιες συμπεριφορές αφορούσαν όμως τα καρφιά του πρωθυπουργού; Το Μαξίμου είχε ενοχληθεί κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία από την απροθυμία πολλών στελεχών και δη πρωτοκλασάτων να “βγουν μπροστά” στις υποκλοπές και στα Τέμπη. Θεωρούσαν δηλαδή ότι πολλοί υπουργοί ασχολούνταν μόνο με το δικό τους βιλαέτι και δεν υπερασπίστηκαν επαρκώς συνολικά την κυβέρνηση στα δύσκολα.

Μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καρφώσει ευθέως το Νίκο Δένδια, κάνοντας λόγο για δημοφιλείς υπουργούς που δεν έβαζαν λίγο από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να στηρίξουν την κυβέρνηση και την παράταξη.

Το Μαξίμου φαίνεται επίσης ότι είχε βάλει σε “μαύρη λίστα” υπουργούς που έφεραν μεν νόμους, αλλά έδειξαν μετά απροθυμία να τους εφαρμόσουν, λόγω πολιτικού κόστους, με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ενώ από την άλλη, ούτε όσοι ασχολούνται ιδιαίτερα με το επικοινωνιακό κομμάτι και κυρίως με την προσωπική τους προβολή, ευχαριστούν το Μαξίμου. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε προεκλογικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, αλλά πλέον θέλει οι υπουργοί να μην το παρακάνουν ούτε με “χαριτωμενιές” στα social, ούτε με διαρκή παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ.

“Συνήθης ύποπτος” σε αυτό το επίπεδο είναι φυσικά ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αφενός βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, συχνά όμως ξεφεύγει από τα όσα θέλει τη δεδομένη στιγμή να προτάξει η γαλάζια ηγεσία.

Ο νυν υπουργός Εργασίας για παράδειγμα είχε φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων βάζοντας τον πήχη στους 180 βουλευτές με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο κ.Μητσοτάκης χρειάστηκε να κάνει damage control, διαβεβαιώνοντας καθημερινά ότι δεν θα επιδιώξει ριζικές αλλαγές στο συνταγματικό χάρτη όπως πχ την αναθεώρηση του 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, χωρίς να έχει συναίνεση και άλλων κομμάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συστάσεις Μητσοτάκη,systaseis mitsotaki